Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

"Μπαμπάτσικα" μπιφτέκια: Το μυστικό με το ψωμί που θα τα κάνει super ζουμερά

Ξεχάστε όσα ξέρατε για το μαγείρεμα των μπιφτεκιών

7 Δεκεμβρίου 2022 10:54
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα μπιφτέκια που συνδυάζονται το ίδιο ευχάριστα με σαλάτα, αλλά και πατάτες τηγανητές ή φούρνου ή γίνονται λαχταριστά μπέργκερ, φτιάχνονται εύκολα και επιτυχημένα αρκεί να ακολουθήσουμε μερικά βασικά βήματα. Με την ευκαιρία, δείτε το υλικό που θα απογειώνει τα μπιφτέκια σας.

  • Κιμάς για μπιφτέκια = Ελιά: Η μοσχαρίσια ελιά είναι ίσως το ιδανικό κομμάτι για τον κιμά των μπιφτεκιών. Βρίσκεται στον λαιμό, είναι νόστιμη, με βαθιά κρεάτινη γεύση και έχει μέτρια ποσότητα ενδομυϊκού λίπους, που θα νοστιμίσει το μπιφτέκι και θα το διατηρήσει ζουμερό στο ψήσιμο. Και περνάμε τον κιμά πάντα 1 φορά!
  • Ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί: Η μουσκεμένη και στυμμένη ψίχα προσφέρει υγρασία κατά το ψήσιμο κι έτσι το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο ζουμερό. Δεν βάζουμε γαλέτα γιατί θα απορροφήσει τα υγρά του μπιφτεκιού και το αποτέλεσμα θα βγει στεγνό.
  • Του ταιριάζουν πολύ το κρεμμύδι και ο μαϊντανός, αλατοπίπερο και ελάχιστο ελαιόλαδο. Το πολτοποιημένο ή τριμμένο κρεμμύδι δίνει γλύκα και νοστιμιά και ο ψιλοκομμένος μαϊντανός, άρωμα και φρεσκάδα.
  • Προσοχή στην προσθήκη ντομάτας γιατί μπορεί η πολλή υγρασία να σπάσει το μπιφτέκι στο ψήσιμο.

'Μπαμπάτσικα' μπιφτέκια: Το μυστικό με το ψωμί που θα τα κάνει super ζουμερά

"Γεματούτσικα" μπιφτέκια: Πιέζει το κέντρο με τα δάχτυλα και δημιουργεί ένα μικρό βαθούλωμα - To πανέξυπνο κόλπο που πρέπει να γνωρίζει κάθε νοικοκυρά

Τα μπιφτέκια στα κάρβουνα αποτελούν ένα από τα αγαπημένα γεύματα για τους περισσότερους, εκτός κι αν πρέπει να τα ετοιμάσεις εσύ.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: "Ζουμπουρλούδικα" μπιφτέκια: Ξεχάστε το ψωμί και το ξύδι - Το μυστικό για αφράτο κιμά βρίσκεται σε 1 υλικό

Γιατί ακόμα και πεπειραμένοι ψήστες δεν παίρνουν πάντα το αποτέλεσμα που επιδιώκουν, καθώς τα μπιφτέκια αποδεικνύονται κάποιες φορές υπόπτως δύστροπα πάνω στη σχάρα.

Τι πρέπει υποχρεωτικά να κάνεις όταν ψήνεις μπιφτέκια στα κάρβουνα

Είναι μια εικόνα γνώριμη στους περισσότερους, το μπιφτέκι να βγαίνει από τα κάρβουνα σαν… παραφουσκωμένος κεφτές.

Συμβαίνει ακόμα και στους καλύτερους ψήστες, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, μπιφτέκια μεγαλύτερα από 170 γραμμάρια έχουν 80% πιθανότητα να παραμορφωθούν πάνω στη σχάρα, καταλήγοντας… στρογγυλά.

Η πιο κοινή συμφορά (όχι η μόνη όμως) είναι να φουσκώνει στο κέντρο, καταλήγοντας με ένα άκομψο σχήμα και για το μάτι και για το χέρι.

Όλα αυτά αποφεύγονται εύκολα με ένα απλό τέχνασμα. Πιέζουμε απλώς το κέντρο του μπιφτεκιού με τα δάχτυλα ή με ένα κουτάλι ώστε να δημιουργήσουμε ένα μικρό βαθούλωμα. Όταν μαγειρευτεί και φουσκώσει σε εκείνο το σημείο, δεν θα γίνει τόσο παχύ ώστε να χάσει το σχήμα του μπιφτεκιού.

Πλάθουμε τα μπιφτέκια λίγο πιο επίπεδα απ’ όσο θα θέλαμε, κάνοντας πάντα αυτό το ρηχό βαθούλωμα στη μέση με τα δάχτυλά μας.

Μυστικά για αφράτα, ζουμερά μπιφτέκια

Όταν βγει από τη φωτιά, θα είναι όπως ακριβώς το ονειρεύτηκες…

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share