Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ο Σπύρος Σούλης δίνει συμβουλές: 3 φυτά για το υπνοδωμάτιο που θα σας χαρίσουν τον καλύτερο ύπνο!

Όσα πρέπει να ξέρετε...

1 Φεβρουαρίου 2023 12:29
Ο Σπύρος Σούλης δίνει συμβουλές: 3 φυτά για το υπνοδωμάτιο που θα σας χαρίσουν τον καλύτερο ύπνο!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την προηγούμενη χρονιά «έσκασε» η μόδα με τα φυτά στο μπάνιο η οποία κυριάρχησε όχι μόνο σε όλα σχεδόν τα μπάνια του κόσμου αλλά και στο Instagram. Σύμφωνα, όμως, με το Elle Decor η νέα μεγάλη μόδα είναι τα φυτά στο υπνοδωμάτιο.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Νερό βροχής: 4 έξυπνες χρήσεις για το σπίτι από τον Σπύρο Σούλη

Παρόλο που δεν είναι μυστικό ότι τα φυτά στο σπίτι μπορούν να οφελήσουν την υγεία μας, μια έρευνα της NASA δείχνει πως βάζοντας μερικά φυτά στο υπνοδωμάτιό σας μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

Σύμφωνα με ερευνητές, κάποια φυτά μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού σας ενώ μπορούν να σας απαλλάξουν από κρυολογήματα και αλλεργίες ιδίως του πιο κρύους μήνες του χρόνου.

Ποια είναι, όμως, τα καλύτερα φυτά για το υπνοδωμάτιο; Ποια μπορούν να σας χαρίσουν έναν βαθύ ύπνο που θα σας ξεκουράσει;

3 φυτά για το υπνοδωμάτιο που θα σας χαρίσουν τον καλύτερο ύπνο!

Φοίνικας Αρέκα Αυτός ο φοίνικας είναι ιδανικός για όσους υποφέρουν από συχνά κρυολογήματα καθώς ενυδατώνει τον αέρα και σας βοηθάει να αναπνέετε καλύτερα μέσα στον χώρο σας.

Αλόη Η NASA θεωρεί πως η αλόη είναι ένα από τα καλύτερα φυτά για το υπνοδωμάτιο καθώς καθαρίζει τον αέρα και απελευθερώνει οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας αναφέρει το spirossoulis.

Κισσός Ερευνητές από το American College of Allergy, Asthma & Immunology ανακάλυψαν πως αυτό το φυτό μπορεί να αφαιρέσει το 78% της μούχλας που έχει προκληθεί από τον αέρα μέσα στο σπίτι σας μέσα σε μόλις 12 ώρες.

Υγρασία στο σπίτι; Αυτά τα φυτά εσωτερικού χώρου θα διώξουν τη μούχλα από τον χώρο σας

Η υγρασία στο σπίτι είναι ένα κοινό πρόβλημα. Όχι μόνο προκαλεί ζημιά στους τοίχους και τις οροφές, αλλά εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί σύντομα με καλό εξαερισμό, θα προκαλέσει τελικά μούχλα και άλλα είδη μύκητες. Η έκθεση σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει δυσφορία: από ρινική συμφόρηση έως φαγούρα στα μάτια ή στο δέρμα.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Φυσικοί αφυγραντήρες: Αυτά είναι τα φυτά που θα διώξουν τη μούχλα και την υγρασία από το σπίτι σας

Ένας φυσικός τρόπος για να ελέγξεις την υγρασία στο σπίτι είναι να χρησιμοποιήσεις φυτά εσωτερικού χώρου που απορροφούν την υπερβολική υγρασία στον αέρα ενός δωματίου.

Σπαθίφυλλο

Το σπαθίφυλλο, γνωστό και ως κρίνος, εκτός από το ελάχιστο πότισμα και φως που χρειάζεται, έχει και την ικανότητα να απορροφά την υγρασία από τον αέρα μέσω του φυλλώματός του. Με λίγα λόγια, σταθεροποιεί το κλίμα και καταστρέφει τη μούχλα. Αν έχεις λοιπόν έντονο πρόβλημα υγρασίας στο σπίτι σου και μούχλα στους τοίχους, αυτό είναι το ιδανικό φυτό για σένα. Ευδοκιμεί καλύτερα σε σκιερά και δροσερά σημεία του σπιτιού, πχ. στο μπάνιο.

