Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Οι κηπουροί αποκαλύπτονται: Το απόλυτο κόλπο που θα κάνει τα φυτά σας να ζωντανέψουν ξανά

Δώστε βάση!

1 Ιουνίου 2023 07:57
Οι κηπουροί αποκαλύπτονται: Το απόλυτο κόλπο που θα κάνει τα φυτά σας να ζωντανέψουν ξανά
Πηγή: unsplash.com
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σας έχουν μαραθεί τα φυτά και δεν ξέρετε τι να κάνετε; Σας έχουμε το απόλυτο μυστικό για να σώσετε τις αγαπημένες σας γλάστρες και για να πάρουν ζωή ξανά τα φυτά σας.

Τα φυτά σας πέρα από χώμα, ήλιο και νερό, χρειάζονται λίπασμα για να μπορούν να διατηρούνται εύρωστα και υγιή. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό για να πάρουν ζωή τα φυτά σας με 1 μόνο κουζινικό υλικό.

Αν χρησιμοποιείτε συρματάκι για τις κατσαρόλες, μην το πετάτε όταν σκουριάζει.

Βάλτε το μέσα στο χώμα, κι αφήστε το να παρέχει με αυτό τον τρόπο, σίδηρο στα φυτά σας.

Έξτρα κόλπο για να ζωντανέψετε ξανά το φυτό σας

Οι κηπουροί αποκαλύπτονται: Το απόλυτο κόλπο που θα κάνει τα φυτά σας να ζωντανέψουν ξανά
Πηγή: unsplash.com

Αν πάλι δεν χρησιμοποιείτε συρματάκι αλλά παρατηρείτε πως τα φυτά σας αρχίζουν να κιτρινίζουν, χώστε στο χώμα 2-3 πρόκες κοντά στη ρίζα.

Εύκολα και γρήγορα: Το κόλπο για να απομακρύνετε τα ζωύφια από τις γλάστρες με τα φυτά σας

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα όταν έχετε φυτά σε γλάστρες στον κήπο ή το μπαλκόνι σας είναι τα μικρά ζωύφια που κολλάνε πάνω σε αυτά. Ποιο είναι το εύκολο και γρήγορο κόλπο για να τα απομακρύνετε;

Αν θέλετε να σταματήσουν να έχουν σαν καταφύγιο τις γλάστρες σας υπάρχει ένας εύκολος και κυρίως οικολογικός τρόπος να τα απομακρύνετε. Με την ευκαιρία, δείτε πώς εξαφανίζεται η μούχλα από τα φυτά.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φτιάξετε ένα εύκολο σπρέι με φυσικά υλικά που σίγουρα έχετε στο σπίτι σας. Αυτό που θα χρειαστείτε είναι σκόρδο, μαϊντανό και νερό. Αναμείξτε σε ένα κατσαρολάκι ½ φλ. τριμμένο ξερό μαϊντανό και 2 κουταλάκια λιωμένο σκόρδο σε 3 φλιτζάνια νερό. Αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι να πήξει ελαφρώς.

γλάστρες με φυτά

Στη συνέχεια, στραγγίξτε το κι αφήστε το να κρυώσει καλά. Βάλτε το μείγμα που δημιουργήθηκε σε ένα σπρέι και ψεκάστε με αυτό τα δέντρα, τα φυτά και τις γλάστρες σας.

Αυτή η έντονη και πολύ χαρακτηριστική μυρωδιά του μαϊντανού και του σκόρδου θα κρατήσει τα ζωύφια μακριά από τα φυτά σας. Αν δεν έχετε μαϊντανό, την ίδια δουλειά μπορείτε να κάνετε με λίγο ξερό δυόσμο.

Εσύ το ήξερες; Αυτός είναι ο λόγος που ασπρίζει το χώμα στις γλάστρες - Όσα πρέπει να ξέρεις για τα φυτά στο σπίτι

Όλοι αναγνωρίζουμε το υγιές χώμα από το σκούρο καφέ χρώμα του και την αφράτη υφή. Με τον καιρό και καθώς φροντίζουμε τα φυτά που έχουμε σε γλάστρα, μπορεί να εμφανιστούν κάποια ασπρίσματα στην επιφάνεια του χώματος. Μήπως υπάρχει κάποια ασθένεια;

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Ο Σπύρος Σούλης δίνει συμβουλές: 3 φυτά για το υπνοδωμάτιο που θα σας χαρίσουν τον καλύτερο ύπνο!

