Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Το μυστικό στο ζύμωμα του κιμά για να βγουν τα μπιφτέκια ομοιόμορφα

Δεν θα διαλυθούν ποτέ

20 Φεβρουαρίου 2023 10:32
Το μυστικό στο ζύμωμα του κιμά για να βγουν τα μπιφτέκια ομοιόμορφα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αν υπάρχει πρόβλημα όταν ψήνεται τα μπιφτέκια και σας διαλύονται τότε σας έχουμε την λύση. Υπάρχει ένας τρόπος που άμα τον ακολουθήσετε δεν θα ξανα διαλυθούν τα μπιφτέκια σας. Με την ευκαιρία, δείτε την απόλυτη συνταγή για τα πιο αφράτα και νόστιμα μπιφτέκια που φάγατε ποτέ.

Το φαγητό αυτό, άλλωστε, είναι συχνό στη διατροφή μας, καθώς πολλοί τα λατρεύουν. Τι καλύτερο, άλλωστε, από ένα ζουμερό, καλοψημένο και αφράτο μπιφτέκι, που μπορούν να γίνουν και χωρίς ψωμί ή βρώμη;

Για να πετύχετε, όμως, το ψήσιμο και να μη διαλυθούν τα μπιφτέκια, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ζυμώσετε τον κιμά με γάλα, ρίγανη, πιπέρι και θυμάρι. Εννοείται επίσης πως την ώρα που ψήνονται τα γυρνάτε με μια σπάτουλα για να μη θρυμματιστούν.

Το σκεύος που γίνονται πιο νόστιμα τα μπιφτέκια

Πολλοί από εμάς θα θέλαμε, σίγουρα, να απολαύσουμε ένα ζουμερό και νόστιμο μπιφτέκι, αλλά το ζήτημα είναι το πώς αυτά θα ψηθούν σωστά, ώστε να ικανοποιήσουν τη γεύση μας.

Πώς ψήνουμε, λοιπόν, σωστά τα μπιφτέκια; Στον φούρνο, στα κάρβουνα ή στο τηγάνι;

Στο γκριλ για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα

Ιδανικά ψήνουμε τα μπιφτέκια στο γκριλ του φούρνου. Και λέμε ιδανικά γιατί με αυτόν τον τρόπο το λίπος που έχει ο κιμάς βοηθά μεν τα μπιφτέκια να μη στεγνώσουν, φεύγει, όμως, κι έτσι το αποτέλεσμα είναι όσο ελαφρύτερο γίνεται. Πώς το κάνουμε; Λαδώνουμε ελαφρώς τη σχάρα και ακουμπάμε πάνω τα μπιφτέκια ή, αν δεν θέλουμε να τη λερώσουμε, βάζουμε τη λαμαρίνα του φούρνου στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (έτσι, όμως, το λίπος θα μείνει).

Το μυστικό στο ζύμωμα του κιμά για να βγουν τα μπιφτέκια ομοιόμορφα

Αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τη χρήση του γκριλ, είναι προτιμότερο να ξεκινάμε το ψήσιμο τοποθετώντας το ταψί ή τη σχάρα στη μεσαία θέση μέσα στο φούρνο. Ετσι, αν το γκριλ είναι πάρα πολύ δυνατό, τα μπιφτέκια δεν θα «αρπάξουν», ενώ, αν είναι λιγότερο δυνατό, θα ανεβάσουμε στα τελευταία λεπτά του ψησίματος το ταψί ή τη σχάρα πιο ψηλά για να αποκτήσουν την επιθυμητή κρούστα. Καλό είναι να βάλουμε σε πιο χαμηλή θέση μια λαμαρίνα με ελάχιστο νερό. Ετσι, δεν θα λερωθεί ο φούρνος.

Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε και τις ηλεκτρικές ψηστιέρες ή γκριλιέρες. Ενα μεσαίου πάχους μπιφτέκι δεν θέλει πάνω από 6 – 7 λεπτά από κάθε πλευρά.

