Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τουρισμός: Αρκεί πια μόνο το rapid test για τους ταξιδιώτες - Τα δεδομένα για τον Κοινωνικό Τουρισμό

Η χώρα βάζει... μπρος τις «μηχανές» της

17 Ιουνίου 2021 20:33
Τουρισμός: Αρκεί πια μόνο το rapid test για τους ταξιδιώτες - Τα δεδομένα για τον Κοινωνικό Τουρισμό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Νέα δεδομένα υπάρχουν στο θέμα του τουρισμού, ο οποίος φαίνεται πως βάζει... προς τις «μηχανές» του στην χώρα μας, με τους ταξιδιώτες που έρχονται από «πράσινες» χώρες να αρκεί να κάνουν ένα rapid test μέχρι και 48 ώρες πριν από το ταξίδι.

Δηλαδή, θα αρκεί πλέον το αρνητικό rapid τεστ και δεν θα απαιτείται μοριακό τεστ PCR 72 ωρών για τις αφίξεις από τις συγκεκριμένες χώρες προέλευσης, γεγονός που ερμηνεύεται ως έξτρα ώθηση στην τουριστική κίνηση εν μέσω καλοκαιριού, δεδομένου ότι το μοριακό τεστ είναι πολύ πιο ακριβό από το rapid test.

Σύμφωνα με πληροφορίες αργότερα απόψε ή αύριο, Παρασκευή 18 Ιουνίου, το πρωί αναμένεται να δημοσιευθεί η σχετική ΚΥΑ με τις νέες αλλαγές.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε σήμερα αποφάσισε ομόφωνα για θέματα του υπουργείου Τουρισμού, πως θα επιτρέπεται πλέον η είσοδος με αρνητικό rapid τεστ για τους τουρίστες που έρχονται από τις πράσινες χώρες.

Παράλληλα:

  • Από τις πορτοκαλί χώρες θα επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα, που είναι σωρευτικά εμβολιασμένα και θα έχουν πραγματοποιήσει τεστ PCR 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους.
  • Από τις κόκκινες περιοχές η Ελλάδα θα δέχεται εμβολιασμένους και με PCR 72 ωρών και καραντίνα 7 ήμερων και στο τέλος της καραντίνας ξανά τεστ πριν κυκλοφορήσουν στη χώρα.

Οι υπόλοιπες αλλαγές που έρχονται για τον τουρισμό είναι:

  • Τα ανήλικα συνοδευόμενα κάτω των 12 ετών θα εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ πριν την αναχώρησή τους από χώρες που βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία. Για τις χώρες που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία, τα ανήλικα συνοδευόμενα να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ κάτω των 6 ετών.
  • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τομείς του Τουρισμού (Ξενοδοχεία, Ταξιδιωτικά γραφεία, υπηρεσίες Ξεναγών, υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων, εστίαση, κ.ά.) να υποβάλλονται σε έλεγχο με αυτοδιαγνωστικό test 2 φορές την εβδομάδα, με δαπάνη της Πολιτείας για το πρώτο test και με επιβάρυνση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης για το δεύτερο.

Κοινωνικός Τουρισμός: Τα δεδομένα λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία αιτήσεων

Τελευταία ευκαιρία σήμερα για την αίτηση για κοινωνικό τουρισμό. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την Πέμπτη 17 Ιουνίου και ώρα 23:59.

Οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από 1 Αυγούστου 2021 έως 31 Ιουλίου 2022 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ.

Η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι 6 βράδια με μικρή ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα νησιά της Κω, Λέρου, Λέσβου, Σάμου, Χίου και στο Νομό Έβρου η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι 10 βράδια με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι οποίοι το έτος 2020:

- είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ ΟΕΕ) ή

- έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή

- έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών ή

- συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή

- ήταν εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών και οικογενειακών κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ. Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρίες, όπως ορίζει η Δημόσια Πρόσκληση.

Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού. Συνολικά θα χορηγηθούν 300.000 επιταγές και ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 30.000.000 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oaed.gr/koinonikos-tourismos.

Επισημαίνεται ότι η ορθή και πλήρης συμπλήρωση των αιτήσεων, καθώς και η ταυτόχρονη υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών θα βοηθήσει στην ταχύτερη επεξεργασία τους.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share