Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021

Αποτελεσματικό: Κάνε το πλυντήριο πιάτων καινούργιο με μαγειρική σόδα!

Δοκίμασέ το!

30 Αυγούστου 2021 13:07
Αποτελεσματικό: Κάνε το πλυντήριο πιάτων καινούργιο με μαγειρική σόδα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε το πλυντήριο πιάτων; Το ξέρατε ότι αυτή τη διαδικασία θα έπρεπε να την επαναλαμβάνετε κάθε έξι μήνες;

Ο τρόπος, πάντως, είναι αρκετά απλός και χρειάζεται ελάχιστα υλικά, όπως ξίδι και σόδα μαγειρικής. Κι αν τον δοκιμάσετε, θα εκπλαγείτε με το πόσο καινούριο φαίνεται και πόσο πιο αποτελεσματικά θα λειτουργεί.

Αρχικά, πρέπει να συγκεντρώσετε τις προμήθειές σας. Θα χρειαστείτε:

  • Ζεστό νερό
  • Λευκό ξίδι
  • Μαγειρική σόδα
  • Οδοντογλυφίδα
  • Οδοντόβουρτσα
  • Καθαρό πανί με μικροΐνες
  • Λαστιχένια γάντια

Για να γίνει πιο διεξοδικός ο καθαρισμός, θα πρέπει να αφαιρέσετε τα συρτάρια, τις θήκες σκευών αλλά και το φίλτρο (μερικά φίλτρα βγαίνουν πολύ απλά με στρίψιμο, ενώ άλλα απαιτούν εργαλεία για το ξεβίδωμα). Βγάλτε τα και τοποθετήστε τα σε ένα μείγμα ζεστού νερού και ενός φλιτζανιού λευκού ξιδιού. Αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Το Athensmagazine.gr σου προτείνει να ανακατέψεις νερό με μαγειρική σόδα και ξύδι για να καθαρίσει το ψυγείο. Θ πάθεις.. πλάκα βλέποντας το αποτέλεσμα!

Καθαρίστε τυχόν υπολείμματα

Τώρα που έχετε μια καθαρή οπτική γωνία, ελέγξτε για τυχόν υπολείμματα που μπορεί να κρύβονται στο πλυντήριο πιάτων σας. Σκουπίστε τους βραχίονες ψεκασμού και τα πλευρικά τοιχώματα, ειδικά στις γωνίες στο πάνω και κάτω μέρος. Ελέγξτε το φίλτρο και κοιτάξτε προσεκτικά σε όλες τις μικροσκοπικές οπές από όπου εκτοξεύεται νερό. Εάν δείτε σωματίδια τροφής ή άλλα υπολείμματα, χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα ή και οδοντογλυφίδα για να τα καθαρίσετε.

Βάλτε ένα πλυντήριο με ζεστό νερό και ξίδι

Βάλτε σε ένα μπολ ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι και τοποθετήστε το στο κάτω μέρος του πλυντηρίου πιάτων. Ρυθμίστε το πλυντήριο ώστε να λειτουργήσει στο πρόγραμμα ζεστού νερού. Το ξίδι θα «σπάσει» τα υπολείμματα φαγητού και σαπουνιού.

Εκτελέστε ακόμη ένα σύντομο πρόγραμμα πλύσης με μαγειρική σόδα

Όταν τελειώσει ο πρώτος κύκλος, αφαιρέστε το μπολ και ρίξτε ένα φλιτζάνι μαγειρικής σόδας στο κάτω μέρος του πλυντηρίου πιάτων. Εκτελέστε ένα σύντομο πρόγραμμα. Η μαγειρική σόδα θα απομακρύνει τους λεκέδες και θα φρεσκάρει το πλυντήριο πιάτων. Το αποτέλεσμα; Ένα φωτεινό, λαμπερό πλυντήριο που μυρίζει καθαριότητα.

Καθαρίστε την εξωτερική πλευρά της πόρτας του πλυντηρίου πιάτων
Πάρτε ένα ειδικό μείγμα για τον καθαρισμό της εξωτερικής επιφάνειας του πλυντηρίου πιάτων σας: Αν είναι από ανοξείδωτο, για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι ειδικό ώστε να μην προκαλέσει γραμμές στην επιφάνειά του.

