Αρνί ή κατσίκι το Πάσχα; Η διατροφική αξία του πασχαλινού τραπεζιού και τι πρέπει να προσέξετε

Φάτε, πιείτε, αλλά… με λίγη ρέγουλα από κάποια στιγμή
Το πασχαλινό τραπέζι κάθε χρόνο γεμίζει με λαχταριστά εδέσματα, φέρνοντας κοντά φίλους και συγγενείς σε στιγμές χαράς και γιορτής. Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί αν οι διατροφικές μας επιλογές το Πάσχα μπορεί να επηρεάζουν την υγεία μας; Αν γνωρίζαμε καλύτερα τη διατροφική αξία των φαγητών, ίσως κάναμε διαφορετικές επιλογές.
Ας δούμε λοιπόν μια σύγκριση ανάμεσα στο αρνί και το κατσίκι, δύο από τις πιο δημοφιλείς επιλογές αυτών των ημερών. Στην κατηγορία των θερμίδων, το κατσίκι υπερέχει σημαντικά. Το αρνί περιέχει 215 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ το κατσίκι μόλις 110. Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στο χαμηλότερο ποσοστό λίπους. Συγκεκριμένα, το συνολικό λίπος στο αρνί φτάνει τα 15 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια κρέατος, ενώ στο κατσίκι περιορίζεται στα 4,2 γραμμάρια. Από αυτά, το 36% του λίπους στο αρνί είναι κορεσμένο, ενώ στο κατσίκι μόλις το 10%.
Όσον αφορά τη χοληστερόλη, το αρνί περιέχει 80mg ανά 100 γραμμάρια, έναντι 70mg στο κατσίκι. Από την άλλη, το κατσίκι έχει υψηλότερα επίπεδα νατρίου και καλίου συγκριτικά με το αρνί. Και τα δύο κρέατα, ωστόσο, αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμινών Β3, Β6, Β12, καθώς και μετάλλων όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
Συνοψίζοντας, από διατροφική άποψη, το κατσίκι αναδεικνύεται πιο υγιεινή επιλογή. Παρ’ όλα αυτά, η τελική απόφαση παραμένει δική σας, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις συνήθειες σας. Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο είναι το κλειδί για να απολαύσετε το γιορτινό σας τραπέζι χωρίς ενοχές. Καλή απόλαυση και καλό Πάσχα.
Προσοχή με τα αβγά
Ένα αβγό 50γρ. αποδίδει περίπου 75-80 θερμίδες, 6γρ. πρωτεΐνης, 5,5γρ. λίπους και 186mg χοληστερόλης. Πλούσιο σε σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, αλλά και βιταμίνες όπως ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D και E, παντοθενικό οξύ και χολίνη, το αυγό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Λόγω όμως των θερμίδων αλλά και της σύστασης των τροφίμων αυτών των ημερών καλό θα ήταν να μην ξεπεράσες την κατανάλωση του 1 αβγού την ημέρα. Ιδιαίτερα για τα άτομα που παρουσιάζουν υψηλή χοληστερόλη καλό είναι να καταναλώνουν 2-4 αβγά την εβδομάδα, μοιρασμένα, και όχι όλα σε μία ημέρα, αν και αυτές τις μέρες τα βάφουμε κόκκινα.
Τα γλυκά του Πάσχα μας… βαραίνουν κι άλλο
Αποτελούν τόσο τα επιδόρπια, όσο και τα σνακ των γιορτινών ημερών. Ποιο όμως από τα δύο είναι διατροφικά «καλύτερο»; Αρχικά και τα δύο παρασκευάζονται με αλεύρι, γάλα, ζάχαρη κι αυγά, αν και το τσουρέκι στη σύστασή του περιέχει περισσότερα αυγά από ότι το κουλούρι. Η διαφορά τους έγκειται στην περιεκτικότητα του κουλουριού σε ελαιόλαδο, πλούσιο σε βιταμίνη Ε και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Το τσουρέκι από την άλλη περιέχει συνήθως ζωικό βούτυρο ή μερικώς υδρογονωμένες φυτικές μαργαρίνες, δηλαδή κορεσμένα και trans λιπαρά.
Κατά μέσο όρο 60 γραμμάρια Πασχαλινών κουλουριών παρέχουν στον οργανισμό περίπου 230 θερμίδες, 43 γραμμάρια υδατάνθρακες και 61 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνη. Ενώ, 70 γραμμάρια Πασχαλινό τσουρέκι προσδίδουν 268 θερμίδες, με 44 γραμμάρια υδατανθράκων και 74 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης.
Διαβάστε επίσης
Ένα μέσο σοκολατένιο πασχαλινό αυγό έχει περίπου 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, 55γρ. υδατάνθρακες, 6 γρ. πρωτεΐνες και 30γρ. λίπος. Επίλεξε πασχαλινό αυγό από σοκολάτα υγείας αντί γάλακτος, η οποία περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) ασκώντας αντιθρομβωτική δράση και πρόληψη ενάντια στον καρκίνο. Ωστόσο, λόγω του υψηλού θερμιδικού περιεχομένου τους περιορίσου στην κατανάλωση 30γρ/3φορές την εβδομάδα.
Ποτό… με ρέγουλα
Η μπύρα και το κρασί αποτελούν τις καλύτερες επιλογές αλκοολούχων ροφημάτων, όχι μόνο εξαιτίας της χαμηλής τους περιεκτικότητας σε θερμίδες, αλλά και χάριν της υψηλής τους περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ουσίες (σελήνιο, φλαβονοειδή).
Η περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά είναι ισοδύναμη και η κατανάλωσή τους με μέτρο φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.