Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Καραμελωμένο κρέας: Το μυστικό για να πετύχετε την τέλεια μαρινάδα στο κοκκινιστό κρέας

Το μυστικό της επιτυχίας

27 Ιανουαρίου 2023 12:20
Καραμελωμένο κρέας: Το μυστικό για να πετύχετε την τέλεια μαρινάδα στο κοκκινιστό κρέας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το μοσχαράκι κοκκινιστό είναι ίσως το πιο δημοφιλές παραδοσιακό φαγητό κατσαρόλας.

Συνδυασμένο με μακαρόνια, με πατάτες τηγανητές, με πουρέ, με ρύζι, με κριθαράκι ως γιουβέτσι ή με πουρέ μελιτζάνας ως χουνκιάρ μπεγεντί αποτελεί μια σταθερή βάση για πολλά αγαπημένα πιάτα

Στα κοκκινιστά φαγητά τείνουμε να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα αρώματα και τις εντάσεις της σάλτσας, ωστόσο αυτό μπορεί και να λειτουργήσει ως «παγίδα» καθώς δεν αρκεί για να πετύχει κανείς την απόλυτη γεύση. Στην τελική, το κρέας είναι ο πρωταγωνιστής και οφείλουμε να του αφιερώσουμε την απαραίτητη προσοχή. Με την ευκαιρία, δείτε το λάθος που κάνετε όταν βγάζετε το κρέας από την κατάψυξη.

Το ιδανικό μοσχάρι κοκκινιστό έχει μια έντονη γεύση καραμελωμένου κρέατος χωρίς να είναι σκληρό η στεγνό και αγκαλιάζεται από μια πηχτή και νόστιμη σάλτσα ντομάτας που δένει όλα τα στοιχεία μεταξύ τους και ενσωματώνει τη νοστιμιά του κρέατος,

Στην παρακάτω συνταγή θα μάθετε πως να πετυχαίνετε ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα και ακολουθώντας τα tips που προτείνουμε θα δημιουργήσετε ένα μοσχαράκι κοκκινιστό που θα λιώνει στο στόμα!

Υλικά

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας από την ελιά, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 250 γρ. κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. καρότα, κομμένα σε μικρό καρέ
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρασί κόκκινο
  • 500 γρ. ντομάτες ολόκληρες από κονσέρβα, αλεσμένες
  • 500 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 10 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • ζάχαρη, αν χρειάζεται

Εκτέλεση

  • Αλατίζουμε τo κρέας από όλες τις πλευρές.
  • Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχάρι, απ' όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει καλό χρώμα. Το κρατάμε σε μιαν άκρη και πετάμε τα λίπη από την κατσαρόλα.
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα.
  • Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον ζωμό και επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα. Φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι, αλατίζουμε και προσθέτουμε ζάχαρη, αν χρειάζεται.
  • Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, για 2 περίπου ώρες.
  • Παρότι θέλουμε να υπάρχει σάλτσα στο μοσχάρι, δεν θέλουμε πολλά υγρά. Αν λοιπόν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε σιγομαγειρεύουμε χωρίς καπάκι ώστε να εξατμιστούν. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε πάλι, αν χρειάζεται.

Καραμελωμένο κρέας: Το μυστικό για να πετύχετε την τέλεια μαρινάδα στο κοκκινιστό κρέας

Στέγνωσε το κοτόπουλο; Το πανέξπνο κόλπο για να διατηρηθεί ζουμερό και αφράτο με μία κίνηση

Πώς να μην στεγνώνει το κοτόπουλο στο ψήσιμο. Το ρωτάς και το ξαναρωτάς στις φίλες σου που έχουν μπει στο mood και τη διαδικασία της μαγειρικής εδώ και χρόνια. Όσες φορές και αν έχεις προσπαθήσει, πάντα το κοτόπουλο στεγνώνει. Ψυχραιμία. Σου έχουμε το μυστικό των chef. Με την ευκαιρία, δέιτε πως θα αξιοποιήσετε το κρέας που περίσσεψε από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Το τρικ είναι ένα, εύκολο και ανέξοδο. Αφού διαβάσεις το παρακάτω μυστικό, κάλεσε τους φίλους σου για γεύμα. Θα τους εντυπωσιάσεις με το πόσο ζουμερό είναι το κοτόπουλο που έχεις φτιάξεις για εκείνους.

Κάτω από το ταψί με το κοτόπουλο, τοποθέτησε μία πολύ μικρή κατσαρόλα με νερό και λάδι. Το επιπλέον νερό θα βοηθήσει ώστε το κοτόπουλό σου να μη στεγνώσει.

Στέγνωσε το κοτόπουλο; Το πανέξπνο κόλπο για να διατηρηθεί ζουμερό και αφράτο μέ μία κίνηση

Η διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ΟC στον αέρα. Μαρινάρουμε το φιλέτο κοτόπουλου με αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και το βάζουμε σε ένα ταψί με σχάρα. Ψήνουμε το φιλέτο μας για 30-35 λεπτά, μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει τους 72-75οC.

Μόλις ψηθεί, μεταφέρουμε το φιλέτο μας σε ένα πιάτο, το σκεπάζουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Σερβίρουμε το κοτόπουλό μας συνοδεύοντάς το με τη γαρνιτούρα της αρεσκείας μας.

Οπωσδήποτε τηρούμε τους χρόνους ψησίματος και σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε το κρέας μας ξεσκέπαστο όσο περιμένουμε να ξεκουραστεί.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share