Κισσός

Ο κισσός είναι ένα ανθεκτικό φυτό που αναπτύσσεται γρήγορα, ενώ η εξαιρετική ικανότητά του να μειώνει τη μούχλα και τις τοξίνες του αέρα, το καθιστούν ιδανικό για την αντιμετώπιση της υγρασίας στο σπίτι.

Ελάχιστοι γνωρίζουν: Ποια φυτά μειώνουν την υγρασία στο χώρο σου;

Χλωρόφυτο

Αυτό το φυτό είναι ιδανικό για να απορροφήσει την υγρασία στο χώρο σου, ενώ είναι ικανό να εξαλείψει τις κοινές οικιακές τοξίνες όπως η φορμαλδεΰδη και το ξυλόλιο. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό φυτό για να κρεμάσεις στην μπανιέρα σου.

Δυόσμος

Ο δυόσμος έχει την ικανότητα να αναπτύσσεται σε υγρά περιβάλλοντα, επομένως είναι ιδανικό για την απορρόφηση της υγρασίας σε κουζίνα και μπάνιο.

Παίρνει και ρίχνει μια κουταλιά κανέλα στα φυτά που έχει στο μπαλκόνι - Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό!

Σ’ όλους αρέσει το μοναδικό άρωμα της κανέλας είτε στον καφέ είτε σε γλυκά. Το υπέροχο άρωμα της απογειώνει τα μαγειρικά αποτέλεσματα, ωστόσο η κανέλα έχει και άλλες πολύτιμες ιδιότητες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην κηπουρική.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Ιδανικά για αυτή την εποχή: Πέντε χριστουγεννιάτικα φυτά ιδανικά για διακόσμηση τις γιορτές

Η κανέλα ανήκει στην κατηγορία με τα σπιτικά υλικά που χρησιμοποιούμε στον κήπο και σε γλάστρες για την οικολογική φροντίδα των φυτών, όπως επίσης το πράσινο σαπούνι, η μαγειρική σόδα, το ξύδι, το πιπέρι καγιέν και η στάχτη. Συγκεκριμένα, η κανέλα βοηθά στην προληπτική αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών που προσβάλλουν τα φυτά, στην καταπολέμηση των μυρμηγκιών στον κήπο καθώς επίσης ενισχύει την ανάπτυξη του ριζκού συστήματος κατά την διαδικασία του πολλαπλασιασμού των φυτών με μοσχεύματα. Ας δούμε αναλυτικά, με ποιους τρόπους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κανέλα στην κηπουρική, στις γλάστρες και στον κήπο μας.

Συγκεκριμένα, η κανέλα βοηθά στην προληπτική αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών που προσβάλλουν τα φυτά, στην καταπολέμηση των μυρμηγκιών στον κήπο καθώς επίσης ενισχύει την ανάπτυξη του ριζκού συστήματος κατά την διαδικασία του πολλαπλασιασμού των φυτών με μοσχεύματα. Ας δούμε αναλυτικά, με ποιους τρόπους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κανέλα στην κηπουρική, στις γλάστρες και στον κήπο μας.

Κανέλα για αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών

Η κανέλα λειτουργεί ως ένα αντιμηκυτιακό για τα φυτά και βοηθάει στην προληπτική αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών σε πολλά λαχανικά, όπως το ωίδιο της αγγουριάς και της κολοκυθιάς, το ωίδιο της ντομάτας και της πιπεριάς και τον περονόσπορος της πατάτας. Η κανέλα χρησιμοποιείται επίσης σε λουλούδια που έχουμε σε γλάστρα και καλλωπιστικά φυτά που βρίσκονται στον κήπο, όπως σε γαρυφαλλιές, ορτανσίες και τριανταφυλλιές για την προληπτική αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών. Ειδικά στις τριανταφυλλιές, ο ψεκασμός του φυλλώματος με διάλυμα κανέλας βοηθά στην καταπολέμηση του ωίδιου της τριανταφυλλιάς, της σκωρίασης και τη μελανής κηλίδωσης.

