Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024

Κινδυνεύετε με έμφραγμα; 16 τροφές που κάνουν κακό στην καρδιά σας!

Σταματήστε να τρώτε τα παρακάτω αν θέλετε να είστε καλά

13 Νοεμβρίου 2024 08:17
Κινδυνεύετε με έμφραγμα; 16 τροφές που κάνουν κακό στην καρδιά σας!
Από Αλεξία Τέλο

Με την πάροδο του χρόνου, οι υψηλές ποσότητες αλατιού, ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών και εξευγενισμένων υδατανθράκων αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο .

Αν ανησυχείτε για την καρδιά σας, θα πρέπει να τα κρατήσετε εκτός τακτικής περιστροφής. Αλλά αντί να κολλάτε σε κάποιο κακό τρόφιμο, είναι συνετό να εστιάζετε στη συνολική σας διατροφή.

Δείτε επίσης: Πίεση: Πώς τη μετράμε σώστα στο σπίτι μόνοι μας

Μπορείτε ακόμα να έχετε αυτά τα πράγματα αν τρώτε κυρίως καρδιο-υγιή φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών.

16 τροφές που κάνουν κακό στη καρδιά

ΦΑΓΗΤΟ

  • Μπέικον

Περισσότερες από τις μισές θερμίδες του μπέικον προέρχονται από κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή την κακή χοληστερόλη και να αυξήσουν την πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Είναι γεμάτο αλάτι, το οποίο ανεβάζει την αρτηριακή σας πίεση και κάνει την καρδιά σας να δουλεύει πιο σκληρά. Οι υψηλές ποσότητες νατρίου (το κύριο μέρος του αλατιού) μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις και καρδιακή ανεπάρκεια. Τα πρόσθετα συντηρητικά του μπέικον συνδέονται επίσης με αυτά τα ζητήματα.

  • Κόκκινο κρέας

Η υπερβολική κατανάλωση μοσχαρίσιου, αρνίσιου και χοιρινού κρέατος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη.

Πιο πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια του εντέρου επεξεργάζονται ένα μέρος του κρέατος που ονομάζεται L-καρνιτίνη. Περιορίστε τις μερίδες σας. Επίσης, αναζητήστε άπαχα κομμάτια, όπως το στρογγυλό, το φιλέτο και τον εξαιρετικά άπαχο μοσχαρίσιο κιμά.

  • Σόδα

Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων πρόσθετης ζάχαρης δεν είναι επιβλαβής, αλλά ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει περισσότερη πρόσθετη ζάχαρη από όση συνιστούν οι ειδικοί για μια ολόκληρη ημέρα.

Οι πότες σόδας τείνουν να παίρνουν περισσότερο βάρος και είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι και να έχουν διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Και ενώ η επιστήμη είναι ακόμη ασαφής σχετικά με τα ποτά διαίτης, ορισμένες έρευνες τα συνδέουν με την αύξηση του σωματικού βάρους και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Η καλύτερη επιλογή σας είναι το σκέτο, ανθρακούχο ή μη ζαχαρούχο αρωματισμένο νερό.

  • Ψημένα αγαθά

Τα μπισκότα, τα κέικ και τα μάφινς πρέπει να είναι σπάνιες λιχουδιές. Συνήθως είναι φορτωμένα με πρόσθετη ζάχαρη, η οποία οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Συνδέονται επίσης με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις. Το κύριο συστατικό τους είναι συνήθως το λευκό αλεύρι, το οποίο μπορεί να ανεβάσει το σάκχαρο στο αίμα σας και να σας κάνει να πεινάτε περισσότερο. Φτιάξτε πιο υγιεινές λιχουδιές:

Αντικαταστήστε τα με αλεύρι ολικής αλέσεως, μειώστε τη ζάχαρη και χρησιμοποιήστε υγρά φυτικά έλαια αντί για βούτυρο ή λίπος.

