«Σαν πλοίο που ναυάγησε…»: Η ιστορία του ναυαγισμένου ονείρου του Σταμάτη Κόκοτα

«Σαν πλοίο που ναυάγησε…» τραγουδούσε πριν από δεκαετίες ο Σταμάτης Κόκοτας, χωρίς να φαντάζεται πως οι στίχοι της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου θα αποδεικνύονταν προφητικοί για το ναυάγιο του δικού του πλοίου στην παραλία του Ασπροπύργου.
Η ιστορία ξεκινά με τη φιλία του αγαπημένου τραγουδιστή με τον θρυλικό μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Η σχέση αυτή, γεμάτη σεβασμό και θαυμασμό από την πλευρά του Ωνάση, αποτέλεσε ίσως το πιο λαμπερό «παράσημο» στην ήδη αξιοζήλευτη καριέρα του Σταμάτη Κόκοτα.
Η στενή φιλία του Αριστοτέλη Ωνάση με τον Σταμάτη Κόκοτα αποτυπώνεται χαρακτηριστικά σε μια μοναδική χειρονομία το 1969. Ο Ωνάσης αγόρασε και δώρισε στον αγαπημένο τραγουδιστή μία από τις μόλις 140 Lamborghini Miura S που είχαν κατασκευαστεί. Κατόπιν αιτήματός του, το αρχικό πράσινο χρώμα του πολυτελούς αυτοκινήτου αντικαταστάθηκε με καφέ, ενώ προστέθηκαν και αλουμινένιες λεπτομέρειες για ένα πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα, ο κινητήρας του αυτοκινήτου υπέστη μηχανική βλάβη. Το όχημα παρέμεινε για χρόνια εγκαταλελειμμένο στο υπόγειο γκαράζ του Χίλτον, μέχρι που το 2012 πουλήθηκε σε δημοπρασία για 320.000 ευρώ.
Η σχέση του Κόκοτα με τον Ωνάση δεν περιορίστηκε μόνο στη φιλία. Λέγεται πως η επαφή του με τον Έλληνα θρύλο της ναυτιλίας ήταν αυτή που του «μετέδωσε» το ενδιαφέρον για τα καράβια και τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Καθοδηγούμενος από αυτό το «όνειρο τρελό», ο Σταμάτης Κόκοτας έκανε μια σύντομη, αλλά αξιοσημείωτη, προσπάθεια να εισέλθει στον χώρο της ναυτιλίας.
Το μοναδικό πλοίο που απέκτησε στην καριέρα του ως πλοιοκτήτης ήταν το STACOCO, ένα πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου. Το όνομα του σκάφους στα αγγλικά προέρχεται από τα αρχικά του ονόματος και του επιθέτου του τραγουδιστή. Το πλοίο φέρεται να αγοράστηκε το 1977, με τη βοήθεια και την υποστήριξη του Αριστοτέλη Ωνάση, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση τους και τη μοναδική ιστορία πίσω από αυτό το κεφάλαιο της ζωής του Κόκοτα.
Στις 28 Ιουνίου 1977, κατά το παρθενικό του ταξίδι, το πλοίο STACOCO – “Άννα Μ” υπέστη σοβαρές ζημιές όταν ξέσπασε φωτιά στο αμπάρι του, στα ανοιχτά της Αίγινας. Η φωτιά προκάλεσε ρήγμα στο πλοίο, το οποίο στη συνέχεια ρυμουλκήθηκε στον κόλπο της Ελευσίνας, εκεί όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Στις 28 Απριλίου 1978, το πλοίο ημιβυθίστηκε στον ίδιο κόλπο, με αποτέλεσμα το φορτίο του, κυρίως τσιμέντο, να στερεοποιηθεί και να καταστεί αδύνατη η μετακίνησή του.
Εκτός από τσιμέντο, το πλοίο μετέφερε καύσιμα και άλλα υλικά, γεγονός που το κατέστησε οικολογικό κίνδυνο για την περιοχή του Ασπροπύργου. Παρά τις προσπάθειες, η απομάκρυνσή του αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη και οικονομικά ασύμφορη. Έτσι, το STACOCO παραμένει στο ίδιο σημείο για περισσότερα από 45 χρόνια.
Οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες της παραλιακής περιοχής του Ασπροπύργου θυμούνται ακόμα τον «κύριο Σταμάτη», ο οποίος επισκεπτόταν τις ταβέρνες τους για να προμηθευτεί φαγητό για το πλήρωμα του πλοίου. Μάλιστα, παρακολουθούσε το πλοίο με τα κυάλια του, φροντίζοντας να μην του διαφύγει τίποτα.
Διαβάστε επίσης
Ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας είχε εκδώσει απόφαση με την οποία επέβαλε πρόστιμο στον γνωστό καλλιτέχνη, ενώ ταυτόχρονα είχε αποφασιστεί ότι το πρόστιμο θα διαγραφόταν, εφόσον ο ίδιος αναλάμβανε την ανέλκυση του πλοίου. Ωστόσο, το υπουργείο προχώρησε αργότερα σε ανάκληση αυτής της απόφασης. Η τελική απόφαση ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΕ Α.Ε., το οποίο, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική εισήγηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, κατέληξε σε αυτήν μετά από διεξοδική συζήτηση.
Αυτή είναι και η απόφαση : Το Δ.Σ του ΟΛΕ ΑΕ, αφού έλαβε υπόψη του την ως άνω εισήγηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου και μετά από διαλογική συζήτηση ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Ομόφωνα Άρει την υπ’ αριθμ. 27/239/31-07-2014 Απόφαση του Δ.Σ./ΟΛΕ ΑΕ, περί απαλλαγής από τα οφειλόμενα τέλη ναυαγίου STACOCO (ΑΝΝΑ Μ), ιδιοκτησίας κ. Κόκκοτα Σταμάτη και εγκρίνει την εκ μέρους του ΟΛΕ ΑΕ, επικαιροποίηση των διαδικασιών, όπως αυτές προβλέπονται στον ν.2881/2001 «περί ναυαγίων», λόγω της παρόδου έξι (6) ετών από την προηγούμενη διαδικασία και σε εφαρμογή της με αριθμ. Πρωτ. 183/1-10-2014 επιστολής, που μας απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής του ΥΝΑ
Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως το φουγάρο του πλοίου κοσμούσε ένα μουσικό όργανο (πιθανότατα μπουζούκι) το οποίο όμως δεν είναι εμφανές στις μέρες μας λόγο της διάβρωσης, τα μόνα σύμβολα που ξεχωρίζουν είναι ο σταυρός, μία άγκυρα, μία καρδιά, βέλη, ένα σταφύλι, πέντε κύκλους.
Τέλος, το πλοίο Stacoco ήταν κατασκευής του 1952 και ναυπηγήθηκε στη Γερμανία με πρώτο όνομα το St.Michael. Τα Επόμενα ονόματα του πλοίου ήταν τα εξής : Christina Vinnen, (1960), Brisinga(1965), Αντώνιος Στρίντζης (1970), Άννα Μ (1970), STACOCO (1978) ενω η τελευταία ονομάσία του είναι ALEXANDROS K.






0 ΣΧΟΛΙΑ