ΑΡΧΙΚΗ LIFE RETROMANIA

Εμμανουήλ Αργυρόπουλος: Ποιος ήταν ο πρώτος νεκρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από συντριβή αεροσκάφους;

Εμαννουήλ Αργυρόπουλος
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της ελληνικής αεροπορίας και ο πρώτος νεκρός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Γεννημένος το 1889, ήταν γιος του διπλωμάτη Γεωργίου Αργυρόπουλου, πρεσβευτή της Ελλάδας στη Ρωσία. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Γερμανία και αεροναυτική στη Γαλλία, αποκτώντας εξειδίκευση που τον ανέδειξε σε κορυφαία φυσιογνωμία της εποχής του.

Τον Ιανουάριο του 1912, επέστρεψε στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί του το προσωπικό του αεροπλάνο, ένα μονοπλάνο τύπου Nieuport IVG με κινητήρα 50 ίππων. Με τη βοήθεια των μηχανικών της στρατιωτικής μονάδας του Ρουφ, συναρμολόγησε το αεροσκάφος και ετοιμάστηκε για την πρώτη πτήση του στους ελληνικούς ουρανούς. Στις 6 Φεβρουαρίου 1912, μέσω των αθηναϊκών εφημερίδων, ανακοίνωσε ότι θα απογειωνόταν στις 8 Φεβρουαρίου από την περιοχή του Ρουφ.

Εμμανουήλ Αργυρόπουλος

Όπως αναμενόταν, πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον χώρο για να παρακολουθήσει το πρωτόγνωρο θέαμα. Στις 8:10 το πρωί, ο Αργυρόπουλος απογειώθηκε, υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του κόσμου, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν ο βασιλιάς Γεώργιος Α’, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και άλλοι επίσημοι. Η πτήση, διάρκειας 16 λεπτών, υπήρξε απόλυτα επιτυχής. Λίγο αργότερα, πραγματοποίησε και δεύτερη πτήση, αυτή τη φορά με συνεπιβάτη τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το αεροσκάφος πέταξε σε ύψος 80 μέτρων, διέγραψε μερικούς κύκλους και προσγειώθηκε με ασφάλεια.

Μετά τη δεύτερη επιτυχημένη πτήση, ο πρωθυπουργός βάπτισε το αεροπλάνο με το όνομα «Αλκυών», ευχόμενος: «Εύχομαι όπως η Αλκυών τερματίσει φυσικόν τον βίον. Εύχομαι όπως ο κ. Αργυρόπουλος, ο πρώτος Έλλην αεροναύτης, συνεχίσει επί άλλου τελειότερου μηχανήματος, το οποίον να οφείλεται εξ ολοκλήρου εις αυτόν, τας ενδόξους παραδόσεις του Ικάρου, χωρίς τας ατυχίας εκείνου, προς δόξαν και αυτού και της Ελληνικής Πατρίδος».

Στις 12 Φεβρουαρίου 1912, ο Αργυρόπουλος πραγματοποίησε άλλη μία πτήση πάνω από το Παλαιό Φάληρο, απογειούμενος από την περιοχή του Ζωολογικού Κήπου. Η πτήση εξελίχθηκε σε μια θριαμβευτική αεροπορική γιορτή, με τον κόσμο να τον σηκώνει στα χέρια και να τον μεταφέρει στην εξέδρα του βασιλιά Γεωργίου Α’, ο οποίος του έδωσε θερμά συγχαρητήρια.

Αργυρόπουλος

Όταν ξέσπασαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι τον Οκτώβριο του 1912, ο Αργυρόπουλος κατατάχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον βαθμό του υπολοχαγού. Στις 4 Απριλίου 1913, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λεμπέτ της Θεσσαλονίκης (στη σημερινή Σταυρούπολη) με ένα αεροπλάνο τύπου Μπλεριό 11, συνεπιβάτη τον αγωνιστή και ποιητή Κωνσταντίνο Μάνο. Κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής πτήσης για τις βουλγαροκρατούμενες περιοχές, το αεροπλάνο παρουσίασε μηχανική βλάβη και συνετρίβη κοντά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Και οι δύο επιβαίνοντες σκοτώθηκαν ακαριαία.

Ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, ο πρωτοπόρος της Ελληνικής Αεροπορίας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 24 ετών, αφήνοντας πίσω του μία ανεκτίμητη παρακαταθήκη. Μαζί του, χάθηκε και ο Κωνσταντίνος Μάνος, στα 44 του χρόνια. Η μνήμη τους, όμως, παραμένει ζωντανή ως σύμβολο θάρρους και αφοσίωσης στην πατρίδα.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου