Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκαλύπτει πως θα καταλάβετε πόσο φρέσκο είναι το αυγό

Μεγάλη προσοχή!

6 Ιουνίου 2022 23:41
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκαλύπτει πως θα καταλάβετε πόσο φρέσκο είναι το αυγό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα αυγά αποτελούν ένα από τα πλέον βασικά συστατικά της ανθρώπινης διατροφής.

Είναι το μέσο αναπαραγωγής των πτηνών. Αποτελεί τρόφιμο υψηλής βιολογικής αξίας, πλούσιο σε πρωτεΐνες μεγάλης θρεπτικής αξίας. Τα αυγά καλύπτουν μεγάλο μέρος της ποσότητας των απαραίτητων αμινοξέων που χρειάζεται ο άνθρωπος. Ένα αυγό καθημερινά συμβάλλει περίπου κατά 12% στις ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπου σε πρωτεΐνες. Στην καθημερινότητα το αυγό χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Αναρωτιέστε, όμως, πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα φρέσκο αυγό; Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για κοτόπουλο στο φούρνο σκέτο λουκούμι.

Τα φρέσκα αυγά δεν έχουν θύλακα αέρα στο εσωτερικό τους. Καθώς οι μέρες περνούν το περιεχόμενο του αυγού συρρικνώνεται και δημιουργείται ο θύλακας αέρα ο οποίος μεγαλώνει όσο περνάνε οι μέρες. Για να διαπιστωθεί αν τα αυγά είναι φρέσκα υπάρχουν διάφοροι τρόποι.

Εκμεταλλευόμενοι αυτή την ιδιότητά τους, με ένα απλό πείραμα, το τεστ του νερού, καταλαβαίνουμε πόσο φρέσκο είναι το αυγό που αγοράσαμε ή αυτό που έχουμε ξεχάσει στο ψυγείο μας.

Για να ξεχωρίσουμε λοιπόν ένα φρέσκο αυγό, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου προτείνει να κάνουμε το παρακάτω πείραμα.

Σε μία κανάτα με νερό βάζουμε μέσα το αυγό. Το φρέσκο αυγό θα πάει στον πάτο και θα μείνει εκεί, ενώ αν δεν είναι φρέσκο το αυγό θα ανέβει στη επιφάνεια.

Στο παρακάτω γράφημα μπορείτε να δείτε την αντίδραση του αυγού ανάλογα με τη φρεσκάδα του.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκαλύπτει πως θα καταλάβετε πόσο φρέσκο είναι το αυγό

Ένας άλλος τρόπος για να καταλάβουμε ότι τα αυγά είναι φρέσκα, είναι με την ανακίνηση με το χέρι, κατά την οποία ουσιαστικά εξετάζεται ο θάλαμος αέρος του. Όσο μεγαλύτερος είναι ο θάλαμος του αέρα τόσο πιο μπαγιάτικα είναι τα αυγά. Ο θάλαμος του αέρα αρχίζει να δημιουργείται μετά από 24 ώρες. Το εσωτερικό των φρέσκων αυγών μένει αμετακίνητο με την ανακίνηση με το χέρι. Μετά την πάροδο μερικών εβδομάδων ο θάλαμος του αέρα αυξάνεται αρκετά και λαμβάνει διάφορα σχήματα. Όταν κουνηθούν τα μπαγιάτικα αυγά με το χέρι μετακινείται το εσωτερικό τους, κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό.

Ένας άλλος τρόπος να διαχωρίσουμε τα φρέσκα με τα μπαγιάτικα αυγά είναι η οσμή. Τα μπαγιάτικα αυγά μυρίζουν άσχημα, ενώ τα φρέσκα όχι. Επίσης το ασπράδι τους είναι νερουλό και ο κρόκος σπάει εύκολα. Τα φρέσκα αυγά έχουν στρογγυλό και συμπαγή κρόκο που σπάει δύσκολα και καλοσχηματισμένο και συμπαγές ασπράδι.

Ένας ακόμη τρόπος είναι να τα εξετάσουμε στο διερχόμενο φως με ειδικό ωοσκόπιο ή ακόμα και με το χέρι. Τα αυγά τοποθετούνται σε σκοτεινό χώρο και φωτίζονται ισχυρά. Τα φρέσκα αυγά έχουν ομαλή επιφάνεια, ενώ τα μπαγιάτικα θολή με κηλίδες.

Πηγή: argiro.gr

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share