Εύκολη και γρήγορη συνταγή: Ριζότο μιλανέζε από τον Γιάννη Λουκάκο – Το μυστικό στο χύλωμα

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!
Ο Γιάννης Λουκάκος μοιράστηκε μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για ριζότο μιλανέζε και αποκάλυψε το μυστικό στο χύλωμα.
Αν ωστόσο θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, μπορείτε να δείτε τη συνταγή για μπιφτέκια με κιμά από ζυγούρι.
Υλικά
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 60 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 250 γρ. ρύζι τύπου Αrborio
- 65 γρ. κρασί, λευκό
- 900 γρ. ζωμός κοτόπουλου
- 1 γρ. κρόκο Κοζάνης
- 90 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 45 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό, καθ’ όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος. Η υψηλή θερμοκρασία του ζωμού βοηθά το ρύζι να διατηρήσει τον βρασμό του και, έτσι, το ριζότο να χυλώσει καλύτερα.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και «ιδρώνουμε» το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ένα ελαφρώς ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και το τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά περίπου.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς, πριν προσθέσουμε τον ζωμό. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύουμε διαρκώς και περιμένουμε να απορροφηθεί, πριν ξαναπροσθέσουμε ζωμό. Η ποσότητα του ζωμού πρέπει να είναι τόση, ώστε να καλύπτει το ρύζι. Ανακατεύουμε και προσέχουμε ο βρασμός να είναι μεν χαμηλός, αλλά να μην σταματήσει.
Προσθέτουμε τον κρόκο και συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό, σε δόσεις, μέχρι να γίνει το ρύζι al dente και να φτάσει στο επιθυμητό χύλωμα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την παρμεζάνα και το βούτυρο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και «ξεκουράζουμε» το ριζότο για 2-3 λεπτά.
Ρύζι «θάνατος»: Πως μπορεί να προκληθεί δηλητηρίαση; Μεγάλη προσοχή
Πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν συχνά να πάθουν δηλητηρίαση οι ίδιοι ή τα μέλη της οικογένειάς τους, από το μαγειρεμένο ρύζι που περισσεύει στο γεύμα και το καταναλώνουν ξαναζεσταμένο αργότερα ή την επόμενη μέρα. Ωστόσο, δεν είναι η αναθέρμανση που προκαλεί το πρόβλημα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το ρύζι έχει αποθηκευτεί πριν ξαναζεσταθεί. Από την άλλη, το ρύζι έχει και θεραπευτικές ικανότητες, πέρα από ότι αποτελεί μια πολύ υγιεινή τροφή, και μπορείτε να απαλλαχθείτε από προβλήματα που σας ταλαιπωρούν εύκολα και με φυσικό τρόπο.
Πώς μπορεί να προκληθεί δηλητηρίαση από το ρύζι
Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια από το Bacillus cereus. Πρόκειται για ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ακόμα, όμως, και όταν μαγειρευτεί, αυτά τα σπόρια μπορούν να επιβιώσουν.
Εάν αυτό το μαγειρεμένο ρύζι αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια του Bacillus cereus, που έχουν επιβιώσει, μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια θα πολλαπλασιαστούν και θα παράγουν τοξίνες που προκαλούν εμετό ή διάρροια. Όσο περισσότερο το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι ότι αυτά τα βακτήρια, ή οι τοξίνες θα το κάνουν επικίνδυνο προς κατανάλωση.
Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης
Αν φάτε ρύζι που περιέχει βακτήρια Bacillus cereus μπορεί να αρρωστήσετε. Αν συμβεί αυτό, θα παρουσιάσετε εμετό, ή διάρροια περίπου 1-5 ώρες μετά την κατανάλωσή του. Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και συνήθως διαρκούν περίπου 24 ώρες.
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση
- Ιδεατά, πρέπει να το καταναλώνετε αμέσως μόλις έχει μαγειρευτεί
- Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε βάλτε το στο ψυγείο (στην ψύξη) όσο το δυνατόν ταχύτερα (ιδανικά εντός μιας ώρας, αφότου το μαγειρέψετε)
- Μην το κρατήσετε (μαγειρεμένο) στο ψυγείο για περισσότερο από μία ημέρα προτού το ξαναζεστάνετε
- Όταν ξαναζεσταίνετε οποιοδήποτε τύπο ρυζιού, πάντα να βεβαιώνεστε ότι το γεύμα σας έχει ζεσταθεί καλά ολόκληρο. Δηλαδή να μην υπάρχουν σημεία που έχει μείνει ακόμα κρύο από την ψύξη (πχ όταν το ξαναζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων)
- Ποτέ μην το ξαναζεσταίνετε περισσότερο από μία φορά