Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024

Η «ασθένεια» του κλιματιστικού: Ο λόγος που μετά από ώρες χρήσης του νιώθουμε άρρωστοι - Πως να το αντιμετωπίσετε

Το σύνδρομο που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους

4 Αυγούστου 2023 16:33
Η «ασθένεια» του κλιματιστικού: Ο λόγος που μετά από ώρες χρήσης του νιώθουμε άρρωστοι - Πως να το αντιμετωπίσετε
Από Ανθή Κουρεντζή

Έχεις παρατηρήσει ποτέ να εμφανίζεις συμπτώματα γρίπης, ή και απλό πονοκέφαλο, όποτε βρίσκεσαι σε συγκεκριμένο χώρο; Οι λέξεις κλειδιά είναι το «όποτε» και ο «συγκεκριμένος» χώρος, και εάν έχουμε αποκλείσει ότι πρόκειται για αλλεργία, κρύωμα, μάτι (ό,τι ταλαιπωρεί τον καθένα βρε αδερφέ) ίσως είναι η ώρα να εξετάσεις το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου.

Ο όρος Sick Building Syndrome (SBS), χρησιμοποιείται από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας από το 1984, για να περιγράψει όλες αυτές τις περιπτώσεις που ο χώρος προκαλεί στα άτομα ποικίλα συμπτώματα, που σχετίζονται με το δέρμα, το αναπνευστικό και το νευρικό σύστημα.

Τα ακριβή συμπτώματα είναι πολλά και εύκολα τα βρίσκει κανείς με μία αναζήτηση στο google.

Το αξιοπερίεργο στο σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου, και αυτό που παιδεύει και τους ειδικούς να ορίσουν με ακρίβεια τα αίτια που το προκαλούν, είναι ότι επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο, άτομα που περνούν ίσα χρονικά διαστήματα, σε κοινό χώρο.

Η «ασθένεια» του κλιματιστικού: Ο λόγος που μετά από ώρες χρήσης του νιώθουμε άρρωστοι - Πως να το αντιμετωπίσετε

Για τον περιορισμό της οι συμβουλές των επιστημόνων είναι απλές, και δυστυχώς έρχονται σε κόντρα με συνήθειες, που όλοι μας, λίγο ή πολύ, έχουμε, και χρειάζεται να αναθεωρήσουμε με μία εκ των οποίων το κλιματιστικό το καλοκαίρι. Με την ευκαιρία, δείτε πόσο κοστίζει ανά ώρα η χρήση του κλιματιστικού.

Φίλτρα κλιματιστικού

ΠΡΕΠΕΙ, και τα κεφαλαία γιατί σου φωνάζω, να βεβαιώνεσαι πως τα φίλτρα του κλιματιστικού σου καθαρίζονται τακτικά. Το τακτικά είναι μία με δύο φορές το μήνα, και φυσικά μπορεί η αναγκαιότητα να αλλάζει ανάλογα με την χρήση. Ένα κλιματιστικό που δεν καθαρίζεται όσο συχνά θα έπρεπε, απλά ανακυκλώνει σκόνη και αλλεργιογόνα ενώ είναι το τέλειο σπίτι για βακτήρια και μύκητες. Χρειάζεται να ξαναφωνάξω το ΠΡΕΠΕΙ ή πείστηκες;

Σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, περνάμε το 90% του χρόνου μας σε κλειστούς χώρους. Τώρα με την καραντίνα, αυθαίρετα θα σου πω ότι το ποσοστό έχει πάει στο 99%, είμαι η μόνη που αγχώθηκα;

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share