Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024

Το μυστικό για μείωση των περιττών κιλών χωρίς δίαιτα: Φάε αυτό το τρόφιμο και θα εκπλαγείς

Δε θα πιστεύεις στο αποτέλεσμα

21 Ιουνίου 2024 15:44
Το μυστικό για μείωση των περιττών κιλών χωρίς δίαιτα: Φάε αυτό το τρόφιμο και θα εκπλαγείς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλοί είναι εκείνοι που υποφέρουν από τα παραπανήσια κιλά και καταλήγουν σε δίαιτες και καταστάσεις επώδυνες για την υγεία. Με την ευκαιρία δείτε Ραντεβού στην παραλία: Η πιο χορταστική καλοκαιρινή δίαιτα για να μην στερηθείς τίποτα

Υπάρχει ένα τρόφιμο που πρέπει να τρώνε όσοι θέλουν να μειώσουν το βάρος του σώματος τους. Πρέπει λοιπόν να τρώνε ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση μελετών.

Όσοι έτρωγαν 40 έως 80 γραμμάρια αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης ή καρύδια καθημερινά, στο πλαίσιο μιας διατροφής μειωμένων θερμίδων, έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που έκαναν την ίδια διατροφή χωρίς ξηρούς καρπούς, δήλωσαν οι ερευνητές.

Στην πραγματικότητα, όσοι ακολουθούσαν δίαιτες με ξηρούς καρπούς, έχασαν 1,5 έως 7 κιλά παραπάνω σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ακολουθούσαν δίαιτες χωρίς ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

«Οι άνθρωποι συχνά αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος, επειδή πιστεύουν ότι η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες και λίπος μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Alison Coates, κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Ξηροί καρποί και διατροφή

Φαίνεται όμως, ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη καταστολή της πείνας.

«Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε υγιεινά ακόρεστα λιπαρά, φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, που παίζουν ρόλο στην αύξηση του κορεσμού και στη μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης θερμίδων. Οι ξηροί καρποί σχετίζονται με βελτιωμένη καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία, καλύτερη υγεία του εντέρου και βελτιωμένη γνωστική απόδοση», δήλωσε η Coates.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα ευρήματα επτά τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που αφορούσαν δίαιτες που μείωναν την πρόσληψη ενέργειας από 240 έως 1.000 θερμίδες την ημέρα. Οι μελέτες διήρκεσαν από ένα μήνα έως ένα έτος και αφορούσαν 676 άτομα που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Καμία από τις μελέτες δεν έδειξε ότι οι ξηροί καρποί εμπόδιζαν την απώλεια βάρους. Τέσσερις από αυτές μάλιστα, διαπίστωσαν ότι οι ξηροί καρποί βοηθούσαν τους ανθρώπους να χάσουν ακόμη περισσότερο βάρος.

«Οι ξηροί καρποί αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής επειδή έχουν γεύση και υφή που δεν υπάρχει σε άλλες ομάδες τροφίμων, ενώ παράλληλα αποτελούν ένα υγιεινό σνακ», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Sharaya Carter, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Δίαιτα και τροφές

«Για τους ανθρώπους που απολαμβάνουν να τρώνε ξηρούς καρπούς, το να γνωρίζουν ότι μπορούν να τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη συνολική υγεία τους, αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Είναι επίσης σημαντικό για τους επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν ότι μπορούν να συστήσουν την κατανάλωση ξηρών καρπών, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, χωρίς να ανησυχούν για πιθανή αρνητική επίδραση στο βάρος».

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share