Υλικά

  • 80 γραμμάρια κανέλα τριμμένη (4 κουταλιές της σούπας)
  • 1 λίτρο νερό (4 κουταλιές σούπας)

Εφαρμογή

Σε ένα βάζο που είναι ανθεκτικό σε υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε μέσα 4 κουταλιές της σούπας τριμμένη κανέλα, ρίχνουμε 1 λίτρο ζεστό νερό και κλείνουμε το βάζο με καπάκι για να μη φύγουν τα διάφορα έλαια της κανέλας που εξατμίζονται. Αφήνουμε το διάλυμα της κανέλας να κρυώσει για 1 ώρα και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια το περνάμε μέσα από μία σίτα ή από ένα φίλτρο καφέ για να το βάλουμε στο ψεκαστηράκι μας. Ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών μας κατά το σούρουπο, αποφεύγοντας τον έντονο μεσημεριανό ήλιο. Μπορούμε να επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό των φυτών με διάλυμα κανέλας κάθε 2 εβδομάδες. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να ψεκάζουμε όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, μεγαλύτερες των 30°C για να μη δημιουργήσουμε εγκαύματα στα φυτά.

Παίρνει και ρίχνει μια κουταλιά κανέλα στα φυτά που έχει στο μπαλκόνι - Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό!

Μια κουταλιά κανέλα στα φυτά σας και πείτε αντίο στα μυρμήγκια

Κανέλα ως φυσικό απωθητικό των μυρμηγκιών

Η χρήση της κανέλας στα φυτά και γύρω από το σπίτι μας αποτελεί ένα φυσικό τρόπο για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών. Συγκεκριμένα, η κανέλα δεν σκοτώνει τα μυρμήγκια, αλλά τα απωθεί καθώς λόγω του έντονου αρώματος αποπροσανατολίζονται και χάνουν την επικοινωνία με την φωλιά τους. Για την αποτελεσματική απώθηση λοιπόν των μυρμηγκιών, εντοπίζουμε τις φωλιές τους και ρίχνουμε μέσα κανέλα τριμμένη στην είσοδο της φωλιάς. Επιπλέον, τοποθετούμε κανέλα γύρω από τις ρίζες των φυτών για να εμποδίσουμε τα μυρμήγκια να επισκεφτούν τους βλαστούς και το φύλλωμα τους.

Κανέλα ως φυσικό απωθητικό των μυρμηγκιών

Η χρήση της κανέλας στα φυτά και γύρω από το σπίτι μας αποτελεί ένα φυσικό τρόπο για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών. Συγκεκριμένα, η κανέλα δεν σκοτώνει τα μυρμήγκια, αλλά τα απωθεί καθώς λόγω του έντονου αρώματος αποπροσανατολίζονται και χάνουν την επικοινωνία με την φωλιά τους. Για την αποτελεσματική απώθηση λοιπόν των μυρμηγκιών, εντοπίζουμε τις φωλιές τους και ρίχνουμε μέσα κανέλα τριμμένη στην είσοδο της φωλιάς. Επιπλέον, τοποθετούμε κανέλα γύρω από τις ρίζες των φυτών για να εμποδίσουμε τα μυρμήγκια να επισκεφτούν τους βλαστούς και το φύλλωμα τους.

Κι ένα μυστικό για την χρήση της κανέλας στα φυτά

Η τριμμένη κανέλα, όπως άλλωστε και η στάχτη, μπορεί να αξιοποιηθεί αντί για πάστα κλαδέματος για επάλειψη στις τομές που κάνουμε σε θάμνους και δέντρα όταν κλαδεύουμε. Η χρήση της κανέλας προστατεύει από την προσβολή από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share