Η Νάπολη στο μεσημεριανό σου: Πεντανόστιμη συνταγή για μακαρόνια ναπολιτέν

Μούρλια συνταγή
Αναπολείς ένα ταξίδι στην Ιταλία αλλά η δουλειά σου δε σου το επιτρέπει; Φέραμε την Ιταλία σε εσένα. Και συγκεκριμένα στην κουζίνα του σπιτιού σου με αυτή την άπαιχτη μακαρονάδα ναπολιτάνα. Θα γλύφεις τα δάχτυλα σου!
Διαβάστε επίσης: Γευστικός «οργασμός»: Μακαρόνια με κρεμμύδι και κανέλα
Υλικά
- 500 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες, σε μέτρια καρέ
- 2 χοντρές, στρογγυλές φέτες από 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 80 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 40 ml ελαιόλαδο
- 20 γρ. φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 300 γρ. σπαγγέτι ή μπουκατίνι
- παρμεζάνα τριμμένη, κατά βούληση
Εκτέλεση
- Για να ετοιμάσουμε την μακαρονάδα ναπολιτάνα σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις φέτες κρεμμυδιού, 30 γρ. από το βούτυρο και το λάδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 3-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
- Πιέζουμε με ξύλινη κουτάλα στα πλαϊνά τοιχώματα της κατσαρόλας, ώστε να βγάλουν όλα τα υγρά και το λάδι που έχουν απορροφήσει και τις αφαιρούμε.
- Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τις ντομάτες, αλατοπίπερο και τον βασιλικό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγομαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και δεμένη σάλτσα.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και λίγη παρμεζάνα (αν θέλουμε) και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Η σάλτσα θα δέσει καλύτερα και θα γίνει πιο λαμπερή.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά 1 λεπτό λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
- Με μια λαβίδα τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι τα ζυμαρικά να απορροφήσουν μέρος της σάλτσας.
- Μοιράζουμε στα πιάτα, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα (αν θέλουμε) και σερβίρουμε.