Σαν σήμερα, 22 Νοεμβρίου 1963: Δολοφονείται ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι – Οι θεωρίες συνομωσίας γύρω από τον θάνατό του

Σαν σήμερα, 22 Νοεμβρίου 1963, η πορεία της παγκόσμιας ιστορίας άλλαξε δραματικά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όταν ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, έπεσε νεκρός σε μια δολοφονική επίθεση στο Ντάλας του Τέξας, μπροστά στα μάτια της συζύγου του, Τζάκι Κένεντι-Ωνάση, των σωματοφυλάκων του και χιλιάδων θεατών.
22 Νοεμβρίου 1963: Η δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι
Η μέρα ξεκίνησε με ενθουσιασμό, καθώς η προεδρική πομπή διέσχιζε το κέντρο του Ντάλας, με πλήθος κόσμου να χαιρετά και να επευφημεί τον δημοφιλή και νεαρό ηγέτη. Η λιμουζίνα ήταν ανοιχτή, επιλογή του ίδιου του Κένεντι, που ήθελε να βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στον κόσμο.
Λίγο μετά τις 12:30, όταν η πομπή πέρασε από την οδό Ελμ, ακούστηκε ο πρώτος πυροβολισμός. Ο Κένεντι έπιασε τον λαιμό του και γονάτισε προς την Τζάκι. Ακολούθησε δεύτερη σφαίρα που τραυμάτισε τον κυβερνήτη του Τέξας, Τζον Κόναλι, ενώ η τρίτη και μοιραία σφαίρα βρήκε τον πρόεδρο στο κεφάλι. Ο πράκτορας Κλιντ Χιλ έσπευσε προς τη λιμουζίνα, αλλά ήταν πλέον αργά.
Διαβάστε επίσης
Το αυτοκίνητο κατευθύνθηκε αμέσως στο Νοσοκομείο Parkland, όπου μία ώρα αργότερα ανακοινώθηκε επίσημα ο θάνατος του Κένεντι. Ήταν μόλις 46 ετών. Η Τζάκι, σοκαρισμένη, παρέμεινε στο πλευρό του, με το αίμα του ακόμη στα ρούχα της. Στις 14:38, μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος, ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίστηκε νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, με την Τζάκι δίπλα του.
Τα ερωτήματα παραμένουν
Οι αντιφάσεις παραμένουν. Ο μοναδικός ύποπτος, ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, συνελήφθη μέσα σε λίγες ώρες — πριν προλάβει να απολογηθεί, δολοφονήθηκε ζωντανά στην τηλεόραση από τον Τζακ Ρούμπι. Η Επιτροπή Γουόρεν επέμεινε ότι έδρασε μόνος. Η Επιτροπή του Κογκρέσου το 1978 υποστήριξε ότι πιθανότατα υπήρχε συνωμοσία. Μάρτυρες μίλησαν για πυροβολισμούς από διαφορετικές κατευθύνσεις, φωτογραφίες και ηχογραφήσεις αμφισβητήθηκαν, ενώ κάθε αποχαρακτηρισμένο έγγραφο γεννά νέες υποψίες αντί για απαντήσεις.
Ο ιστορικός Πίτερ Λινγκ λέει ότι ο θάνατος του Κένεντι είναι το σημείο όπου η αμερικανική αισιοδοξία ραγίζει. Από εκεί και πέρα γεννιέται ο κυνισμός και η αίσθηση ότι κάτι βαθύτερο κινεί τα νήματα.
Ίσως γι’ αυτό το μυστήριο επιμένει. Είναι ένα «whodunnit» χωρίς τελευταίο κεφάλαιο. Κάθε 22 Νοεμβρίου, η λιμουζίνα που στρίβει στη Ντίλι Πλάζα υπενθυμίζει ότι η δολοφονία του JFK παραμένει ο πιο σκοτεινός μύθος της Αμερικής — και κανείς δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τον πραγματικό του ένοχο.
Οι 7 επικρατέστερες θεωρίες συνωμοσίας
- Η CIA
Ο Κένεντι φέρεται να δολοφονήθηκε από στελέχη της CIA ή από τον ίδιο τον Όσβαλντ ως στρατολογημένο πράκτορα, επειδή ο πρόεδρος είχε διαλύσει το τμήμα επιχειρήσεων της CIA μετά το φιάσκο του Κόλπου των Χοίρων στην Κούβα το 1961.
- Η Μαφία
Η θεωρία υποστηρίζει ότι ο Όσβαλντ είχε δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα και ότι ο Ρούμπι ο οποίος πράγματι είχε επαφές με τη Μαφία τον εκτέλεσε για να τον φιμώσει. Ο «αρχιμαφιόζος» Τζιανκάνα φέρεται να πίστευε ότι η οικογένεια Κένεντι τον «πρόδωσε», επειδή ο πρόεδρος και ο αδελφός του, υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Κένεντι, στράφηκαν εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.
Στη θεωρία αυτή προστίθεται και το επιχείρημα ότι ο Τζιανκάνα ήθελε τον Κένεντι νεκρό για λόγους προσωπικούς, καθώς μοιράζονταν την ίδια ερωμένη.
- Ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον
Ο Τζόνσον θεωρήθηκε ύποπτος είτε επειδή φοβόταν ότι ο Κένεντι θα τον απέκλειε από το ψηφοδέλτιο του 1964 είτε επειδή εξυπηρετούσε συμφέροντα του πετρελαϊκού λόμπι του Τέξας και της πολεμικής βιομηχανίας που ήταν αντίθετοι στην κλιμάκωση της αμερικανικής εμπλοκής στο Βιετνάμ.
- Η KGB
Οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να ήθελαν να εκδικηθούν τον Κένεντι για την κρίση των πυραύλων στην Κούβα.
- Το FBI
Η θεωρία αποδίδει κίνητρα στον αρχηγό του FBI, Έντγκαρ Χούβερ, ο οποίος βρισκόταν σε σύγκρουση με την οικογένεια Κένεντι και αντιδρούσε στον περιορισμό της εξουσίας του.
- Ο Φιντέλ Κάστρο
Θεωρία «αντιποίνων» για τις αμερικανικές επιχειρήσεις εναντίον του κουβανικού καθεστώτος.
- Ακροδεξιοί κουβανοί εξόριστοι
Οργισμένοι για την αποτυχία της εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων και τη στάση του Κένεντι απέναντι στον Κάστρο.
Όταν το πόρισμα δεν αρκεί
Έξι δεκαετίες μετά, η δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι, παρά το επίσημο πόρισμα της Επιτροπής Γουόρεν που αποδίδει τη δράση αποκλειστικά στον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, εξακολουθεί να γεννά ερωτήματα και αμφισβητήσεις.
Οι ανατριχιαστικές εικόνες του Φιλμ Ζαπρούντερ, η διαχρονική άγνοια της κοινής γνώμης για τις σχέσεις της πολιτικής και οικονομικής ελίτ, αλλά και οι επίμονες υποψίες περί εμπλοκής μυστικών υπηρεσιών ή παραγόντων του υποκόσμου, συνεχίζουν να τροφοδοτούν και να γοητεύουν μια παγκόσμια δημόσια σφαίρα που αναζητά ακόμη απαντήσεις. Απαντήσεις που ίσως να μη δοθούν ποτέ.






0 ΣΧΟΛΙΑ