24 Μαΐου 1998: Όταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κατέκτησε τον «Χρυσό Φοίνικα» στις Κάννες – Η μεγαλύτερη διάκριση για ελληνική ταινία

η μόνη ελληνική ταινία που έχει καταφέρει να πάρει την τέλεια βαθμολογία!
Ήταν 24 Μαΐου 1998, όταν ο ελληνικός κινηματογράφος γνώριζε μια από τις σημαντικότερες στιγμές του.
24 Μαΐου 1998: Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο θρίαμβος στις Κάννες
Στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του «Μια αιωνιότητα και μια μέρα». Το βραβείο του απένειμε ο διάσημος σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορσέζε, πρόεδρος τότε της κριτικής επιτροπής.
Η ταινία είχε αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές όταν προβλήθηκε στις Κάννες, έντεκα ημέρες πριν την απονομή. Η βράβευση αποτέλεσε επισφράγιση της διεθνούς αναγνώρισης που ήδη απολάμβανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χώρο.
Η πλοκή της θρυλικής ταινίας
Όπως αναφέρεται και από τον ίδιο τον Αγγελόπουλο, αυτόν τον αιώνιο ποιητή του ελληνικού κινηματογράφου, η υπόθεση της ταινίας έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον Αλέξανδρο, ένα μεσόκοπο συγγραφέα, ο οποίος ασχολείται με το ημιτελές έργο του Σολωμού «Ελεύθεροι πολιορκημένοι». Οι δυνάμεις του ποιητή έχουν εξαντληθεί, κι ο ίδιος βαδίζει προς το θάνατο. O χρόνος που του απομένει, ανήκει στις αναμνήσεις, στον απολογισμό μιας ζωής, γεμάτης χαμένες ευκαιρίες και λάθος κινήσεις.
Μόνο μία κίνηση υπάρχει ακόμα: μια τυχαία συνάντηση μ’ ένα άστεγο αγόρι, παιδί των φαναριών. Προσκολλάται σ’ αυτό το παιδί, αναβάλλει την «αναχώρηση» και παρατείνει την αιωνιότητα κατά μία μέρα, για να μεταφέρει στον μικρό του φίλο κάτι από τη γνώση του, ν’ αφήσει τα ίχνη του πάνω σε κάποιον, μέσα από το βλέμμα του οποίου θα σωθεί εκείνος που φεύγει.
Διθυραμβικές κριτικές
Η ταινία βραβεύτηκε επίσης με επτά διακρίσεις στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ έλαβε και το Oικουμενικό Βραβείο της Καθολικής Εκκλησίας. Οι κριτικές που γράφτηκαν για το «Μία αιωνιότητα και μία μέρα» υπήρξαν διθυραμβικές, τόσο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό. Το σενάριο και η σκηνοθεσία της ταινίας ήταν του Θ. Αγγελόπουλου, στο σενάριο συνεργάστηκαν οι Tonino Guerra, Giorgio Silvagni και Πέτρος Μάρκαρης, η φωτογραφία του Γιώργου Αρβανίτη, ενώ η μουσική ήταν της Ελένης Καραϊνδρου.
Πρωταγωνίστησαν οι Bruno Ganz, Isabelle Renauld, Fabrizio Bentivoglio, Ελένη Γερασιμίδου, Αχιλλέας Σκέβης, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ίρις Χατζηαντωνίου, ενώ ο Πέτρος Φυσσούν δάνεισε τη φωνή του στον Μπρούνο Γκαντζ και η Πέμυ Ζούνη στην Ιζαμπέλ Ρενό.
Η βαθμολογία τού imdb είναι 7,8/10, στο Rotten Tomatoes έχει κερδίσει μία άριστη βαθμολογία με 95/100 (η υψηλότερη για ελληνική ταινία) και στο All movie έχει χαρακτηριστεί ως «αριστούργημα», με βαθμολογία 5/5 – η μόνη ελληνική ταινία που έχει καταφέρει να πάρει την τέλεια βαθμολογία.