Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

6+1 «κρυφοί» κίνδυνοι που σας απειλούν άμεσα με καρκίνο

Δώστε βάση!

1 Σεπτεμβρίου 2021 17:23
6+1 «κρυφοί» κίνδυνοι που σας απειλούν άμεσα με καρκίνο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο καρκίνος αποτελεί μια από τις πιο σκληρές ασθένειες και, από την πλευρά μας, οφείλουμε να έχουμε σωστές συνήθειες, ώστε να απομακρύνουμε τις πιθανότητες να βρεθεί στο διάβα μας, καθώς κι αυτό παίζει ρόλο.

Σύμφωνα με το Live Science, στους ήδη γνωστούς παράγοντες κινδύνου προστίθενται νέοι, παράξενοι και μη. Παράγοντες που υπό προϋποθέσεις ανοίγουν το δρόμο στον καρκίνο, με μια συγκεκριμένη δίαιτα να τον απομακρύνει.Τέλος στον καρκίνο: Ποιο φρούτο τον εξοντώνει και μας το κρύβουν

Ποιοι παράγοντες οδηγούν στον καρκίνο

  • Καυτό τσάι: Αν κανείς το πίνει πολύ καυτό, τότε αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, σύμφωνα με κινεζική έρευνα σε 450.000 ανθρώπους. Aν κάποιος, εκτός από καυτό τσάι, είναι καπνιστής και πίνει αρκετό αλκοόλ, τότε έχει πενταπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου.
  • Σωματική αδράνεια: Η σωματική κίνηση και άσκηση μειώνει κατά 7% κατά μέσο όρο τον κίνδυνο οποιουδήποτε καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Αλλά, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σχέση ανάμεσα στη σωματική αδράνεια και στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
  • Ύψος: Οι ψηλοί είναι πιθανότερο να πάθουν καρκίνο απ’ ό,τι οι κοντοί, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που διαπίστωσε ότι για κάθε έξτρα δέκα εκατοστά ύψους ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνει κατά περίπου 10%. Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή οι ψηλότεροι έχουν περισσότερα κύτταρα στο σώμα τους, άρα και περισσότερες πιθανότητες να συμβεί σε αυτά κάποια καρκινική μετάλλαξη.
  • Καπνός από ψησταριά: Οι άνθρωποι που κάθονται κοντά στις ψησταριές την ώρα του ψησίματος, απορροφούν μέσω του δέρματός τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, αυξημένες ποσότητες χημικών ουσιών που απελευθερώνονται από την καύση των ξύλων ή των κάρβουνων και είναι δυνατόν να προκαλέσουν καρκίνο.
  • Αλκοόλ: Περίπου το 5% των νέων περιστατικών καρκίνου κάθε χρόνο παγκοσμίως σχετίζονται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας. Το αλκοόλ ευθύνεται για διάφορους καρκίνους, όπως στόματος-λαιμού, οισοφάγου, μαστού, παχέος εντέρου, ήπατος κ.ά.
  • Εμφυτεύματα στήθους: Ένας συγκεκριμένος τύπος εμφυτεύματος, σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορεί να αυξήσει στις γυναίκες την πιθανότητα ενός σπάνιου είδους λεμφώματος, που δεν είναι καρκίνος του μαστού, αλλά του λεμφικού συστήματος.
  • Περιττά κιλά: Η παχυσαρκία συνδέεται με τουλάχιστον δέκα είδη καρκίνου, σχεδόν διπλασιάζοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου, του στομάχου, του ήπατος, των νεφρών κ.ά. Η διατήρηση κανονικού βάρους θεωρείται πλέον βασικό μέτρο προφύλαξης.

Καρκίνος κίνδυνοι

Πώς υποτροπιάζει

Οι ασθενείς που ζουν χωρίς υποτροπή ή μετάσταση του καρκίνου επί 5 χρόνια έπειτα από την αρχική διάγνωση και θεραπεία, έχουν πολλές πιθανότητες να ξεπεράσουν τη νόσο.

Και όσο περισσότερα χρόνια περνούν, τόσο πιο πιθανό είναι να μην υποτροπιάσουν. Η πενταετής επιβίωση για τον καρκίνο διαφέρει αναλόγως της εντόπισης της νόσου.

Νέα επιστημονική μελέτη επιχείρησε να διερευνήσει γιατί ο καρκίνος επιστρέφει μετά από μεγάλο διάστημα από τη φαινομενική του ίαση με χημειοθεραπεία ή εγχείρηση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ορμόνες του στρες και τα ουδετερόφιλα μπορεί ενδεχομένως να ξυπνήσουν καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται εν υπνώσει και να προκαλέσουν εκ νέου ανάπτυξη των όγκων ακόμη και μετά την αγωγή.

Επίσης, η στόχευση ορμονών του στρες με βήτα-αποκλειστές, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη της επανεμφάνισης των όγκων, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Δρ. Dmitry Gabrilovich δήλωσε ότι η επανεμφάνιση όγκων μπορεί ενδεχομένως να διευκολύνεται από το στρες. Με δεδομένο ότι το άγχος που συνδέεται με τον καρκίνο είναι σύνηθες, τα πιο αποτελεσματικά βήματα είναι η μείωση του στρες.

Ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη που απελευθερώνεται στο αίμα όταν υπάρχει στρες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας. Ο ακριβής ρόλος τους στον καρκίνο όμως, παραμένει άγνωστος.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντικούς και 80 ανθρώπους με καρκίνο στον πνεύμονα. Αφού εξέθεσαν τους ποντικούς σε στρεσογόνες καταστάσεις, τα επίπεδα ορμονών του στρες αυξήθηκαν οδηγώντας τα ουδετερόφιλα να απελευθερώσουν πρωτεΐνες και λιπαρά μόρια, που με τη σειρά τους οδήγησαν τα κύτταρα του όγκου στο να ξυπνήσουν και πάλι.

Ωστόσο, κύτταρα όγκου παρέμειναν εν υπνώσει σε ποντικούς με στρες που έλαβαν ένα πειραματικό βήτα-αποκλειστή.

Επιπλέον, σε δείγματα αίματος 80 ασθενών που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για την αφαίρεση του όγκου, όσοι είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις πρωτεϊνών ήταν πιο πιθανό να υποστούν επανεμφάνιση του όγκου 33 μήνες μετά την εγχείρηση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share