ΑΡΧΙΚΗ LIFE RETROMANIA

Μπορείτε να αναγνωρίσετε την οδό σε αυτό το εύκολο κουίζ για την παλιά Αθήνα;

Είναι από τις πιο γνωστές στο κέντρο της πόλης

Αν έχεις μεγαλώσει στην Αθήνα και πιστεύεις ότι γνωρίζεις καλά την πόλη σου, ίσως να εκπλαγείς όταν διαπιστώσεις πόσα πράγματα δεν ξέρεις για το παρελθόν της. Μια από τις πιο σπάνιες εικόνες της παλιάς Αθήνας μας δίνει την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε μία οδό της πόλης.

Δείτε επίσης: Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αποκλείεται να μην έχετε πάει – Μπορείτε να αναγνωρίσετε την οδό της φωτογραφίας;

Μπορείτε να αναγνωρίσετε την οδό της φωτογραφίας;

  • Αθηνάς
  • Ηφαίστου
  • Αγίας Φιλοθέης

Η σωστή απάντηση για το κουίζ της παλιάς Αθήνας

Στη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί τον Απρίλιο του 1937 βλέπετε την οδό Αγίας Φιλοθέης και στο βάθος διακρίνεται η Μητρόπολη.

Ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Αθήνας, που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, βρίσκεται στην Πλατεία Μητροπόλεως επί της ομώνυμης οδού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1842 και ολοκληρώθηκε το 1862. Ο τύπος του ναού είναι σταυροειδής τρίκλιτη βασιλική με τρούλο.

Το κόστος κατασκευής υπερέβη τον προϋπολογισμό. Η διαφορά καλύφθηκε μερικώς από την πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας και από δωρεές, κυρίως του βασιλιά Όθωνα και του ευεργέτη Σίνα που ζούσε στη Βιέννη.

Ο ναός χτίστηκε σε τέσσερις φάσεις. Ο αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν ετοίμασε τα πρώτα σχέδια, στα οποία βασίστηκε το μέρος του κτηρίου έως το ύψος της πρώτης σειράς των παραθύρων. Έπειτα, το 1843, οι εργασίες διακόπηκαν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Τρία χρόνια αργότερα ανέλαβε ο Δημήτριος Ζέζος, εισάγοντας το ελληνοβυζαντινό στοιχείο.

Μετά το θάνατό του το 1857, ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Φρανσουά Μπουλανζέ (Francois Boulanger) να συνεχίσει την κατασκευή. Ο Μπουλανζέ εργάστηκε μαζί με τον Παναγιώτη Κάλκο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής. Υλικό από ερειπωμένες βυζαντινές εκκλησίες χρησιμοποιήθηκε για το χτίσιμο του καθεδρικού ναού.

Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό, που είναι έργα του Σπυρίδωνα Γιαλλινά και του Αλεξάντερ Ζάιτς (Alexander Seitz), ακολουθούν τη Βυζαντινή παράδοση, ενώ η διακόσμηση ανήκει στον ζωγράφο Κωνσταντίνο Φανέλλη από τη Σμύρνη.