  • Μεταποιημένα κρέατα

Τα χοτ ντογκ, τα λουκάνικα, το σαλάμι και το κρέας για μεσημεριανό γεύμα είναι τα χειρότερα είδη κρέατος για την καρδιά σας. Έχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού και τα περισσότερα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Όταν πρόκειται για αλλαντικά, η γαλοπούλα είναι καλύτερη για εσάς από το σαλάμι, επειδή δεν έχει κορεσμένα λιπαρά. Αλλά εξακολουθεί να έχει αρκετή ποσότητα νατρίου, οπότε δεν είναι τόσο υγιεινό για την καρδιά όσο το φρέσκο στήθος γαλοπούλας σε φέτες.

  • Λευκό ρύζι, ψωμί και ζυμαρικά

Από το ρύζι, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα σνακ που παρασκευάζονται από λευκό αλεύρι λείπουν οι υγιεινές φυτικές ίνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Τα ραφιναρισμένα δημητριακά μετατρέπονται γρήγορα σε ζάχαρη, την οποία το σώμα σας αποθηκεύει ως λίπος.

Μια διατροφή πλούσια σε ραφιναρισμένα δημητριακά μπορεί να προκαλέσει λίπος στην κοιλιά, το οποίο μελέτες συνδέουν με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

Προσπαθήστε να παίρνετε τουλάχιστον τα μισά δημητριακά σας από δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη και το σιτάρι ολικής αλέσεως. Όταν ψωνίζετε, αναζητήστε τις λέξεις «100% δημητριακά ολικής αλέσεως».

  • Πίτσα

Η πίτσα μπορεί να είναι υγιεινή, αν την φτιάξετε με τον σωστό τρόπο, αλλά οι περισσότερες πίτσες και οι κατεψυγμένες πίτες έχουν τεράστιες ποσότητες νατρίου, λίπους και θερμίδων, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Όταν παραγγέλνετε έξω, επιλέξτε μια λεπτή κρούστα (ολικής αλέσεως αν είναι δυνατόν), ζητήστε λιγότερο τυρί, βάλτε πολλά λαχανικά και παραλείψτε το πεπερόνι ή το λουκάνικο, που είναι φορτωμένα με αλάτι. Για την πιο υγιεινή για την καρδιά πίτσα, φτιάξτε την μόνοι σας.

  • Αλκοόλ

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν θα βλάψει την καρδιά σας, εκτός αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλά τριγλυκερίδια, έναν τύπο λίπους στο αίμα σας που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ, από την άλλη πλευρά, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικά επεισόδια και αύξηση του σωματικού βάρους. Επομένως, αν δεν πίνετε ήδη, μην αρχίσετε.

  • Βούτυρο

Το βούτυρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την κακή χοληστερόλη σας και να κάνουν πιο πιθανή την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Καλύτερα να αντικαταστήσετε το βούτυρο με ελαιόλαδο ή επάλειψη με βάση φυτικά έλαια, τα οποία περιέχουν μονο- και πολυακόρεστα λιπαρά που είναι υγιεινά για την καρδιά.

Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, ένα άλειμμα με στανόλη είναι ακόμη καλύτερο. Η τακτική χρήση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης σας.

  • Αρωματισμένο γιαούρτι με πλήρη λιπαρά

Το γιαούρτι μπορεί να είναι μια σούπερ πηγή διατροφής. Η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να σας προστατεύσει από την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αλλά προσέξτε το είδος που αγοράζετε.

Τα αρωματισμένα γιαούρτια είναι γεμάτα πρόσθετη ζάχαρη, με τις συνδέσεις της με την αύξηση του σωματικού βάρους, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη φλεγμονή, και τις καρδιακές παθήσεις.

Για την πιο υγιεινή επιλογή, αγοράστε απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και προσθέστε τα δικά σας φρέσκα φρούτα, κανέλα, ή βανίλια για γεύση.

  • Πατάτες τηγανιτές

Οι τηγανητές πατάτες από τα εστιατόρια και τα ταχυφαγεία έχουν πολλά λιπαρά και αλάτι, τα οποία είναι κακά νέα για την καρδιά σας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τηγανητές πατάτες ή πατάτες τηγανιτές 2 έως 3 φορές την εβδομάδα είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.