  • Ένας άλλος τρόπος; Φτιάξτε ένα DIY καθαριστκό. Ένα μείγμα υγρού πιάτων, νερού και λευκού ξιδιού κάνει ένα εξαιρετικό σπιτικό καθαριστικό που είναι ασφαλές για όλες τις επιφάνειες του πλυντηρίου πιάτων. Βυθίστε ένα πανί μικροϊνών στο σαπουνόνερο, στύψτε το και καθαρίστε την επιφάνεια. Ξεπλύνετε το πανί και στη συνέχεια περάστε πάλι την επιφάνεια για ένα λαμπερό φινίρισμα χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα. Φροντίστε να σκουπίσετε και τις λαβές με το υγρό πανί σας, επίσης.

Διατηρείτε το πλυντήριο πιάτων σας καθαρό

Τώρα που ξέρετε πώς να καθαρίσετε το πλυντήριο πιάτων σας, θα δείτε πολλά οφέλη. Όχι μόνο θα είναι το πλυντήριο πιο καθαρό και μοσχομυρωδάτο, αλλά θα δείτε ότι είναι και πιο αποτελεσματικό. Με την απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων, τα πιάτα σας θα είναι πλέον πιο καθαρά. Απλώς, μην ξεχνάτε να το καθαρίζετε κάθε 6 μήνες, εκτός κι αν είστε τυχεροί και έχει ειδικό πρόγραμμα αυτοκαθαρισμού, το οποίο θα πρέπει να εκτελείται κάθε μήνα.

 Πώς να καθαρίσετε εύκολα και γρήγορα το πλυντήριο πιάτων με μαγειρική σόδα!

Το γκαράζ του είχε γεμίσει με λεκέδες από λάδια και έτριψε με μαγειρική σόδα - Το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό

Η μαγειρική σόδα αποτελεί επί της ουσίας ένα... πολυεργαλείο για όποιον την χρησιμοποιεί, έχοντας σπουδαίο αποτέλεσμα, τόσο στην υγεία μας, όπως στην περίπτωση των μυκητιάσεων, όσο και στην καθαριότητα του σπιτιού, ακόμη και του γκαράζ μας.

Δε μας αρέσει, άλλωστε, η εικόνα ενός γκαράζ, το οποίο γεμίζει με κηλίδες από λάδι και βενζίνη εξαιτίας του αυτοκινήτου ή όποιων εργασιών κάνουμε. Κι όμως, η μαγειρική σόδα δίνει πάλι τη λύση.

Αν έχουν στάξει σταγόνες λαδιού ή βενζίνης στο τσιμεντένιο πάτωμα του γκαράζ σας, τότε χρησιμοποιήστε και πάλι τη μαγειρική σόδα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να χύσετε λίγη στο σημείο που είναι ο λεκές και να τρίψετε δυνατά με μια βρεγμένη βούρτσα με νερό και θα δείτε τον λεκέ να υποχωρεί αμέσως.

Μαγειρική σόδα γκαράζ

Χρήση της μαγειρικής σόδας στη μαγειρική κα το σπίτι

Η λευκή σκόνη που αποκαλούμε «μαγειρική σόδα» (Sodium bicarbonate, NaHCo3) μπορεί να μην προσθέτει νοστιμιά στα φαγητά, όπως τα καρυκεύματα. Είναι όμως απαραίτητο υλικό της κουζίνας, με πολλαπλές χρήσεις στη μαγειρική, αλλά και στο σπίτι γενικότερα.

Είναι το αλκαλικό διττανθρακικό νάτριο που χρησιμοποιείται για να φουσκώνει το ψωμί και το κέικ. Τον παλιό καλό καιρό την έβγαζαν από την αλμύρα, το νοστιμότατο χόρτο που απολαμβάνουμε βραστό. Σήμερα παράγεται με χημικό τρόπο.

Η πιο γνωστή ιδιότητα της σόδας, που είναι αλκαλική, είναι η αντίδρασή της αν την ανακατέψουμε με χυμό λεμόνι ή πορτοκάλι, με ξίδι ή με παραδοσιακό γιαούρτι, δηλαδή με όξινες ουσίες. Το μείγμα αφρίζει, ελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα. Η χημική αυτή αντίδραση κάνει το κέικ ή τα μπισκότα να φουσκώνουν όταν τους προσθέτουμε σόδα μαζί με κάτι ξινό.

Η διεργασία μοιάζει με εκείνη της μαγιάς στο ψωμί. Με τη μόνη διαφορά ότι η μαγιά αποτελείται από ζωντανούς μικροοργανισμούς που σταδιακά απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα και για να φουσκώσουν τη ζύμη απαιτείται πολύς χρόνος και η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και καλοδουλεμένη, κάτι που δεν συμβαίνει με το μείγμα του κέικ.

Η σόδα κάνει ταχύτερη δουλειά με χημικό τρόπο. Και ενώ η μαγιά προσθέτει και γεύση στο ψωμί ή στο τσουρέκι, η σόδα είναι άγευστη αν τη χρησιμοποιήσουμε σωστά. Αν τώρα βάλουμε περισσότερη ποσότητα από αυτήν που χρειάζεται, δεν δουλέψουμε καλά το μείγμα ή δεν το συμπληρώσουμε με την κατάλληλη ξινή ουσία, η σόδα μπορεί να αφήσει μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα. Τα τελευταία χρόνια αντί για σκέτη σόδα βάζουμε στα γλυκά μπέικιν πάουντερ που είναι σόδα ανακατεμένη με ξινό σε σκόνη.

Οι παλιές νοικοκυρές έβαζαν λίγη σόδα στο νερό όπου έβραζαν χόρτα, φασολάκια και άλλα πράσινα λαχανικά για να τα βοηθήσουν να διατηρήσουν το ζωηρό τους χρώμα. Αν όμως εφαρμόσετε κάτι τέτοιο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί με την προσθήκη της σόδας το νερό γίνεται αλκαλικό και τα λαχανικά και τα χόρτα που βράζουν σε αυτό μαλακώνουν ταχύτερα. Αν δεν προσέξουμε, υπάρχει κίνδυνος να λιώσουν και να είναι για πέταμα. Επίσης ενδέχεται τα χόρτα που βράζουν με αυτήν να χάνουν μέρος των βιταμινών και των θρεπτικών τους συστατικών. Είναι προτιμότερο λοιπόν σε ό,τι αφορά τα εποχικά φρέσκα λαχανικά να τα βράζετε στον ατμό και μέσα σε πολύ νερό, όπως συνήθιζαν παλαιότερα.

Αντίθετα, η ιδιότητα αυτή της σόδας, να μαλακώνει δηλαδή, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν βράζουμε όσπρια και κυρίως ξερά ρεβίθια ή φασόλια.

Αλλη χρησιμότητα της σόδας είναι η… αποσμητική. Λίγη σόδα σε ένα ανοιχτό γυάλινο μπολάκι στο ψυγείο απορροφά τις δυσάρεστες οσμές. Αν μάλιστα την ανακατεύετε κάθε δύο ή τρεις ημέρες, διατηρεί την ιδιότητά της αυτή περίπου για έναν μήνα. Δοκιμάστε επίσης να πασπαλίσετε με σόδα τη βάση του πλυντηρίου πιάτων και τον πάτο του κάδου σκουπιδιών για να απαλλαγείτε από τις μυρωδιές.

Το ψέκασμα φυτών με σόδα (διαλύετε 7,5 γρ. σόδα σε 3 λίτρα νερό) προλαβαίνει την προσβολή από μύκητες.

Η σόδα επίσης λευκαίνει τα ρούχα, καθαρίζει τους νεροχύτες, τα ξύλα κοπής και τα ασημικά.

Το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόκρεμα που περιέχει μαγειρική σόδα προλαμβάνει την τερηδόνα, διατηρεί την υγεία των ούλων και της στοματικής κοιλότητας. Διαλύστε μισό κουταλάκι μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι νερό και κάντε στοματικές πλύσεις για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share