Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Κόψτε τις αμέσως: Οι τροφές που προκαλούν καρκίνο του οισοφάγου

Σταματήστε τις πριν να είναι πολύ αργά

16 Αυγούστου 2021 08:13
Κόψτε τις αμέσως: Οι τροφές που προκαλούν καρκίνο του οισοφάγου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο καρκίνος του οισοφάγου αποτελεί άλλη μια μορφή της εν λόγω ασθένειας, η οποία μπορεί να προκληθεί ακόμη και από ορισμένες καθημερινές μας συνήθειες, οι οποίες ίσως αποδεικνύονταν βλαβερές.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό μέσο AiF, o χειρουργός και ογκολόγος Antón Filatov χτυπάει «καμπανάκι» κινδύνου για συμπτώματα του καρκίνου του οισοφάγου, καθώς και για μια καθημερινή συνήθεια που μπορεί να τον προκαλέσει, με ορισμένους άλλους κρυφούς κινδύνους να ελλοχεύουν.

Τα σημάδια και η βλαβερή συνήθεια

Σύμφωνα με τον ειδικό, υπάρχουν τρία προειδοποιητικά συμπτώματα για τον καρκίνο του οισοφάγου:

1.Πόνος ή αίσθηση καψίματος στο στήθος όταν καταπίνετε.

2.Αίσθηση σφιξίματος ή καψίματος στο στήθος

3.Δυσκολία στην κατάποση από τον οισοφάγο.

Ο κίνδυνος γίνεται ακόμα μεγαλύτερος όταν τα συμπτώματα αυτά συνοδεύονται από ναυτία, απώλεια βάρους, βραχνάδα στη φωνή, αυξημένη παραγωγή σιέλου και προβλήματα στην πέψη, διότι αυτό σημαίνει ότι η ασθένεια προχωρά.

Επισημαίνεται ότι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί επίσης να επηρεάσει την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις στα κύτταρα και ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κακοήθης όγκος» σημειώνει ο δρ. Filatov.

Ο καρκίνος του οισοφάγου μπορεί να προκληθεί από κακή διατροφή, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρων, παχυσαρκία, χημικά εγκαύματα στον οισοφάγο ή ακόμα και από κληρονομικό παράγοντα.

Σύμφωνα με τον γιατρό Filatov, το χειρότερο λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες υπερβολικά ζεστών φαγητών και ποτών. Πρόκειται για μια από τις βασικές αιτίες του καρκίνου του οισοφάγου, η οποία μπορεί να αποφευχθεί πολύ εύκολα.

Καρκίνος οισοφάγου και τροφές

Αν και τα παραπάνω συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά και για άλλες ασθένειες, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά.

Η σωστή διατροφή είναι «κλειδί» για μια καλή υγεία. Στην περίπτωση του καρκίνου του οισοφάγου, αλλά και του ρινοφάρυγγα και του στομάχου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει να αποφεύγετε τα παστά ψάρια.
Η συγκεκριμένη τροφή περιέχει μέθυλο που όταν μετατρέπεται σε διμεθυλονιτροζαμίνη κάνει την τροφή καρκινογόνα. Η σάλτσα γαρίδας, το καπνιστό ψάρι, το καπνιστό κρέας και το μπέικον περιέχουν την ίδια ουσία.

Τα στοιχεία που τρομάζουν για τον καρκίνο του πνεύμονα

Το 2020 υπήρχαν 2,21 εκατ. νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο κοινή αιτία θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο, φτάνοντας συνολικά τους 1,8 εκατ. θανάτους το 2020. Η American Cancer Society (ACS) εκτιμά ότι περισσότερα από 235.000 νέα κρούσματα θα διαγνωστούν τη φετινή περίοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα: ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC) και ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (SCLC). Το NSCLC αποτελεί το 80% έως 85% των συνολικών περιπτώσεων. Το SCLC αντιπροσωπεύει το 10% έως 15% των περιπτώσεων και τείνει να εξαπλώνεται πιο γρήγορα σε σύγκριση με το NSCLC. Σύμφωνα με το ACS, περίπου το 70% των ατόμων με SCLC έχουν καρκίνο που έχει εξαπλωθεί ήδη κατά τη στιγμή της διάγνωσης.

