7 οφέλη των μανιταριών για την υγεία
Πρόσθεσέ τα στη διατροφή σου!
Τα μανιτάρια είναι ένας μύκητας, αλλά αυτό δεν έχει αποτρέψει τους περισσότερους από εμάς από το να τα προσθέτουμε στα γεύματα. Και υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για να εντάξετε τα μανιτάρια στη διατροφή σας.
Τα μανιτάρια προσδίδουν μια αλμυρή γεύση στα γεύματα χωρίς να προσθέτουν πολλά λιπαρά, θερμίδες ή νάτριο. Αλλά τα οφέλη για την υγεία δεν σταματούν εδώ. Οι ερευνητές συνεχίζουν να αποκαλύπτουν πώς τα μανιτάρια μπορούν να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες και να βελτιώσουν την καθημερινή σας υγεία.
Επτά τρόποι που τα μανιτάρια μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας
- Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου
Μια ανασκόπηση 17 μελετών για τον καρκίνο από το 1966 έως το 2020 δείχνει ότι η κατανάλωση μόλις 18 γραμμαρίων μανιταριών (που ισοδυναμεί με περίπου 1/8 φλιτζανιού ή δύο μέτρια μανιτάρια) την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου έως και 45%. Τα μανιτάρια αποτελούν ισχυρή πηγή εργοθειονίνης, ενός αμινοξέος και αντιοξειδωτικού που προλαμβάνει ή επιβραδύνει την κυτταρική βλάβη.
Ορισμένες ποικιλίες μανιταριών (όπως το shiitake, το στρείδι, το maitake και το βασιλικό στρείδι) έχουν υψηλότερες ποσότητες εργοθειονίνης. Αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενσωμάτωση οποιασδήποτε ποικιλίας μανιταριών στην καθημερινή σας διατροφή θα μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.
- Μειώστε την πρόσληψη νατρίου
Το νάτριο και η υψηλή αρτηριακή πίεση πάνε συχνά χέρι-χέρι. Το νάτριο αναγκάζει το σώμα να κατακρατά περίσσεια υγρών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Για να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου, σκεφτείτε να προσθέσετε μανιτάρια στα γεύματά σας.
Τα μανιτάρια έχουν φυσικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο - ένα ολόκληρο φλιτζάνι λευκά μανιτάρια έχει μόλις πέντε χιλιοστόγραμμα νατρίου. Προσφέρουν αλμυρή γεύση που μειώνει την ανάγκη για προσθήκη αλατιού, ώστε να διατηρείτε την αρτηριακή σας πίεση σε χαμηλά επίπεδα. Μια μελέτη(Link is external) από το Culinary Institute of American και το UC Davis δείχνει ότι η αντικατάσταση του μισού κρέατος με μανιτάρια σε μια παραδοσιακή συνταγή με μοσχαρίσιο κιμά μπορεί να διατηρήσει τη γεύση, μειώνοντας παράλληλα την πρόσληψη νατρίου κατά 25%.
- Προάγετε τη μείωση της χοληστερόλης
Τα μανιτάρια αποτελούν εξαιρετικό υποκατάστατο του κόκκινου κρέατος, ενώ ελαχιστοποιούν τις θερμίδες, τα λιπαρά και τη χοληστερόλη. Έρευνες δείχνουν ότι τα μανιτάρια shiitake, ειδικότερα, βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα. Περιέχουν ενώσεις που αναστέλλουν την παραγωγή χοληστερόλης, εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και μειώνουν τη συνολική ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα σας.
- Προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου
Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τις επιδράσεις της κατανάλωσης μανιταριών στην ήπια γνωστική εξασθένιση (MCI). Η MCI προκαλεί δυσκολίες στη μνήμη και τη γλώσσα και αποτελεί συχνά πρόδρομο της νόσου Αλτσχάιμερ.
Σε μια μελέτη στη Σιγκαπούρη, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερα από δύο φλιτζάνια μανιτάρια την εβδομάδα είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης MCI. Ακόμη και εκείνοι που έτρωγαν μόνο ένα φλιτζάνι είδαν κάποιο όφελος. Τα μανιτάρια που κατανάλωσαν οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν χρυσά, στρείδια, shiitake και λευκά μανιτάρια.
- Παρέχουν πηγή βιταμίνης D
Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο για να διατηρήσει και να χτίσει ισχυρά οστά. Πολλοί άνθρωποι βασίζονται στα συμπληρώματα ή στον ήλιο για να πάρουν βιταμίνη D, αλλά αν θέλετε να πάρετε αυτό το θρεπτικό συστατικό μέσω της διατροφής σας, τα μανιτάρια μπορεί να είναι η απάντηση. Είναι το μόνο είδος προϊόντος που αποτελεί πηγή βιταμίνης D.
Όπως και οι άνθρωποι, ορισμένα μανιτάρια που εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία ή στο φως του ήλιου μπορούν να αυξήσουν τις ποσότητες βιταμίνης D. Τα λευκά μανιτάρια κουμπιά, τα μανιτάρια πορταμπέλα και τα μανιτάρια κρεμίνι παρέχουν την περισσότερη βιταμίνη D μετά από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία ή ηλιακό φως. Για να λάβετε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα, κόψτε σε φέτες τρία μανιτάρια (ή μία portabella), εκθέστε τα στο φως του ήλιου για τουλάχιστον 15 λεπτά και απολαύστε τα. Τρώγοντας λίγο περισσότερο από ένα φλιτζάνι μανιτάρια maitake επιτυγχάνεται ο ίδιος στόχος χωρίς την ανάγκη έκθεσης στον ήλιο.
- Πιο υγιές έντερο
Το μικροβίωμα στο έντερό σας φιλοξενεί οργανισμούς και βακτήρια που παίζουν μεγάλο ρόλο στην υγεία και τη διάθεσή σας. Ένας τρόπος για να διατηρήσετε το έντερό σας υγιές είναι να διεγείρετε την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων σε αυτόν τον χώρο με τη χρήση πρεβιοτικών, όπως τα μανιτάρια.
Έρευνες δείχνουν ότι οι πολυσακχαρίτες των μανιταριών, ο πιο άφθονος υδατάνθρακας τους, διεγείρουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων. Ενώ πολλές τροφές διασπώνται με το οξύ του στομάχου, οι πολυσακχαρίτες που βρίσκονται στα μανιτάρια περνούν αναλλοίωτοι από το στομάχι και μπορούν να φτάσουν στο παχύ έντερο για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων εκεί.
Διαβάστε επίσης: Συνταγή για υπέροχη μανιταρόσουπα βελουτέ!
- Υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος
Τα μανιτάρια περιέχουν μακροθρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα ωφεληθεί από τα μανιτάρια των οποίων τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν:
- Σελήνιο, το οποίο βοηθά το σώμα σας να παράγει αντιοξειδωτικά ένζυμα για την πρόληψη της κυτταρικής βλάβης. Επιλέξτε μανιτάρια κρεμίνι ή πορταμπέλα για το μεγαλύτερο όφελος.
- Βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων, ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία και μειώνει τις φλεγμονές. Τα μανιτάρια Maitake προσφέρουν έναν εύκολο τρόπο να προσθέσετε βιταμίνη D στη διατροφή σας.
- Βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά το σώμα σας να σχηματίσει ερυθρά αιμοσφαίρια, πρωτεΐνες και DNA. Τα μανιτάρια Shiitake είναι η καλύτερη επιλογή για τη βιταμίνη Β6.