Το ψήσιμο στα κάρβουνα θέλει προσοχή

Αν αποφασίσουμε να ψήσουμε στα κάρβουνα, δεν ξεχνάμε να βάλουμε πάνω στα κάρβουνα την τελευταία στιγμή φρέσκο δεντρολίβανο, λουίζα, δάφνη ή ρίγανη, που δίνουν μια φίνα καπνιστή γεύση στο αποτέλεσμα.

Το ψήσιμο στα κάρβουνα θέλει πολλή προσοχή, καθότι οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές και μπορεί τα μπιφτέκια να αρπάξουν γρήγορα και να μείνουν ωμά στο εσωτερικό τους. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και, όταν χρειαστεί, να σηκώσουμε τη σχάρα από τα κάρβουνα 1 – 2 θέσεις ή να αραιώσουμε τα κάρβουνα από κάτω ώστε να πέσει λίγο η θερμοκρασία.

Ένας πιο υγιεινός τρόπος ψησίματος σε ανοιχτή φωτιά είναι στην ψησταριά υγραερίου. Ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευής, διότι κάθε ψησταριά έχει άλλη ισχύ και ως εκ τούτου οι χρόνοι ψησίματος ποικίλλουν. Το ατού αυτού του τρόπου ψησίματος είναι ότι μπορούμε να ρυθμίσουμε την ένταση της φωτιάς ανά πάσα στιγμή, μέχρι να ψηθούν τα μπιφτέκια καταπώς επιθυμούμε.

Στο τηγάνι για ευκολία

Είναι ο πιο εύκολος τρόπος ψησίματος, αλλά το αποτέλεσμα είναι πιο βαρύ, καθώς δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής για το λίπος των μπιφτεκιών. Χρησιμοποιούμε αντικολλητικό τηγάνι (γραμμωτό, αν θέλουμε να αποκτήσουν τα μπιφτέκια μας τις καφετιές γραμμές του καψαλίσματος). Το βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί πολύ καλά, αλείφουμε την επιφάνειά του με ένα πινέλο με λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια ψήνουμε τα μπιφτέκια για 5 – 6 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα και με το πάχος τους και το πώς τα θέλουμε ψημένα.

Πέταξε 10 φέτες μπέικον στο αλουμινόχαρτο και τύλιξε τον κιμά - Ο λόγος θα σας αφήσει άφωνους (Video)

Για εσάς που δεν έχετε χρόνο, επιλέξτε να φτιάξετε αυτή τη γρήγορη συνταγή που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Γίνεται πανεύκολα και μέσα σε μια ώρα έχετε έτοιμο γεμιστό ρολό κιμά! Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για αφράτα, μυρωδάτα μπιφτέκια χωρίς ψωμί.

  • 1 κιλό κιμά βόειο
  • 1⅓ φλιτζάνι φρυγανιά
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 2 αυγά
  • 6-8 φέτες ζαμπόν
  • 6 φέτες τυρί
  • 100 γραμμάρια σπανάκι
  • 10-15 φέτες μπέικον

1. Ανακατέψτε τον κιμά με τη φρυγανιά, το αλάτι, το πιπέρι και τα αυγά.

2. Σε ένα μεσαίο ταψί απλώστε ένα αλουμινόχαρτο και πιέστε το μείγμα με τον κιμά για να γίνει ένα λεπτό και επίπεδο. Στη συνέχεια, απλώστε πάνω του τις φέτες από ζαμπόν, τυρί και στο κέντρο το σπανάκι.

3. Με τη βοήθεια του αλουμινόχαρτου, τυλίξτε το ρολό κιμά για να πάρει το μορφή κυλίνδρου. Κλείστε τα πλαϊνά με κιμά για να μη βγει το περιεχόμενο κατά το ψήσιμο.

4. Απλώστε ξανά το αλουμινόχαρτο στο ταψί και καλύψτε όλη την επιφάνεια με φέτες από μπέικον. Στη συνέχεια, τοποθετήστε πάνω το ρολό κιμά και με τον ίδιο τρόπο όπως πριν τυλίξτε το ρολό μέχρι οι φέτες να καλύψουν ολόκληρο το ρολό.

5. Τυλίξτε το ρολό με το αλουμινόχαρτο και ψήστε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο έπειτα από 30 λεπτά για να ξεροψηθεί το μπέικον.

Καλή σας όρεξη!

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share