Το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι η μούχλα, ειδικά αν οι γλάστρες βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο που δεν έχει καλό αερισμό. Μήπως έχει αρρωστήσει το φυτό και το άσπρισμα είναι μία ένδειξη;

Όταν το χώμα στη γλάστρα αρχίζει να ασπρίζει και να καλύπτεται από ένα λευκό στρώμα, είναι μία ένδειξη ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Το άσπρισμα είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε γλάστρες που βρίσκονται στο σαλόνι του σπιτιού μας, στην κουζίνα, σε γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Εκτός από πρόβλημα που δημιουργεί στα φυτά, δεν είναι και όμορφο αισθητικά όταν διατηρούμε την γλάστρα σε ένα προσεγμένο εσωτερικό χώρο.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του ασπρίσματος στο χώμα, πώς μπορούμε να το προστατέψουμε τα φυτά μας, καθώςεπίσης χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσουμε τα φυτά μας καταπράσινα και υγιή με καθαρό χώμα.

Που οφείλεται το άσπρισμα του χώματος στις γλάστρες;

Εσύ το ήξερες; Αυτός είναι ο λόγος που ασπρίζει το χώμα στις γλάστρες - Όσα πρέπει να ξέρεις για τα φυτά στο σπίτι

Tο άσπρισμα του χώματος στις γλάστρες κυρίως σε δύο λόγους: 1) στη δημιουργία ασπρίλας λόγω υπερβολικής συσσώρευσης αλάτων από λιπάσματα ή από το νερό ποτίσματος και 2) στην εμφάνιση λευκής μούχλας λόγω ανάπτυξης ασθενειών και. Ας δούμε αναλυτικά την κάθε περίπτωση και τους κατάλληλους τρόπους για να το αντιμετωπίσουμε.

Άσπρισμα στο χώμα λόγω αλάτων και ασβεστίου

Αν στο χώμα της γλάστρας εμφανίζεται μία λευκή ευθραυστή κρούστα, αυτή συνήθως οφείλεται στην υπερβολική συσσώρευση αλάτων και ασβεστίου. Τα άλατα προέρχονται από το νερό με το οποίο ποτίζουμε, ειδικά σε παραθαλάσσιες περιοχές όπου το νερό έχει υψηλή περιεκτικότητα αλάτων. Επιπλέον, τα άλατα εμφανίζονται από τα θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν στο χώμα της γλάστρας και τα οποία προσθέτουμε όταν χρησιμοποιούμε λίπασμα. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο, όταν δεν έχουμε καλή αποστράγγιση στο χώμα της γλάστρας, ώστε να απομακρύνονται τα άλατα με το νερό ποτίσματος. Το άσπρισμα στο χώμα λόγω συσσώρευσης αλάτων, εμφανίζεται συχνότερα όταν ποτίζουμε τα φυτά από κάτω βάζοντας νερό στο πιατάκι ή βυθίζοντας τις γλάστρες σε λεκάνη με νερό, καθώς το νερό ανέρχεται προς τα πάνω φέρνοντας στην επιφάνεια άλατα και ασβέστιο που έχουν συσσωρευτεί στο χώμα.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα άλατα στη γλάστρα;

Για να αποφύγουμε τη συσσώρευση αλάτων στις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες του σπιτιού και του μπαλκονιού μας, ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Αφαιρούμε την επιφανειακή στρώση χώματος 2-3 εκατοστών από τις γλάστρες και το αντικαθιστούμε με νέο φυτόχωμα.
  • Ποτίζουμε τα φυτά με καλής ποιότητας νερού που δεν περιέχει υψηλή συγκέντρωση αλάτων, όπως το νερό της βροχής, το απεσταγμένο νερό ή το νερό του αφυγραντήρα.
  • Αν τα φυτά στο μπαλκόνι μας είναι σκεπασμένα όταν βρέχει, βγάζουμε τις γλάστρες προς τα έξω για να ποτίζονται με το βρόχινο νερό που βοηθά στο ξέπλυμα και την απομάκρυνση των αλάτων.
  • Αποφεύγουμε την υπερβολική χρήσης χημικών λιπασμάτων που μπορεί να προκαλέσουν σταδιακά συσσώρευση αλάτων στην επιφάνεια του χώματος των γλαστρών.

Πηγή: www.mistikakipou.gr

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share