Σαν σήμερα, 14 Μαίου 1928: Ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδας – Πρώτος διοικητής ο Αλέξανδρος Διομήδης

Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αποτελεί την κεντρική τράπεζα της χώρας και ιδρύθηκε το 1927, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Παύλου Κουντουριώτη και της Πρωθυπουργίας του Αλέξανδρου Ζαΐμη. Η ίδρυσή της βασίστηκε στον Νόμο 3423/7-12-1927 (ΦΕΚ Α’ 298), με αφετηρία το άρθρο 4 του Πρωτοκόλλου της Γενεύης της 15ης Σεπτεμβρίου 1927, που υπεγράφη μεταξύ των Κυβερνήσεων Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας και Ιταλίας, καθώς και της Κυβέρνησης της Ελλάδας. Το πρωτόκολλο αυτό ενέκρινε δάνειο ύψους 9.000.000 λιρών στερλινών. Οι λειτουργίες της Τράπεζας ξεκίνησαν τον Μάιο του 1928.
Με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, στο οποίο συμμετέχουν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Από το 1928 έως την εισαγωγή του ευρώ το 2002, κατείχε το αποκλειστικό δικαίωμα έκδοσης χαρτονομισμάτων στην Ελλάδα, ενώ είχε επίσης την ευθύνη για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της χώρας. Η έδρα της βρίσκεται στην Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι οι αποκλειστικοί μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το 2004, η Τράπεζα της Ελλάδος κατείχε ποσοστό 1,8974% των μετοχών της ΕΚΤ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι κρατική, αλλά μια Ανώνυμη Εταιρεία. Έχει ειδικά προνόμια, ειδικές αρμοδιότητες αλλά και περιορισμούς, όπως ότι δεν μπορεί να λειτουργεί ως εμπορική τράπεζα και το ποσοστό του ελληνικού κράτους στη μετοχική της σύνθεση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35% όπως ορίζεται στο καταστατικό της.
Είναι διαφορετική από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία διατηρούσε το προνόμιο έκδοσης χαρτονομισμάτων στην Ελλάδα ως το 1928.
Διοικητής της από το 2014 είναι ο Γιάννης Στουρνάρας. Κατά τη διατύπωση του άρθρου 29 του καταστατικού, «Ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές διορίζονται για μία εξαετία, με Προεδρικό Διάταγμα, μετά πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν προτάσεως του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας». Το κύρος και η ισχύς της θέσης είναι τέτοια ώστε πολλοί πρώην Διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν μετέπειτα τοποθετηθεί ως Υπουργοί σε διάφορες Κυβερνήσεις, ενώ τέσσερις από αυτούς (Αλέξανδρος Διομήδης,Εμμανουήλ Τσουδερός, Ξενοφών Ζολώτας και Λουκάς Παπαδήμος) έχουν διατελέσει Πρωθυπουργοί της χώρας σε έκτακτες περιπτώσεις.
Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους η Τράπεζα της Ελλάδος και τα μέλη των οργάνων της δεν ζητούν ούτε δέχονται οδηγίες από την Κυβέρνηση. Βάσει του καταστατικού κανείς αντιπρόσωπος του Δημοσίου δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει τα βιβλία της τράπεζας σε κανένα από τα καταστήματα της πλην του επιτρόπου του κράτους ο οποίος μπορεί να ζητήσει στοιχεία αλλά υποχρεούται να τηρεί αυστηρή εχεμύθεια.
Το ανώτατο όργανο της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η Γενική Συνέλευση των Μετόχων, όπου εκπροσωπείται το σύνολο των μετόχων.
Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.