ΑΡΧΙΚΗ LIFE RETROMANIA

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Μπορείς να αναγνωρίσεις αυτή την πασίγνωστη πλατεία;

Τρομερά εύκολο

Η Αθήνα έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια και πολλές από τις περιοχές που σήμερα γνωρίζουμε ως πυκνοκατοικημένες και πολυσύχναστες, κάποτε έμοιαζαν με ήσυχες, επαρχιακές γειτονιές. Στο παρελθόν, η πόλη είχε μια εντελώς διαφορετική εικόνα, και σήμερα, τα τοπία που κάποτε φαινόταν τόσο μακρινά, είναι αδύνατο να τα φανταστεί κανείς όπως ήταν.

Ακόμη και οι πιο «παλιοί» Αθηναίοι, που έχουν ζήσει για δεκαετίες στην πόλη, ενδέχεται να δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν κάποιες περιοχές από φωτογραφίες του παρελθόντος. Η έντονη ανάπτυξη και οι αλλαγές στο αστικό τοπίο έχουν μεταμορφώσει ακόμη και γνωστά σημεία της Αθήνας, καθιστώντας τα σχεδόν αγνώριστα.

Μπορείς να αναγνωρίσεις αυτή την πλατεία από το παρελθόν;

Κοιτάξτε προσεκτικά την εικόνα. Μήπως σας φέρνει στο μυαλό κάποια συγκεκριμένη περιοχή; Θυμηθείτε ότι αυτή η γειτονιά συνδέεται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Μόλις ανακαλύψετε την απάντηση, ίσως να μην το πιστεύετε!

Η απάντηση στο κουίζ

Στην φωτογραφία (Αρχείο: Deutsche Fotothek) που έχει τραβηχτεί το 1890 βλέπετε την πλατεία Συντάγματος και διακρίνονται οι βασιλικοί στάβλοι του βασιλιά Όθωνα.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία στην Ελλάδα, μετά την Σπιανάδα της Κέρκυρας, και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τις 100 μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου.

Η πλατεία Συντάγματος βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο των Αθηνών, απέναντι από τα Παλαιά Ανάκτορα, τη σημερινή έδρα της Βουλής των Ελλήνων. Οριοθετείται από την λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας στα ανατολικά, την οδό Βασιλέως Γεωργίου Α΄ στα βόρεια, την οδό Όθωνος στα νότια και μία οδό στα δυτικά, που φέρει το όνομα «πλατεία Συντάγματος» και συνδέει την οδό Σταδίου με την οδό Φιλελλήνων. Το ανατολικό άκρο της πλατείας βρίσκεται υψηλότερα από το δυτικό και για αυτόν τον λόγο, η πρόσβαση από την Πλατεία προς την Λεωφόρο Αμαλίας γίνεται μέσω μίας κεντρικής, μαρμάρινης σκάλας.

Τα σκαλοπάτια της πλατείας Συντάγματος, όπως και το μαρμάρινο συντριβάνι του 19ου αιώνα στο κέντρο της, αποτελούν σημείο συνάντησης των Αθηναίων αλλά και των επισκεπτών της πόλης.