ΑΡΧΙΚΗ LIFE RETROMANIA

Σαν σήμερα, 4 Ιανουαρίου 1887: Ο Παναγής Βαλλιάνος προσφέρει 2.500.000 δραχμές για την ανέγερση της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Σαν σήμερα, 4 Ιανουαρίου 1887: Ο Παναγής Βαλλιάνος προσφέρει 2.500.000 δραχμές για την ανέγερση της Εθνικής Βιβλιοθήκης
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος / Αρχείο της ΕΡΤ
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Στις 4 Ιανουαρίου 1887, ο Παναγής Βαλλιάνος προσέφερε το ποσό των 2.500.000 δραχμών για την ανέγερση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Έναν χρόνο αργότερα, στις 16 Μαρτίου 1888, τέθηκε η θεμέλια λίθος για την κατασκευή ενός νέου μαρμάρινου νεοκλασικού κτηρίου, γνωστού ως «Βαλλιάνειο». Η χρηματοδότηση προήλθε από τα αδέλφια Βαλλιάνου — Παναγή, Μαρίνο και Ανδρέα — καταγόμενα από την Κεφαλονιά αλλά διαμένοντα στη Διασπορά. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα βαρώνο Θεόφιλο Χάνσεν, ενώ η κατασκευή του επιβλεπόταν από τον Ερνέστο Τσίλλερ.

Η εξέλιξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Το Βαλλιάνειο αποτελεί μέρος της περίφημης Αθηναϊκής Τριλογίας νεοκλασικών κτηρίων, μαζί με την Ακαδημία Αθηνών και το πρώτο κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1903 η Εθνική Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε από το παλαιότερο κτήριο του Πανεπιστημίου στο Βαλλιάνειο, όπου λειτούργησε αδιάλειπτα μέχρι το 2017.

Το 2018 ξεκίνησε η νέα εποχή της Βιβλιοθήκης στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σήμερα, το Βαλλιάνειο φιλοξενεί τη συλλογή και το αναγνωστήριο εφημερίδων, συνεχίζοντας να αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία της ελληνικής βιβλιοθήκης.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου