Socca: Το ψωμί χωρίς αλεύρι που ξετρελαίνει τη Γαλλία

Δοκιμάστε το! Είναι τέλειο!
Ψωμί: Το όνομά του είναι socca και είναι ένα πολύ δημοφιλές street food στη Νίκαια της Γαλλίας. Μάθετε πώς να το φτιάχνετε και εσείς και σας υποσχόμαστε πως είναι μια συνταγή που θα σας εντυπωσιάσει. Ωστόσο, αν θέλετε μια κλασική συνταγή, δείτε εδώ πώς να φτιάξετε χωριάτικο ψωμί.
Για 4-6 άτομα θα χρειαστείτε:
- 1 φλ. αλεύρι από ρεβύθια (απλά χτυπήστε ρεβύθια στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν αλεύρι)
- 1 φλ. νερό
- 1μιση κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το τηγάνι
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση:
- Ξεκινήστε ανακατεύοντας το αλεύρι με το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι σε ένα μπολ. Αφήστε τη ζύμη σας να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Προθερμάνετε το φούρνο και έπειτα το τηγάνι σας.
- Πέντε λεπτά πριν περάσει το 30λεπτο της ξεκούρασης της ζύμης ζεστάνετε και το τηγάνι στο φούρνο. Αφαιρέστε το τηγάνι από το φούρνο μόλις περάσουν 5 λεπτά και ρίξτε 1 κ.γ. ελαιόλαδο.
- Βάλτε τη ζύμη στο τηγάνι και καλύψτε με αυτήν όλη την επιφάνεια. Ψήστε το socca στο φούρνο για 5-8 λεπτά. Το socca πρέπει να είναι μαλακό εσωτερικά και τραγανό απ’ έξω. Βγάλτε το ψωμί σας από το τηγάνι με μια σπάτουλα και κόψτε το σε τριγωνικά κομμάτια.
- Πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι, ρίξτε και λίγο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρετε. Μια πολύ ωραία ιδέα είναι να το σερβίρετε με λίγο τυρί και ελιές και έτσι έχετε έτοιμο ένα πεντανόστιμο ορεκτικό. Το socca τρώγεται καλύτερα ζεστό αλλά αν θέλετε μπορείτε να το φυλάξετε στο ψυγείο μέχρι και για 1 εβδομάδα.
Πηγή: xrysessyntages.gr
Εύκολη τυρόπιτα με μπαγιάτικο ψωμί και μυζήθρα χωρίς φύλλο!
Σας έχει περισσέψει ψωμί και δεν θέλετε να το πετάξετε αλλά δεν ξέρετε και τι να το κάνετε; Σας έχουμε μία πεντανόστιμη και πολύ εύκολη συνταγή για να το αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο. Παράλληλα το Athensmagazine.gr σας προτείνει να φτιάξετε και άλλη μια συνταγή για τυρόπιτα… στο πιτς φυτίλι με όσα τυριά θέλετε – Το μυστικό είναι στο φύλλο.
Υλικά
- Ελαιόλαδο 3 κουταλιές σούπας
- Αυγά 5
- Γιαουρτι 200 γραμμάρια στραγγιστό
- Ηλιέλαιο 1 ποτηράκι του κρασιού
- Μπέικιν Πάουντερ 1 κουταλάκι του γλυκού
- Μπαγιατικο Ψωμι 500 γρ σε ψίχουλα
- Μυζήθρα 1 χούφτα
- Πιπέρι 1 πρέζα
- Φέτα 300 γραμμάρια χοντροκομμένη
- Κεφαλοτύρι λίγο
Σήμερα λοιπόν φτιάχνουμε μία εύκολη τυρόπιτα από μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς φύλλο, με γιαούρτι, φέτα και μυζήθρα. Γίνεται πεντανόστιμη και δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις υπόλοιπες! Δοκιμάστε την ένα απόγευμα και θα δείτε πόσο θα την λατρέψει όλη η οικογένεια, και ειδικά τα παιδάκια σας!
Εκτέλεση
- Στο δυνατό του φούρνου έβαλα ένα ταψάκι 32αρι με τρεις κουταλιές σούπας ελαιόλαδο να κάψει.
- Στο μεταξύ σε ένα μπολ με αυτή την σειρά χτύπησα τα αυγά, το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, το μπέκιν, το μπαγιάτικο ψωμί σε ψίχουλα, την μυζήθρα, μία πρέζα πιπέρι, και την φέτα χοντροκομμένη.
- Έβγαλα το ταψάκι από το φούρνο έριξα το μείγμα μέσα και άρχισε να τσιρίζει ως συνήθως στο καυτό λάδι.
- Το έστρωσα, έριξα και από πάνω λίγο κεφαλοτύρι και το έβαλα στο φούρνο στους 180 βαθμούς να ψηθεί για μισή ωρίτσα.
Πηγή: daddy-cool.gr