Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Κίνδυνος από ουσία σε βασικές τροφές - Δείτε ποιες είναι αυτές

Σταματήστε τες αμέσως!

7 Αυγούστου 2021 11:30
Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Κίνδυνος από ουσία σε βασικές τροφές - Δείτε ποιες είναι αυτές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τροφές: Μια θρεπτική ουσία στο κρέας και τα αυγά μπορεί να "συνεργάζεται" με τα βακτήρια του εντέρου για να κάνει το αίμα πιο επιρρεπές σε πήξη, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η αυξημένη πήξη του αίματος προκαλεί θρόμβους, οι οποίοι με την σειρά τους εκτοξεύουν τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Παράλληλα δείτε και τις 7 τροφές που απαγορεύονται δια ροπάλου όταν κάνετε το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Η “ένοχη” χολίνη που αυξάνει την “ΤΜΑΟ”

Αυτή η θρεπτική ουσία, που υπάρχει εν αφθονία στο κρέας και το αυγό ονομάζεται χολίνη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν έδωσαν σε 18 υγιείς εθελοντές συμπληρώματα χολίνης, αυξήθηκε στον οργανισμό εκείνων η παραγωγή μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται TMAO. Αυτό, με τη σειρά του, αύξησε την τάση των κυττάρων του αίματος να πήζουν και να δημιουργούν θρόμβους.

Αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. Το TMAO είναι συντομογραφία για την ουσία Ν-οξείδιο τριμεθυλαμίνης(trimethylamine N-oxide – ΤΜΑΟ). Παράγεται όταν τα βακτήρια του εντέρου χωνεύουν χολίνη και ορισμένες άλλες ουσίες. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα αυξημένα επίπεδα TMAO στο αίμα με αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής στη νέα μελέτη, δρ Stanley Hazen.

Αυτά τα ευρήματα, όπως είπε, δίνουν τις πρώτες άμεσες αποδείξεις ότι η χολίνη αναπροσαρμόζει την παραγωγή TMAO στο ανθρώπινο έντερο, το οποίο στη συνέχεια καθιστά τα αιμοπετάλια (έναν τύπο κυττάρων αίματος) πιο επιρρεπή στη συγκόλληση (σχηματισμός θρόμβων). Η χολίνη βρίσκεται σε διάφορες τροφές, αλλά είναι πιο συγκεντρωμένη σε ζωικά προϊόντα όπως κρόκοι αυγών, βοδινό κρέας και κοτόπουλο.

Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Κίνδυνος από ουσία σε βασικές τροφές - Δείτε ποιες είναι αυτές

Πώς έγινε η έρευνα

Ο δρ Hazen είπε ότι, μαζί με τους συναδέλφους του στην κλινική Cleveland, ήθελαν να απομονώσουν τις επιπτώσεις της χολίνης στα επίπεδα TMAO των ανθρώπων και στη λειτουργία των αιμοπεταλίων τους. Έτσι, εστίασαν την μελέτη τους σε συμπληρώματα διατροφής. Οι ερευνητές έδωσαν σε συνολικά 18 υγιείς ενήλικες (δέκα κρεατοφάγους και οκτώ χορτοφάγους/βίγκαν) συμπληρώματα χολίνης για δύο μήνες.

Τα συμπληρώματα παρείχαν στους συμμετέχοντες περίπου 450 χιλιοστόγραμμα χολίνης καθημερινά, κάτι που αναλογεί σε ποσότητα χολίνης που θα έπαιρνε κανείς από δύο ή τρία αυγά, δήλωσε ο δρ Hazen. Έναν μήνα αργότερα, σύμφωνα με την μελέτη, τα συμπληρώματα διατροφής είχαν δεκαπλασιάσει (!) κατά μέσο όρο τα επίπεδα TMAO των συμμετεχόντων. Και οι εξετάσεις αίματός τους έδειξαν ότι τα αιμοπετάλια τους είχαν γίνει πιο επιρρεπή σε πήξη.

Τι σημαίνει αυτό

“Αυτή η μελέτη μας αποκαλύπτει έναν από τους μηχανισμούς με τους οποίους η TMAO μπορεί να συμβάλει στην καρδιαγγειακή νόσο”, δήλωσε ο δρ J. David Spence, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη και είναι διευθυντής στο ερευνητικό κέντρο Πρόληψης Εγκεφαλικού και Αθηροσκλήρωσης στο πανεπιστήμιο Western, στο Οντάριο του Καναδά.