Άλλοι όγκοι μπορούν επίσης να εμφανιστούν στους πνεύμονες, συμπεριλαμβανομένων των καρκινοειδών όγκων των πνευμόνων, των αδενοειδών κυστικών καρκινωμάτων, των λεμφωμάτων, των σαρκωμάτων και άλλων καρκίνων που έχουν εξαπλωθεί στους πνεύμονες.

Το κάπνισμα είναι ο νούμερο ένα παράγοντας κινδύνου που σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα. Το κάπνισμα συνδέεται με το 80% των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με το ACS. Αυτός ο αριθμός θεωρείται υψηλότερος για το SCLC σε σύγκριση με το NSCLC. Το κάπνισμα πούρων και καπνού συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Ακόμη και για εκείνους που δεν καπνίζουν, η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου άλλων ή το παθητικό κάπνισμα, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί περισσότερους από 7.000 θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα ετησίως.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυτόν τον καρκίνο, είναι η έκθεση στο ραδόνιο, αμίαντο και σε άλλες καρκινογόνες ουσίες. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και το προηγούμενο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα είναι σημαντικοί μη τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου. Η ατμοσφαιρική ρύπανση πιστεύεται ότι συνδέεται με το 5% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως.

Ο καρκίνος του πνεύμονα που διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Πολλά συμπτώματα δεν εμφανίζονται έως ότου η νόσος έχει προχωρήσει σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που καθιστά σημαντικό τον τακτικό και προληπτικό έλεγχο.

Το ACS συνιστά ετήσιο έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα με χαμηλή δόση CAT ή αξονική τομογραφία για άτομα ηλικίας 55 έως 74 ετών.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του πνεύμονα δεν εμφανίζουν συμπτώματα μέχρι να εξαπλωθούν, είναι κρίσιμο να αναφέρονται γρήγορα τυχόν συμπτώματα σε γιατρό. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Βήχα που δεν υποχωρεί ή επιδεινώνεται
  • Βήχα, αίμα ή πτύελα σε χρώμα σκουριάς
  • Πόνος στο στήθος που είναι χειρότερος με βαθιά αναπνοή, βήχα ή γέλιο
  • Βραχνάδα
  • Απώλεια όρεξης
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας
  • Λοιμώξεις (π.χ. βρογχίτιδα και πνευμονία) που δεν υποχωρούν ή συνεχίζουν να επανέρχονται.

Ο καρκίνος του πνεύμονα που έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος μπορεί να σχετίζεται με διαφορετικά συμπτώματα, όπως πόνο στα οστά, αλλαγές στο νευρικό σύστημα (π.χ. πονοκέφαλο, αδυναμία ή μούδιασμα, ζάλη, προβλήματα ισορροπίας ή επιληπτικές κρίσεις), ίκτερο ή πρησμένους λεμφαδένες.

Η θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα ποικίλλει. Οι ασθενείς μπορεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και του ιστού γύρω από αυτόν, μέρος του λοβού ή του βρόγχου. Η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία είναι δύο άλλες τυπικές θεραπείες.

Στοχευμένες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων μονοκλωνικών αντισωμάτων, αναστολέων τυροσίνης κινάσης και θηλαστικών αναστολέων της ραπαμυκίνης (mTOR), μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίθεση συγκεκριμένων καρκινικών κυττάρων. Μια άλλη τυπική θεραπεία είναι η ανοσοθεραπεία, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς κατευθύνεται στην καταπολέμηση του καρκίνου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αναστολείς ανοσολογικού σημείου ελέγχου, οι οποίοι λειτουργούν μπλοκάροντας τις πρωτεΐνες στα Τ κύτταρα, που τους εμποδίζουν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share