Πασχαλινά αυγά: Πόσα μπορείτε να φάτε για να μην σας ανέβει απότομα η χοληστερίνη

Ο «ιδανικός» αριθμός αυγών
Εδώ και δεκαετίες, υπάρχει η πεποίθηση πως τα αυγά ανεβάζουν τη χοληστερίνη. Ενόψει του Πάσχα, λοιπόν, θα ήταν καλό να γνωρίζουμε κατά πόσο αληθεύει αυτή η θεωρία, αλλά και ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα αυγών που μπορούμε να καταναλώσουμε χωρίς να διατρέξουμε κανέναν κίνδυνο.
Πασχαλινά αυγά: Μέχρι πόσα μπορούμε να φάμε για να μη μας ανέβει η χοληστερίνη
Βρισκόμαστε μόλις δύο ημέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα και σίγουρα έχουμε καταναλώσει αρκετή ποσότητα φαγητού, αφού Πάσχα χωρίς αρνί και αυγά, δε γίνεται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οφείλουμε να βάζουμε όρια στον εαυτό μας, ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες συνέπειες.
Τα αυγά, όπως γνωρίζουμε όλοι, έχουν τη τάση να ανεβάζουν τη χοληστερίνη στα ύψη. Κατά πόσο ισχύει αυτή η θεωρία; Και τι ισχύει, στη πραγματικότητα με τη χοληστερίνη;
Μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και μετά από αυτή, οι περισσότεροι θα καταναλώσουμε αρκετή ποσότητα κόκκινων αυγών, αφού, πως να το κάνουμε; Αυτό «επιτάσσει» το έθιμο των ημερών του Πάσχα.
Μέχρι σήμερα πολλοί οι άνθρωποι πίστευαν ότι δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 2-6 ολόκληρα αυγά την εβδομάδα, δηλαδή αυγό μαζί με τον κρόκο του, αφού το ασπράδι είναι ως επί το πλείστον πρωτεΐνες και δεν έχει σχεδόν καθόλου χοληστερόλη. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη, μέχρι στιγμής, που να επιβεβαιώνει το συγκεκριμένο περιορισμό.
Ένα μεσαίου μεγέθους αυγό, ως επί το πλείστον, περιέχει 186 mg χοληστερόλης, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 62% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για έναν ενήλικα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αν καταναλώνουν τροφές με χοληστερόλη, τότε αυτόματα αυξάνουν και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο.
Διαβάστε επίσης
Το συγκεκριμένο ζήτημα, όμως, δεν είναι τόσο απλό. Στην ουσία, όση περισσότερη χοληστερόλη καταναλώνουμε, τόσο λιγότερη χρειάζεται να παράγει το σώμα σας. Η χοληστερόλη είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του σώματος. Χρησιμοποιείται, από τον οργανισμό για να δημιουργήσει στεροειδείς ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα και η κορτιζόλη.
Με δεδομένο το πόσο απίστευτα σημαντική είναι η χοληστερόλη, το σώμα έχει αναπτύξει διάφορους τρόπους για να εξασφαλιστεί ότι θα έχει πάντα αρκετή διαθέσιμη. Επειδή, το να βρει την χοληστερόλη από την διατροφή δεν ήταν πάντα μια επιλογή όσο εξελισσόταν ο άνθρωπος ως ον, το ήπαρ παράγει από μόνο του την χοληστερόλη που χρειάζεται. Αλλά όταν καταναλώνουμε τροφές πολύ πλούσιες σε χοληστερόλη, το ήπαρ αρχίζει να παράγει λιγότερη ποσότητα.
Έτσι, το συνολικό ποσό της χοληστερόλης στο αίμα αλλάζει μόνο πολύ λίγο, ακόμα και όταν το σώμα βρίσκει την πηγή της από την διατροφή, αντί από το συκώτι. Έτσι, αν σε γενικές γραμμές είστε υγιείς, μην καταναλώνετε περισσότερο από 300 mg χοληστερόλης ημερησίως.
Εάν έχετε διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή καρδιοπάθεια, περιορίστε την ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης σε λιγότερο από 200 mg την ημέρα. Αν σας αρέσουν τα αυγά, καταναλώστε μόνο τα ασπράδια τα οποία δεν περιέχουν χοληστερόλη. Σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες επιστημονικές ενδείξεις, είναι απόλυτα ασφαλές να καταναλώνει κανείς έως και 3 αυγά καθημερινά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.