Αν ενδώσετε, πάρτε τη μικρότερη δυνατή μερίδα ή χωρίστε την παραγγελία σας. Ακόμα καλύτερα: Φτιάξτε μόνοι σας τηγανητές πατάτες στο φούρνο με ελαιόλαδο που είναι υγιεινό για την καρδιά. Θα είναι ακόμα καλύτερες για εσάς αν χρησιμοποιήσετε γλυκοπατάτες.

  • Τηγανιτό κοτόπουλο

Το τηγάνισμα του κοτόπουλου προσθέτει θερμίδες, λίπος και νάτριο σε ένα κατά τα άλλα υγιεινό φαγητό. Μελέτες έχουν συνδέσει το τηγανητό φαγητό με τον διαβήτη τύπου 2, την παχυσαρκία και την υψηλή αρτηριακή πίεση - όλα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας.

Για μια τραγανή αλλά πιο υγιεινή επιλογή, ψωμίστε το στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα σε αλεύρι ολικής άλεσης και ψήστε το αντί για τηγάνισμα.

  • Σούπα σε κονσέρβα

Η σούπα μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να πάρετε περισσότερα λαχανικά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αλλά προσέξτε τα ανθυγιεινά συστατικά.

Οι κονσέρβες σούπας έχουν συχνά πολύ νάτριο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια. Και κάθε σούπα με βάση την κρέμα γάλακτος έχει ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά.

Ο πιο υγιεινός τρόπος για να απολαύσετε τη σούπα είναι να την φτιάξετε από το μηδέν με ζωμό χαμηλού νατρίου. Αν αγοράζετε έτοιμη σούπα, ελέγξτε την ετικέτα για το λιγότερο αλάτι και λίπος.

  • Ranch Dressing (Σαλάτα)

Τα κύρια συστατικά αυτής της δημοφιλούς σάλτσας είναι συνήθως το βουτυρόγαλα, το αλάτι και η ζάχαρη. Αυτό την καθιστά πλούσια σε λιπαρά, νάτριο και θερμίδες. Τίποτα από αυτά δεν είναι καλό για την καρδιά σας. Μπορείτε να φτιάξετε μια πιο υγιεινή εκδοχή των αγαπημένων σας κρεμώδους σάλτσας αναμειγνύοντας ξινή κρέμα ή τυρί cottage με χαμηλά λιπαρά με βουτυρόγαλα και φρέσκα μυρωδικά όπως άνηθο, εστραγκόν, ή σχοινόπρασο.

  • Παγωτό

Το παγωτό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, γι' αυτό κρατήστε το για μια ειδική απόλαυση. Η κατανάλωση τροφών φορτωμένων με λίπος και ζάχαρη οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Μπορεί επίσης να ανεβάσει τα τριγλυκερίδια σας και να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Μειώστε τις θερμίδες και τα λιπαρά σας επιλέγοντας σορμπέ, παγωμένο γιαούρτι με χαμηλά ή μη λιπαρά ή παγωμένες μπάρες φρούτων. Ελέγξτε την ετικέτα για τη μικρότερη δυνατή ποσότητα ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών.

  • Πατατάκια

Τα πατατάκια είναι ένα από τα τρόφιμα που συμβάλλουν περισσότερο στην αύξηση του σωματικού βάρους. Και όχι μόνο είναι φορτωμένα με κορεσμένα λιπαρά, αλλά είναι επίσης καλυμμένα με αλάτι - το οποίο συνδέεται επίσης με καρδιακές παθήσεις.

Παραλείψτε τα πατατάκια με χαμηλό νάτριο ή χαμηλά λιπαρά. Απλά θα σας αφήσουν να πεινάσετε ξανά. Τα πιο θρεπτικά σνακ συνδυάζουν υγιεινές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη, όπως κράκερς ολικής άλεσης με τυρί χαμηλών λιπαρών ή σπιτικό ποπ κορν ανακατεμένο με ελαιόλαδο.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share