Για τους υγιείς συμμετέχοντες στην μελέτη, είπε ο δρ Spence, η αύξηση της TMAO από την αυξημένη χολίνη μπορεί και να μην είναι ανησυχητική. Αλλά, πρόσθεσε, θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο σε άτομα με ήδη αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Ο δρ Spence προτείνει ότι όσοι έχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, να περιορίσουν την κατανάλωση κρόκων αυγών, βοδινού κρέατος και άλλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη.

Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Κίνδυνος από ουσία σε βασικές τροφές

Σώζουν η μεσογειακή διατροφή και η ασπιρίνη

Ο δρ Hazen από την πλευρά του είχε κάποιες παρόμοιες συμβουλές: “Δεν χρειάζεται να γίνετε χορτοφάγοι. Αλλά μπορείτε να προσπαθήσετε να τρώτε περισσότερα λαχανικά και γενικά χορτοφαγικά γεύματα”. Επισήμανε, επίσης, ότι η μεσογειακή διατροφή (πλούσια σε ελαιόλαδο, λαχανικά και ψάρια) είναι η καλύτερη επιλογή. Σε μια προηγούμενη μελέτη, μάλιστα, ο δρ Hazen και η ομάδα του διαπίστωσε ότι μια χημική ένωση σε ελαιόλαδο εμποδίζει τον σχηματισμό της TMAO.

Η νέα μελέτη αποκάλυψε και μια άλλη χημική ένωση που μπορεί να αντιμετωπίσει την TMAO: η ασπιρίνη σε χαμηλή δοσολογία! Σε ένα ξεχωριστό πείραμα, οι ερευνητές έδωσαν σε μερικούς συμμετέχοντες 85 mg ασπιρίνης την ημέρα (μια μικρή ασπιρίνη, ή περίπου μισή ασπιρίνη), επιπλέον των συμπληρωμάτων χολίνης. Αυτό, όπως αποδείχθηκε, μείωσε την αύξηση της TMAO και την αλλαγή στην δραστηριότητα των αιμοπεταλίων.

Οι γιατροί ήδη συνταγογραφούν μικρή δοσολογία ασπιρίνης σε ορισμένα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Είναι πιθανό, είπε ο δρ Hazen, ότι η επίδραση της ασπιρίνης στην TMAO είναι ένας λόγος που βοηθάει στην αποφυγή του καρδιαγγειακού προβλήματος.

Η σημασία του μικροβιώματος

Η παρούσα μελέτη είναι μικρή και προκαταρκτική. Αλλά είναι η τελευταία σε μια σειρά ερευνών που δείχνουν ότι το μικροβίωμα στο έντερο παίζει βασικό ρόλο στην καρδιαγγειακή νόσο, είπε ο δρ Spence. Το μικροβίωμα αναφέρεται στα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο έντερο. Ο δρ Spence δήλωσε ότι οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να κατανοούν το πώς τα βακτήρια του εντέρου και τα υποπροϊόντα τους επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η ελπίδα, είπε, είναι να καταλάβουμε ποια είναι εκείνη η ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου που υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία και -ενδεχομένως- να χρησιμοποιήσουμε προβιοτικά (“καλά” βακτηρίδια) συμπληρώματα για να συμβάλλουμε στη θεραπεία των ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Υπάρχουν, βεβαίως, πολλοί παράγοντες για τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, από την ηλικία και την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) έως τον διαβήτη και το κάπνισμα, επεσήμανε ο δρ Hazen. “Απλά λέμε ότι ένα μέρος αυτού του κινδύνου σχετίζεται και με το μικροβίωμα του εντέρου”, πρόσθεσε.

Αποκάλυψη ογκολόγου: Ασθενείς με καρκίνο του εντέρου "έδειξαν" την τροφή που είναι επικίνδυνη

Ο ογκολόγος και ο χειρούργος Ιβάν Καράσεφ, επιβεβαιώνει πως μία διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας συνδέεται με σοβαρούς κινδύνους για καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης, ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη καρκίνου, αλλά είναι και ένα είδος καρκίνο το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αλλά είναι σημαντικό να ανακαλύψετε τα συμπτώματα σε πρώιμο στάδιο.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ανάλυση δειγμάτων DNA φυσιολογικού ιστού και ιστού όγκου, που ελήφθησαν από 900 ασθενείς, την οποία έκαναν Αμερικανοί ερευνητές μετά την ανάλυση στοιχείων για τη διατροφή των ατόμων αρκετά χρόνια πριν την ογκολογική διάγνωση.

Σύμφωνα με τον Καράσεφ, η ζημιά του DNA ήταν πολύ πιο συνήθης σε άτομα που έτρωγαν πολύ κόκκινο κρέας σε κάθε μορφή, παρότι η κατανάλωση πουλερικών και ψαριών δεν είχε κάποια σχέση.

