Νέα εποχή στη διάγνωση: Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη αιματολογική εξέταση για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η γρήγορη και λιγότερο επεμβατική μέθοδος θα είναι διαθέσιμη από τα τέλη Ιουνίου
Η πρώτη διαγνωστική εξέταση αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ έλαβε την επίσημη έγκριση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, σηματοδοτώντας μια μεγάλη καινοτομία στον τρόπο ανίχνευσης της νευροεκφυλιστικής αυτής πάθησης. Η διαδικασία, που ολοκληρώνεται εντός μισής ώρας, αναμένεται να προσφέρεται σε ασθενείς στις ΗΠΑ από τα τέλη Ιουνίου.
Σχέδια για διάθεση και στην Ευρώπη, έτοιμο και ελληνικό εργαστήριο
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η εξέταση αναπτύχθηκε από τη Fujirebio Diagnostics Inc., θυγατρική του ιαπωνικού ομίλου HU Group Holdings. Όπως ανέφερε ο διευθυντής της εταιρείας Goki Ishikawa, αρχικά η μέθοδος θα είναι διαθέσιμη σε περίπου 50 εξειδικευμένα κέντρα και νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Fujirebio συνεργάζεται με μεγάλους παίκτες της αγοράς, όπως η Beckman Coulter, για την ευρύτερη παραγωγή και διάθεση του τεστ.
Το τεστ αίματος έχει στόχο τον εντοπισμό της πρωτεΐνης αμυλοειδούς, η οποία συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και αποτελεί βασικό δείκτη της νόσου Αλτσχάιμερ. Η έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αφορά άτομα άνω των 55 ετών που παρουσιάζουν συμπτώματα άνοιας, καθιστώντας την εξέταση σημαντικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση.
Η μέθοδος αυτή έρχεται να αντικαταστήσει ή να συμπληρώσει πιο δαπανηρές και παρεμβατικές διαδικασίες, όπως η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan) και οι αναλύσεις εγκεφαλονωτιαίου υγρού, οι οποίες μέχρι σήμερα αποτελούσαν τους κύριους τρόπους εντοπισμού της νόσου. Το γεγονός ότι το τεστ είναι ταχύτερο και οικονομικότερο μπορεί να επιταχύνει την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες και να διευκολύνει την ευρύτερη εφαρμογή φαρμακευτικών αγωγών που βρίσκονται ήδη στην αγορά.
Πέραν των Ηνωμένων Πολιτειών, η Fujirebio σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για αδειοδότηση της εξέτασης στην Ιαπωνία εντός του Αυγούστου, ενώ εντός του έτους αναμένεται να κατατεθούν αντίστοιχα αιτήματα και στις ευρωπαϊκές αρχές. Για την Κίνα, οι σχετικές κινήσεις προγραμματίζονται για το 2026, ενώ στην Ινδία, η εταιρεία συνεργάζεται ήδη με την Agappe Diagnostics Ltd.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Ishikawa, ένα εργαστήριο του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα έχει ήδη εκδηλώσει ετοιμότητα να εντάξει την εξέταση στις δραστηριότητές του. Αυτό ενδέχεται να σηματοδοτήσει και την είσοδο της χώρας μας στο δίκτυο πρώιμης υιοθέτησης της νέας αυτής ιατρικής τεχνολογίας.