Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Χειμαδίτιδα: Η μικρή άγνωστη ελληνική λίμνη που είναι αποτέλεσμα… παγετώνων

Μια πηγή ζωής στη βόρεια Ελλάδα

8 Φεβρουαρίου 2023 17:14
Χειμαδίτιδα: Η μικρή άγνωστη ελληνική λίμνη που είναι αποτέλεσμα… παγετώνων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όλοι ξέρουν τις μεγάλες και φημισμένες λίμνες της Ελλάδας. Υπάρχουν όμως και οι μικρότερες που αποτελούν καλά κρυμμένα μυστικά και αν τις ανακαλύψεις θα νιώσεις ότι έχεις βγει πλουσιότερος από ένα ταξίδι σου.

Μια από αυτές είναι η λίμνη Χειμαδίτιδα η οποία βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νότια του νομού Φλώρινας κοντά στα σύνορα με τον νομό Κοζάνης. Πρόκειται για μια μικρή λίμνη που προσφέρει καταφύγιο σε δεκάδες πουλιά και άλλα ζώα αποτελώντας μια πηγή ζωής γι’ αυτά.

Σίγουρα αξίζει να την γνωρίσεις από κοντά με την πρώτη ευκαιρία, ειδικά αν σε ενδιαφέρει και σου αρέσει να γνωρίζεις καινούριες κρυφές γωνιές της Ελλάδας. Η λίμνη Χειμαδίτιδα είναι μια από αυτές! Με την ευκαιρία, δείτε την παραμυθένια λίμνη μια ανάσα από την Αθήνα.

Χειμαδίτιδα: Η μικρή άγνωστη ελληνική λίμνη που αποτελεί καλά κρυμμένο μυστικό

Η λίμνη Χειμαδίτιδα είναι μια ρηχή λίμνη με έκταση περίπου 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μέγιστο μήκος 6,3 χιλιόμετρα. Μεγάλο μέρος της έκτασης της είνα γεμάτο καλαμιώνες ενώ λόγω πιέσεων από αστικές και γεωργικές δραστηριότητες και είναι ευτροφική. Κοντά της υπάρχει και η λίμνη της Ζάζαρης από την οποία η λίμνη Χειμαδίτιδα παίρνει τα πλεάζοντα νερά της μέσω του καναλιού του Αμύντα και καταλήγουν στην λίμνη των Πέτρων. Στην Χειμαδίτιδα ζουν σπάνια είδη πουλιών, από τα οποία 100 είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Κάτι που ελάχιστοι ξέρουν είναι ότι σε αυτή τη λίμνη αναπαράγεται, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Ελλάδα, η βαλτόπαπια με εξήντα ζευγάρια, η οποία είναι παγκόσμιο απειλούμενο είδος!

Πώς πήρε, όμως το όνομά της η Χειμαδίτιδα; Πήρε την ονομασία της λόγω τον χειμαδίων που βρίσκονται πιο βόρεια της λίμνης. Εκεί, λοιπόν, ξεχειμωνίζαν με τα κοπάδια οι κάτοικοι του Λεχόβου. Σύμφωνα με επιστήμονες η δημιουργία της λίμνης σχετίζεται με γεωλογικά φαινόμενα κατά την περίοδο των παγετώνων όταν όλη η ευρύτερη περιοχή ήταν καλυμμένη από πάγους. Επίσης, η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από ισχυρές τεκτονικές δράσεις. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία λόγω και της αύξησης της θερμοκρασίας και του λιώσιμου των πάγων αυτής της λίμνης μεταξύ άλλων.

«Κορινθιακή Ελβετία»: Απέχει δύο ώρες από την Αθήνα και μοιάζει με παράδεισο

Είναι η Ελβετία της Κορίνθου, απέχει δύο ώρες από την Αθήνα, το τοπίο είναι απαράμιλλης ομορφιάς και είναι πόλος έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες.

Ο λόγος για τη λίμνη Δόξα στην Ορεινή Κορινθία. Με την ευκαιρία ανακάλυψε ακόμα μία παραμυθένια λίμνη.

Πρόκειται για μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Φενεού Κορινθίας, στις υπώρειες του όρους Πεντέλεια (Ντουρντουβάνας) και Αροανίων (Χελμού) πλησίον των οικισμών Αρχαίας Φενεού (Καλύβια) και Πανοράματος (Φονιά) και σε μικρή απόσταση από τη Μονή Αγίου Γεωργίου.

Η κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και η λίμνη σχηματίζεται από τα νερά που ρέουν από τα παραπάνω βουνά.

Το όνομα Δόξα το πήρε από το μικρό ποτάμι που ξεκινούσε απο την περοχή και κατέληγε σε καταβόθρες κοντά στο όρος Σαιτά, στα Νότια του οροπεδίου του Φενεού. Αλλά και η ίδια περιοχή ήταν γνωστή ως "Στού Δόξα" Το ποτάμι και η περιοχή το όνομα Δόξα πρέπει να το έχει πάρει από κάποιο οικισμό με το ίδιο όνομα που υπήρχε στην περιοχή.

Το τοπίο είναι πραγματικά μαγικό, τόσο που μπορείς να κάθεσαι για ώρες και να το θαυμάζεις.

Μπορείς να περπατήσεις κατά μήκος της λίμνης, όπου θα βρεις διάφορους τεχνίτες και παραγωγούς να πουλάνε δικά τους ντόπια και ποιοτικά προϊόντα, ενώ λίγο πιο κάτω θα συναντήσεις το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου.

Παράλληλα, μπορείς να κάνεις θαλάσσια ποδηλατάδα με τους φίλους σου και να απολαύσεις το εντυπωσιακό τοπίο μέσα από την ίσια τη λίμνη.

Δείτε εδώ το εντυπωσιακό βίντεο:

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share