Ασθενείς με καρκίνο του εντέρου

Πρόσθεσε ότι άτομα με υψηλότερο επίπεδο ζημιάς στο DNA, είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου απότι ασθενείς χωρίς τέτοια σημαντική ζημιά.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο διαδεδομένους και δεν είναι μόνο η διατροφή αλλά και ο τρόπος ζωής που συμβάλλει στην ανάπτυξή του. Επομένως, συνίσταται στον καθένα να κάνει κολονοσκόπηση όταν συμπληρώνει τα 45 του έτη» κατέληξε.

Καρκίνος: Αυτά είναι τα συμπτώματα που αγνοούν οι περισσότερες γυναίκες

Καρκίνος: Υπάρχουν κάποιες συνηθισμένες ενοχλήσεις, οι οποίες, ωστόσο, χρειάζονται τη διάγνωση του ειδικού. Μπορεί να μην συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για κάποιες μικρές ενοχλήσεις που έχετε, αλλά καλού κακού δεν χάνεται τίποτα να κάνετε μία επίσκεψη στο γιατρό σας.

Μία καινούργια έρευνα του Αντικαρκινικού Κέντρου της Μεγάλης Βρετανίας δείχνει ότι μόνο 2% των ασθενών σκέφτονται ότι ο καρκίνος μπορεί να βρίσκεται πίσω από ένα «ύποπτο» πρόβλημα υγείας.

Παρακάτω αναλύονται τα 10 πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με τον καρκίνο, ώστε να ξέρετε πότε να ζητάμε τη γνώμη του γιατρό.

Οι περισσότεροι βήχες δεν είναι καρκίνος, όμως ένας επίμονος πρέπει να εκτιμηθεί από κάποιον ειδικό για να αποκλειστεί τυχόν πρόβλημα στους πνεύμονες. Παράλληλα δείτε και ποιο φρούτο εξοντώνει τον καρκίνο και μας το κρύβουν.

Πριν καταχωρήσετε τον επίμονο βήχα σαν ένα ακόμη σημάδι της εποχής της γρίπης, ίσως πρέπει να του ρίξετε μία δεύτερη ματιά. Όταν οι συνήθειες του εντέρου σας αλλάζουν, οι κενώσεις έχουν διαφορετική μορφή ή έχουν αίμα πρέπει να απευθυνθείτε στον γαστρεντερολόγο. Εκείνος θα εκτιμήσει την κατάσταση και ίσως ζητήσει κολονοσκόπηση.

Καρκίνος: Αυτά είναι τα συμπτώματα που αγνοούν οι περισσότερες γυναίκες

Μερικά από τα συμπτώματα

Οι περισσότεροι πόνοι δεν είναι ένδειξη καρκίνου, αλλά ένας επίμονος ανεξήγητος πόνος πρέπει να ελεγχθεί. Μία καινούργια ελιάς ή μία που έχει αλλάξει εικόνα, πρέπει να εκτιμάται από το δερματολόγο.

Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να τον επισκεπτόσαστε μία φορά το χρόνο, ώστε να φωτογραφίζει και να παρακολουθεί όλες μας τις ελιές. Όταν υπάρχει επίμονη δυσκολία στην κατάποση και αντιλαμβάνεστε κάτι τέτοιο, τροποποιείται τη διατροφή σας και τρώτε πιο μαλακές τροφές.

Δεν σκέφτεστε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συνδέεται με δύο είδη καρκίνων: της τραχείας και του οισοφάγου. Ένα ανεξήγητο εξόγκωμα στο στήθος, μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως μία κύστη, μπορεί όμως και να πρόκειται για κάτι πιο ύποπτο. Ο γυναικολόγος θα σας πει τι πρέπει να κάνετε. Αν χάνετε βάρος χωρίς καμία προσπάθεια, πρέπει να το πείτε στο γιατρό σας.

Όταν η ξαφνική αιμορραγία δεν σχετίζεται με την περίοδο, πρέπει να πάτε στο γυναικολόγο. Αν το αίμα προέρχεται από τον πρωκτό, απευθυνθείτε στο γαστρεντερολόγο. Αν έχετε μία πληγή που είναι ακόμη ανοιχτή μετά από τρεις εβδομάδες, πρέπει να πάτε στο γιατρό.

Τέτοιου είδους πληγές ίσως σχετίζονται με καρκινώματα. Τέλος, αν υπάρχει αίμα στα ούρα, πρέπει πρώτα να αποκλείσετε την πιθανότητα ουρολοίμωξης και στη συνέχεια να αποκλείσετε τον κίνδυνο του καρκίνου.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share