Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Αυτό είναι το φρούτο με περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ

Τι είναι και ποιες οι ιδιότητές του

13 Οκτωβρίου 2021 19:24
Αυτό είναι το φρούτο με περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το γκουαράνα αποκτά φήμη ως φρούτο με χαρακτηριστικά υπερ-τροφής. Ωστόσο έχει μια αιώνια κληρονομιά για τους αυτόχθονες πληθυσμούς των Sateré-Mawé, στον Αμαζόνιο.

Η παρθένα άμμος στην παραλία Ponta da Maresia αποτελεί σημείο συγκέντρωσης στην πόλη Maués της Βραζιλίας. Τα νερά είναι ζεστά και δεν έχουν ούτε κύματα ούτε αλάτι, γιατί η παραλία βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Maués-Acú στην καρδιά του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τον ωκεανό.

Αυτό είναι το φρούτο με περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ

Η παραλία έρχεται στην επιφάνεια μόνο για λίγους μήνες του έτους, από τον Αύγουστο και μετά, στην αρχή της περιόδου ξηρασίας, όταν τα επίπεδα του νερού στο ποτάμι πέφτουν. Αυτή η εποχή του έτους σηματοδοτεί επίσης την έναρξη της σεζόν του γκουαρανά (guaraná), καθώς το φρούτο που προέρχεται από την περιοχή Maués αρχίζει να ωριμάζει, με την κόκκινη φλούδα του να ανοίγει αποκαλύπτοντας τη λευκή σάρκα του και έναν μαύρο σπόρο που μοιάζει με βολβό ματιού.

Το Maués είναι μια από τις κορυφαίες περιοχές παραγωγής γκουαράνα στη Βραζιλία. Τόσο η οικονομία όσο και ο πολιτισμός της περιοχής περιστρέφονται γύρω από τον καρπό, του οποίου οι σπόροι είναι πολύτιμοι για τις διεγερτικές και φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται σε ανθρακούχα και ενεργειακά ποτά, καθώς και σε φάρμακα και καλλυντικά. Είναι μια βιομηχανία αξίας εκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομία της Βραζιλίας κάθε χρόνο.

Το γκουαρανά,  είναι το φρούτο με περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ

Το γκουαράνα περιέχει υψηλά επίπεδα καφεΐνης -έως και τέσσερις φορές περισσότερα από εκείνα των κόκκων καφέ- καθώς και άλλες διεγερτικές ουσίες που σχετίζονται με βελτιωμένη νοητική απόδοση.

Η περιοχή Maués μπορεί να ονομαστεί «γη του γκουαράνα», αλλά η ιστορία των φρούτων προηγείται της πόλης. Οι ιθαγενείς Sateré-Mawé καλλιεργούν γκουαράνα εδώ και χιλιετίες. Οι πρόγονοί τους έμαθαν τις ιδιότητες του καρπού και επινόησαν τις καλύτερες τεχνικές καλλιέργειας και επεξεργασίας.

Γκουαρανά στη Βραζιλία

Μόλις πριν από 352 χρόνια, ωστόσο εμφανίστηκε το πρώτο γραπτό για το γκουαράνα, όταν οι Sateré-Mawé ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τους Ευρωπαίους. Το 1669, ο Ιησουίτης ιερέας João Felipe Betendorf, σε μια από τις πολλές πορτογαλικές αποστολές στον Αμαζόνιο, έγραψε για ένα μικρό φρούτο, το οποίο οι Sateré-Mawé στεγνώνουν και συνθλίβουν, σχηματίζοντας μπάλες που για εκείνους αξίζουν όσο για τους Ευρωπαίους ο χρυσός.

Οι Πορτογάλοι τον 18ο αιώνα περιέγραψαν επίσης το γκουαράνα ως «πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο» των Sateré-Mawé το οποίο χρησιμοποιείτο και ως νόμισμα για πληρωμές. Οι Sateré-Mawé είχαν το μονοπώλιο στην παραγωγή γκουαράνα μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.

Τι θα γίνει στον οργανισμό σου εάν σταματήσεις να πίνεις καφέ για ένα μήνα!

O καφές είναι για τους περισσότερους συντροφιά και αυτός που τους κρατά σε εγρήγορση καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η Νάταλι που δεν μπορούσε να σκεφτεί την καθημερινότητά της χωρίς καφείνη, δοκίμασε για έναν μήνα να μην πιει καφέ και περιγράφει τα αποτελέσματα και τον αντίκτυπο που είχε η απόφασή της στον οργανισμό της.

“Για τις 4 πρώτες ημέρες, δεν ένιωθα ότι είχα ενέργεια. Αντικατέστησα τον καφέ με τσάι και σε καμία περίπτωση η μία γεύση δεν μπορούσε να μοιάζει με την άλλη. Άρχισα να έχω νεύρα και να με πονάει το κεφάλι μου. Μια εβδομάδα μετά, τα συμπτώματα δεν είχαν υποχωρήσει. Άρχισα να έχω μεγαλύτερη όρεξη και να θέλω να τσιμπάω ό,τι βρίσκω μπροστά μου. Την τρίτη εβδομάδα είχα αρχίσει να συνηθίζω το τσάι και η καθημερινότητά μου είχε αρχίσει να αλλάζει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μετά την Οικονομάκου και άλλη εγκυμονούσα γεννάει! Στο μαιευτήριο τώρα και η..

1) Άρχισα να νιώθω πιο ήρεμη: Ο καφές απελευθερώνει αδρεναλίνη και διεγείρει το νευρικό σύστημα. Ανεβάζει την πίεση του αίματος. Άρχισα να αισθάνομαι πιο ήρεμη, δεν είχα τόσα νεύρα όπως πριν.

2) Άρχισα να κοιμάμαι καλύτερα: Ο καφές μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για έναν ήρεμο ύπνο. Έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που δεν πίνουν καφέ κοιμούνται πιο βαθιά και έχουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3) Άρχισε να φεύγει το φούσκωμα από την κοιλιά: Σε πολλούς, ο καφές δεν μεταβολίζεται τόσο εύκολα προκαλώντας φούσκωμα. Είδα ότι η κοιλιά μου άρχισε να γίνεται πιο επίπεδη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είναι αυτό το "ΤΙΝΑΦΤΟΡΕ" που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο;

4) Άρχισα να χάνω βάρος: Συνήθιζα να πίνω τον καφέ μου με ζάχαρη και έπειτα πάντα πεινούσα. Βγάζοντάς τον από την καθημερινότητά μου, είδα ότι ένα μικρό γεύμα το πρωί ήταν αρκετό για να με κρατάει χορτασμένη μέχρι το μεσημέρι.

Πηγή: bovary.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share