Σαν σήμερα, 26 Μαΐου 1969: Τζον Λένον και Γιόκο Όνο ξεκινούν το δεύτερο θρυλικό «Bed-In» για την παγκόσμια ειρήνη!

Η 26η Μαΐου του 1969 έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της pop κουλτούρας, της παγκόσμιας μουσικής και του ειρηνιστικού ακτιβισμού. Σαν σήμερα, ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο ξεκινούν τη δεύτερη, πιο εμβληματική και ιστορική φάση της αντιπολεμικής τους διαμαρτυρίας, γνωστής ως «Bed-In», μέσα από την προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου Queen Elizabeth στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Το θρυλικό ζευγάρι, έχοντας παντρευτεί μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το τεράστιο εκτόπισμα της δημοσιότητάς του για να στείλει μια ηχηρή, ειρηνική κραυγή ενάντια στον αιματηρό πόλεμο του Βιετνάμ, αποδεικνύοντας ότι η αγάπη και η τέχνη μπορούν να γίνουν τα πιο δυνατά όπλα απέναντι στη βία των κυβερνήσεων.
Το διπλωματικό μπλόκο των ΗΠΑ και η μεταφορά στον Καναδά
Η αρχική πρόθεση του Τζον Λένον και της Γιόκο Όνο ήταν να πραγματοποιήσουν αυτό το δεύτερο Bed-In στην καρδιά των εξελίξεων, στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές τούς αρνήθηκαν κατηγορηματικά την έκδοση βίζας και την είσοδο στη χώρα, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση μια παλαιότερη καταδίκη του «Σκαθαριού» για κατοχή κάνναβης το 1968.
Το ζευγάρι δεν πτοήθηκε και, εφαρμόζοντας ένα εναλλακτικό στρατηγικό πλάνο, ταξίδεψε στον Καναδά, επιλέγοντας τα δωμάτια 1738, 1740 και 1742 του ξενοδοχείου Queen Elizabeth στο Μόντρεαλ. Η επιλογή της τοποθεσίας ήταν ιδανική, καθώς βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τα αμερικανικά σύνορα, επιτρέποντας στα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και τους δημοσιογράφους των ΗΠΑ να έχουν άμεση και καθημερινή πρόσβαση στη διαμαρτυρία τους.
Μέσα από τα σεντόνια γεννήθηκε ο ύμνος «Give Peace a Chance»
Για επτά ολόκληρες ημέρες, από τις 26 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 1969, ο Λένον και η Όνο, ντυμένοι με λευκές πυτζάμες, υποδέχονταν ασταμάτητα στο κρεβάτι τους δημοσιογράφους, πολιτικούς ακτιβιστές, ριζοσπάστες και επώνυμους φίλους, συζητώντας αποκλειστικά για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης.
Διαβάστε επίσης
Η κορυφαία στιγμή αυτής της ιστορικής διαμαρτυρίας εκτυλίχθηκε την 1η Ιουνίου, όταν μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, με τη συμμετοχή δεκάδων παρευρισκόμενων (ανάμεσά τους ο ποιητής Άλεν Γκίνσμπεργκ και ο ψυχολόγος Τίμοθι Λίρι), ο Τζον Λένον γραπώνει την ακουστική του κιθάρα και ηχογραφεί ζωντανά το εμβληματικό τραγούδι «Give Peace a Chance». Το κομμάτι κυκλοφόρησε αμέσως μετά και μετατράπηκε στον απόλυτο, διαχρονικό ύμνο ολόκληρου του αντιπολεμικού κινήματος του πλανήτη, αποδεικνύοντας ότι μια απλή ιδέα μέσα από τα λευκά σεντόνια ενός ξενοδοχείου μπορεί να αλλάξει την παγκόσμια συνείδηση για πάντα.






0 ΣΧΟΛΙΑ