Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ανακάτεψε νερό με μαγειρική σόδα και ξύδι για να καθαρίσει το ψυγείο - Έπαθε... πλάκα βλέποντας το αποτέλεσμα

Θαυματουργός συνδυασμός

22 Αυγούστου 2021 13:45
Ανακάτεψε νερό με μαγειρική σόδα και ξύδι για να καθαρίσει το ψυγείο - Έπαθε... πλάκα βλέποντας το αποτέλεσμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μαγειρική σόδα και το ξύδι είναι εξαιρετικά χρήσιμα υλικά στην καθημερινότητά μας, ικανά να μας λύσουν τα χέρια ειδικά με τις δουλειές του σπιτιού, προσφέροντας κάτι παραπάνω από ευχάριστα αποτελέσματα.

Όταν, δε, συνδυάζονται, δημιουργούν έναν φοβερό συνδυασμό, όπως η σόδα με το λεμόνι, και το καθάρισμα του ψυγείου γίνεται εύκολη δουλειά. Το ψυγείο, άλλωστε, είναι ένα από τα σημεία του σπιτιού όπου συχνά συσσωρεύονται δυσάρεστες οσμές. Ωστόσο, αν το καθαρίζετε συχνά, δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα.

Το λευκό ξύδι είναι ένα εναλλακτικό προϊόν που βοηθάει στη φυσική και ασφαλή απολύμανση του ψυγείου.

Τα όξινα χημικά συστατικά του εξαλείφουν τα λίπη και τα κατάλοιπα τροφών που συνήθως συσσωρεύονται στην πόρτα και σε άλλα σημεία του ψυγείου.

Μαγειρική σόδα με ξύδι για το ψυγείο

Υλικά

  • 1/4 του φλιτζανιού λευκό ξύδι (62 ml)
  • 1/4 του φλιτζανιού νερό (62 ml)
  • 5 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα (50 γραμμάρια) (προαιρετικά)

Οδηγίες

  • Αναμείξτε το λευκό ξύδι με ίσο μέρος νερού.
  • Βάλτε το μείγμα σε ένα σπρέι και ψεκάστε με αυτό όλα τα σημεία του ψυγείου.
  • Αφήστε το να δράσει για πέντε λεπτά και αφαιρέστε όσο περισσέψει με ένα απορροφητικό πανί ή μια πετσέτα κουζίνας.
  • Έπειτα, αν θέλετε, πριν βάλετε πάλι τα τρόφιμα στο ψυγείο, τοποθετήστε μέσα σε αυτό ένα πιάτο με μαγειρική σόδα. Η μαγειρική σόδα θα απορροφήσει όλες τις δυσάρεστες οσμές και θα διατηρήσει το ψυγείο καθαρό και φρέσκο για περισσότερο καιρό.

Η καθημερινή συμβολή της μαγειρικής σόδας

Η λευκή σκόνη που αποκαλούμε «μαγειρική σόδα» (Sodium bicarbonate, NaHCo3) μπορεί να μην προσθέτει νοστιμιά στα φαγητά, όπως τα καρυκεύματα. Είναι όμως απαραίτητο υλικό της κουζίνας, με πολλαπλές χρήσεις στη μαγειρική, αλλά και στο σπίτι γενικότερα.

Είναι το αλκαλικό διττανθρακικό νάτριο που χρησιμοποιείται για να φουσκώνει το ψωμί και το κέικ. Τον παλιό καλό καιρό την έβγαζαν από την αλμύρα, το νοστιμότατο χόρτο που απολαμβάνουμε βραστό. Σήμερα παράγεται με χημικό τρόπο.

Η πιο γνωστή ιδιότητα της σόδας, που είναι αλκαλική, είναι η αντίδρασή της αν την ανακατέψουμε με χυμό λεμόνι ή πορτοκάλι, με ξίδι ή με παραδοσιακό γιαούρτι, δηλαδή με όξινες ουσίες. Το μείγμα αφρίζει, ελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα. Η χημική αυτή αντίδραση κάνει το κέικ ή τα μπισκότα να φουσκώνουν όταν τους προσθέτουμε σόδα μαζί με κάτι ξινό.

Οι παλιές νοικοκυρές έβαζαν λίγη σόδα στο νερό όπου έβραζαν χόρτα, φασολάκια και άλλα πράσινα λαχανικά για να τα βοηθήσουν να διατηρήσουν το ζωηρό τους χρώμα. Αν όμως εφαρμόσετε κάτι τέτοιο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί με την προσθήκη της σόδας το νερό γίνεται αλκαλικό και τα λαχανικά και τα χόρτα που βράζουν σε αυτό μαλακώνουν ταχύτερα. Αν δεν προσέξουμε, υπάρχει κίνδυνος να λιώσουν και να είναι για πέταμα. Επίσης ενδέχεται τα χόρτα που βράζουν με αυτήν να χάνουν μέρος των βιταμινών και των θρεπτικών τους συστατικών. Είναι προτιμότερο λοιπόν σε ό,τι αφορά τα εποχικά φρέσκα λαχανικά να τα βράζετε στον ατμό και μέσα σε πολύ νερό, όπως συνήθιζαν παλαιότερα.

Αντίθετα, η ιδιότητα αυτή της σόδας, να μαλακώνει δηλαδή, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν βράζουμε όσπρια και κυρίως ξερά ρεβίθια ή φασόλια.

Αλλη χρησιμότητα της σόδας είναι η… αποσμητική. Λίγη σόδα σε ένα ανοιχτό γυάλινο μπολάκι στο ψυγείο απορροφά τις δυσάρεστες οσμές. Αν μάλιστα την ανακατεύετε κάθε δύο ή τρεις ημέρες, διατηρεί την ιδιότητά της αυτή περίπου για έναν μήνα. Δοκιμάστε επίσης να πασπαλίσετε με σόδα τη βάση του πλυντηρίου πιάτων και τον πάτο του κάδου σκουπιδιών για να απαλλαγείτε από τις μυρωδιές.

Το ψέκασμα φυτών με σόδα (διαλύετε 7,5 γρ. σόδα σε 3 λίτρα νερό) προλαβαίνει την προσβολή από μύκητες.

Η σόδα επίσης λευκαίνει τα ρούχα, καθαρίζει τους νεροχύτες, τα ξύλα κοπής και τα ασημικά.

Το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόκρεμα που περιέχει μαγειρική σόδα προλαμβάνει την τερηδόνα, διατηρεί την υγεία των ούλων και της στοματικής κοιλότητας. Διαλύστε μισό κουταλάκι μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι νερό και κάντε στοματικές πλύσεις για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share