Σαν σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου 1986: Ο φονικός σεισμός της Καλαμάτας αφήνει πίσω του 22 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες

Σαν σήμερα, στις 13 Σεπτεμβρίου 1986, η Καλαμάτα χτυπήθηκε από έναν ισχυρό σεισμό 6,2 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του έναν τραγικό απολογισμό: 22 νεκρούς, πάνω από 300 τραυματίες και χιλιάδες κατοίκους χωρίς στέγη. Η πόλη βυθίστηκε στο σκοτάδι, ενώ ένα πυκνό «πέπλο σκόνης» σκέπασε τα συντρίμμια των κατεστραμμένων κτιρίων.
Οι πληγές που δεν έχουν κλείσει ακόμη
Η κύρια σεισμική δόνηση ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, με εντάσεις που έφτασαν τα 5,6 Ρίχτερ, καθιστώντας την περιοχή ακόμη πιο επικίνδυνη. Το 70% των κτιρίων κρίθηκαν ακατάλληλα για κατοίκηση και το 20% χρειάστηκε να κατεδαφιστεί. Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη και να βρουν καταφύγιο σε γειτονικά χωριά.
Η ΕΜΑΚ, τότε μόλις νεοσύστατη, μαζί με διεθνείς ομάδες διάσωσης από Γαλλία και Γερμανία, έσπευσαν στην Καλαμάτα για να απεγκλωβίσουν τους κατοίκους από τα χαλάσματα. Σημαντική ήταν η διάσωση ενός βρέφους μόλις 10 ημερών, που εντοπίστηκε χάρη σε ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.
Οι φωνές των πυροσβεστών που προσπαθούσαν να εντοπίσουν εγκλωβισμένους αντηχούσαν παντού, σώζοντας όσους είχαν ελπίδα για επιβίωση. Η τυχαία συγκυρία των εγκαινίων της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Καλαμάτας-Κρήτης εκείνη την ημέρα έσωσε πολλούς, καθώς οι πολίτες είχαν ήδη απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και βρήκαν καταφύγιο στο λιμάνι και τα πλοία.






0 ΣΧΟΛΙΑ