ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ζαμπονοτυροπιτάκια – «αστραπή»: Αφράτα και χωρίς φύλλο, έτοιμα σε 10 λεπτά!

Εύκολη συνταγή για ζαμπονοτυροπιτάκια

Ο Παναγιώτης Παπαδάκης μας δείχνει τη συνταγή-«λουκούμι» που σώζει το σχολικό κολατσιό και το παιδικό πάρτι

Ξεχάστε τον κόπο του φύλλου, τις ώρες στην κουζίνα και τις μπελαλίδικες συνταγές. Ο σεφ Παναγιώτης Παπαδάκης έρχεται να μας δώσει τη λύση για το απόλυτο, αφράτο σνακ: ζαμπονοτυροπιτάκια που είναι έτοιμα για ψήσιμο σε μόλις 10 λεπτά! Πρόκειται για μια συνταγή-εγγύηση, ιδανική ακόμα και για τις πιο «αρχάριες μαγείρισσες» ή για όσους έχουν ελάχιστο χρόνο αλλά θέλουν να απολαύσουν κάτι σπιτικό, λαχταριστό και με απλά υλικά.

Ο Παναγιώτης Παπαδάκης, γνωστός για τις «χρυσές» λύσεις του στην κουζίνα, μας αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να φτιάξεις πεντανόστιμες λιχουδιές. Αυτά τα πιτάκια είναι η τέλεια επιλογή τόσο για ένα παιδικό πάρτι όσο και για το καθημερινό σχολικό κολατσιό, αφού η εκτέλεση είναι τόσο αναλυτική που δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους.

Τα υλικά: 2,5 κούπες αλεύρι και στραγγιστό γιαούρτι

Για να φτιάξετε περίπου 23 ζαμπονοτυροπιτάκια θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:

Για τη ζύμη και τη γέμιση:

  • Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του: 400 γραμμάρια (2,5 κούπες)
  • Αυγά: 2 μέτρια
  • Γιαούρτι στραγγιστό: 200 γραμμάρια (1 κεσεδάκι)
  • Ελαιόλαδο: 150 ml (2/3 της κούπας)
  • Αλάτι: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Γραβιέρα τριμμένη: 100 γραμμάρια
  • Ζαμπόν τριμμένο: 200 γραμμάρια

Για το άλειμμα και το πασπάλισμα:

  • Κρόκος αυγού: 1
  • Φρέσκο γάλα: 1 κουταλιά της σούπας
  • Σουσάμι: Κατά βούληση

Η «αστραπιαία» εκτέλεση

Η διαδικασία είναι τόσο γρήγορη όσο υπόσχεται η συνταγή:

  • Ζύμη – ενός λεπτού: Ξεκινάτε ρίχνοντας σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι, τα αυγά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα.
  • Η προσθήκη του αλευριού: Στη συνέχεια, προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι που φουσκώνει ανακατεύοντας, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που να είναι εύπλαστη και μαλακή.
  • Τοποθέτηση γέμισης: Ρίχνετε στη ζύμη την «τριμμένη γραβιέρα» και το «τριμμένο ζαμπόν» και τα ενσωματώνεται σωστά, ανακατεύοντας πολύ καλά.
  • Πλάσιμο και ψήσιμο: Χωρίζετε τη ζύμη σε κομμάτια των 50 γραμμάρια το κάθε κομμάτι, τα πλάθετε σε οβάλ σχήμα και τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Για να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα, αλείφετε με το μείγμα του αυγού και γάλα και πασπαλίζετε με σουσάμι.
  • Τελικό ψήσιμο: Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά.

Μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα συνολικού χρόνου (10 λεπτά εκτέλεσης και 20-25 λεπτά ψησίματος), τα πιο νόστιμα και αφράτα ζαμπονοτυροπιτάκια είναι έτοιμα για να τα απολαύσετε.