ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ξεχάστε το κρεμμύδι στα μπιφτέκια: Αυτό είναι το υλικό που προσδίδει υγρασία και μια… πικάντικη γλύκα στον κιμά

Το μυστικό της επιτυχίας

Πλάθουμε με λαδωμένα χέρια μακρόστενα μπιφτέκια χωρίς κρεμμύδι. Μία λαχταριστή συνταγή για αυτούς που απεχθάνονται τα κρεμμύδια. Με την ευκαιρία, δείτε εδώ το ολέθριο λάθος που κάνετε με τη ζύμη του κιμά και καταστρέφετε τα μπιφτέκια

Υλικά

  • 600 γρ. – 700 γρ. κιμάς
  • 2 – 3 κ.σ. άσπρο ξύδι
  • 2 φέτες χωριάτικο ψωμί μουλιασμένο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • πιπέρι
  • πάπρικα γλυκιά και καπνιστή
  • 3 κ.σ. κέτσαπ
  • 1/2 φλ. λάδι
  • 1 κ γλ σκόνη σκόρδο

Διαδικασία

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μας, τα ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε 1/2 ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο να σφίξει.

Πλάθουμε με λαδωμένα χέρια μακρόστενα μπιφτέκια και τα ψήνουμε σε τηγάνι η γκριλιέρα με ελάχιστο λάδι.

Ομοιόμορφα και λαχταριστά μπιφτέκια: Το μυστικό στο ζύμωμα του κιμά για άριστο αποτέλεσμα και στην γεύση και στην εμφάνιση

Ποιος δεν αγαπά τα μπιφτέκια; Ειδικά τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει, είναι το ιδανικό φαγητό μιας και είναι ελαφρύ, δεν σε φουσκώνει και με μια σαλάτα αποτελεί το τέλειο διατροφικό γεύμα.

Τι θα λέγατε όμως αν μπορούσατε να κάνετε το αγαπημένο σας φαγητό ακόμη πιο ζουμερό και αφράτο; Μετά τα μυστικά των σεφ για αφράτα μπιφτέκια, το Athensmagazine.gr θα σας δείξει το κορυφαίο κόλπο που μέχρι σήμερα σίγουρα αγνοούσατε.  Το μυστικό κρύβεται στο ζύμωμα και είναι τόσο απλό που πραγματικά δεν είχε πάει ποτέ το μυαλό μας. 

Πρόσθεσε λίγο κρύο νερό και ζύμωσε τον κιμά. Ίσως χρειαστεί να προσθέσεις λίγο κρύο νερό ακόμα. Πρέπει να νιώθεις τον κιμά αφράτο, κι όχι σφιχτό στο χέρι σου. Παράλληλα –όμως- ο κιμάς πρέπει να μπορεί να πλάθεται χωρίς να διαλύεται.

Μπαγιάτικο ψωμί: Μην το πετάξετε στα σκουπίδια – 5 γευστικά κόλπα για να το αξιοποιήσετε έξυπνα

Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται μπορείτε να κάνετε πολλά με το μπαγιάτικο ψωμί σας. Πάρτε μια γεύση από τις απλές χρήσεις που σας προτείνουμε και δεν θα πετάξετε ποτέ ξανά ψωμί. Με την ευκαιρία, δείτε αν έτρωγαν ψωμί στην Αρχαία Ελλάδα.

Βάλτε το στην κατάψυξη Καταρχάς, ένας εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε φρέσκο το ψωμί σας είναι να βάλετε στην κατάψυξη αυτό που σας περίσσεψε. Έτσι, όποτε θέλετε να φάτε ψωμί, θα το βγάζετε και θα το ζεσταίνετε για 10 λεπτά σε μέτριο φούρνο. Με αυτό τον τρόπο θα το απολαμβάνετε και πάλι λες και μόλις το φέρατε από τον φούρνο.

Φτιάξτε παξιμάδια

Κόψτε το ψωμί σας σε μέτριες φέτες και ψήστε τις για 40 λεπτά στους 160 βαθμούς Κελσίου. Αν θέλετε μπορείτε να αρωματίσετε προηγούμενως τα παξιμάδια σας πασπαλίζοντάς τα με μυρωδικά της επιλογής σας (κανέλα, θυμάρι, βασιλικό).

Κριτσίνια

Ένας υπέροχος τρόπος για να φτιάξετε κριτσίνια είναι να πάρετε το ψωμί σας όπως είναι και να το κόψετε σε λεπτά κάθετα στικς. Ψήστε τα στο φούρνο για μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά και μόλις ξεροψηθούν σερβίρετέ τα με διάφορα ντιπ σαν σνακ ή σαν συνοδευτικό για μπύρα.

Τριμμένη φρυγανιά

Κόψτε σε μικρές φέτες το ψωμί σας και βάλτε τις στο φούρνο για 30 λεπτά στους 100 βαθμούς Κελσίου. Έπειτα βάλτε τις φέτες στο multi μέχρι να τριφτούν εντελώς. Βάλτε και πάλι τα τρίμματα στο φούρνο για 20 λεπτά στους 120 βαθμούς Κελσίου. Βάλτε τα πάλι στο μούλτι και χτυπήστε τα ξανά. Η σούπερ υγιεινή φρυγανιά σας είναι έτοιμη.

Κεφτέδες και μπιφτέκια

Ένας τρόπος για να χρησιμοποιήσετε την ψίχα του μπαγιάτικου ψωμιού είναι να την πάρετε και να την βάλετε στην κατάψυξη. Όταν έρθει η ώρα να φτιάξετε κεφτέδες ή μπιφτέκια μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε εκεί.

Νόστιμο γλυκό

Με το μπαγιάτικο ψωμί σας μπορείτε να φτιάξετε και ένα πολύ εύκολο και γρήγορο γλυκό. Κόψτε το σε φέτες και ψήστε το στην τοστιέρα μέχρι να ξεροψηθεί. Περιχύστε με λίγο μέλι και πασπαλίστε με κανέλα. Τα παιδιά σας θα ξετρελαθούν.