Κυριακή, 05 Μαΐου 2024

Ποια είναι η σεξουαλική πρακτική που τετραπλασιάζει τις πιθανότητες καρκίνου;

Η έρευνα θέτει στο προσκήνιο μία συγκεκριμένη σεξουαλική πράξη

25 Απριλίου 2024 15:04
Ποια είναι η σεξουαλική πρακτική που τετραπλασιάζει τις πιθανότητες καρκίνου;
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με το tofarmakeio.gr, νέα αμερικανική έρευνα επιβεβαιώνει τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της σεξουαλικής πράξης με την εμφάνιση καρκίνου στο στόμα και τον φάρυγγα.

Το στοματικό σεξ αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση στοματοφαρυγγικού καρκίνου

Ποια είναι σεξουαλική πρακτική που τετραπλασιάζει τις πιθανότητες καρκίνου;
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

Η έρευνα με επικεφαλής την δρ. Βιρτζίνια Ντρέικ του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, επιβεβαιώνει ότι το στοματικό σεξ αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση στοματοφαρυγγικού καρκίνου εξαιτίας της μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV.

Δείτε επίσης: «Η κόρη μου είχε καρκίνο για τέσσερα χρόνια»: Η 6χρονη Έμα πάλεψε με το «τέρας» και βγήκε νικήτρια - Η μητέρα της χαμογελά ξανά και στέλενει μήνυμα ελπίδας

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση καρκίνου;

Η συχνότητα της ερωτικής συνεύρεσης
Η εναλλαγή συντρόφων
Η ηλικία που ξεκίνησε κάποιος το στοματικό σεξ
Η ηλικία των συντρόφων

Επομένως, όσο πιο συχνά το κάνει κάποιος, όσο πιο τακτικά αλλάζει σεξουαλικούς συντρόφους (αναφέροντας συγκεκριμένα πάνω από 10), όσο πιο νωρίς ηλικιακά έχει ξεκινήσει κάποιος να κάνει στοματικό σεξ και όσο πιο μεγάλους σε ηλικία συντρόφους είχε (με την έννοια ότι θα είχαν περισσότερες σεξουαλικές εμπειρίες με διαφορετικούς εραστές στη ζωή τους), τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες για καρκίνο του στόματος ή του φάρυγγα.

Μεταξύ ποιων έγινε η έρευνα;

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από την έρευνα που έγινε σε 163 άτομα με στοματοφαρυγγικό καρκίνο σχετιζόμενο με τον ιό HPV και σε άλλα 343 άτομα, οι οποίοι δεν ήταν ασθενείς από τη συγκεκριμένη πάθηση.

Μεταξύ αυτού τουδείγματος, διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν περισσότερους από δέκα συντρόφους με τους οποίους είχαν κάνει στοματικό σεξ για τουλάχιστον τέσσερις φορές, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν καρκίνο στο στόμα ή τον φάρυγγα εξαιτίας μόλυνσης από τον ιό των θηλωμάτων.

Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως πρόκειται για έναν κανόνα που δε «γλυτώνει» κανείς, αλλά για μία πληροφορία που μας κάνει να προσέχουμε την επιλογή των συντρόφων μας και την υγεία μας στην ενεργή σεξουαλική ζωή.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share