Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Καρκίνος του δέρματος: Όλοι σχεδόν ξεχνούν να ελέγξουν αυτά τα 10 σημεία

Μεγάλη προσοχή...

29 Ιουλίου 2021 17:58
Καρκίνος του δέρματος: Όλοι σχεδόν ξεχνούν να ελέγξουν αυτά τα 10 σημεία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη καρκίνου, αλλά είναι και ένα είδος καρκίνο το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αλλά είναι σημαντικό να ανακαλύψετε τα συμπτώματα σε πρώιμο στάδιο. Παράλληλα, αυτά είναι τα συμπτώματα του καρκίνου που αγνοούν οι περισσότερες γυναίκες

Ελέγχοντας το δέρμα σας κάθε μήνα για σημάδια ή ελιές, μπορείτε να αποφύγετε τα προβλήματα. Μια μικρή σημείωση: βεβαιωθείτε οτι θα ελέγξετε το σώμα σας από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Επομένως, μην ξεχάσετε αυτά τα δέκα σημεία.

1. Ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας

Απλά ελέγξτε: βάζετε ποτέ αντηλιακό ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας; Μάλλον όχι. Αυτές οι περιοχές τις περισσότερες φορές είναι απροστάτευτες από τον ήλιο το καλοκαίρι και συνεπώς είναι πιο ευάλωτες σε καρκίνο του δέρματος. Ελέγξτε για ροζ ή φολιδοειδή σημάδια ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας καθώς αυτά μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του δέρματος ή μελάνωμα. Βγάλτε μια φωτογραφία και ελέγξτε αν είναι ακόμα εκεί μετά από λίγες εβδομάδες.

2. Μέσα στα αυτιά σας

Τα αυτιά σας έχουν ανώμαλες επιφάνειες, εσοχές και σχισμές. Μην ελέγξετε μόνο τους λοβούς των αυτιών σας αλλά επιθεωρήστε ολόκληρο το αυτί σας. Υπάρχουν παράξενα εξογκώματα ή αιμορραγία; Τότε θα πρέπει να το παρακολουθήσετε. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν αυτές οι ανωμαλίες δεν επουλωθούν.

3. Τα μάτια σας

Έχετε όγκους ή εξογκώματα γύρω από τα μάτια σας; Πρησμένα βλέφαρα ή κόκκινα μάτια; Παρατηρείτε πτώση των βλεφαρίδων σας; Όλα αυτά ενδέχεται να είναι σημάδια καρκίνου του δέρματος. Ελέγξτε τα μάτια σας για αυτά τα συμπτώματα κάθε μήνα. ΑΝ το σύμπτωμα παραμένει τότε καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

4. Κάτω χαμηλά

Οι ευαίσθητες περιοχές είναι ευπαθείς σε μελάνωμα. Ιδιαίτερα αν κάνετε σολάριουμ. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να είστε γυμνοί κάτω από υπεριώδη ακτινοβολία, επομένως καλό θα ήταν να ελέγξετε τα πράγματα εκεί κάτω για τυχόν παράξενα σημάδια ή γενικό αποχρωματισμό του δέρματος σε αυτή την περιοχή.

5. Τα χέρια σας

Αν και βλέπετε και χρησιμοποιείτε τα χέρια σας καθημερινά, καλό θα ήταν να τα ελέγχατε καλά μια φορά το μήνα. Αφαιρέστε το μανό (αν φοράτε) και ελέγξτε τα νύχια σας για μαύρα σημάδια. Παράξενες και ασυνήθιστες πληγές δίπλα από τα νύχια σας επίσης μπορεί να δείχνουν κάποιο μελάνωμα.

6. Κάτω από τα στήθη σας

Ένα από τα μέρη που δεν δίνουμε πολύ σημασία είναι κάτω από το στήθος. Εκεί μπορεί να βρείτε ελιές και μωβ σημάδια. Μπορείτε να ελέγξετε αυτά τα σημάδια κρατώντας έναν καθρέφτη. Αν παρατηρήσετε ύποπτα σημάδια καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Καρκίνος του δέρματος

7. Το κρανίο σας

Είναι δύσκολο να ελέγξετε το δικό σας κρανίο, επομένως μπορείτε να ζητήσετε από τον σύντροφο σας, ένα μέλος της οικογένειας σας, τον κομμωτή ή ένα φίλο σας να το κάνει. Ενδέχεται να υπάρχουν ύποπτες ελιές ή σημάδια στο πάνω μέρος του κεφαλιού σας και αυτό να υποδηλώνει καρκίνο του δέρματος.

8. Πατούσες

Ένα ακόμα μέρος το οποίο δεν κοιτάτε κάθε μέρα: οι πατούσες σας. Αν και δεν είναι συνηθισμένο, ενδέχεται να υπάρχει ένα μελάνωμα στις πατούσες σας. Ένα εξόγκωμα ή ένα παράξενο σημάδι – το οποίο αποχρωματίζεται, αιμορραγεί ή προκαλεί φαγούρα – μπορεί να είναι σημάδι για καρκίνο του δέρματος.

9. Το τατουάζ σας

Έχετε τατουάζ; Ελέγξτε για αλλαγές κάθε μήνα. Ένα παράξενο εξόγκωμα ή σημάδι μπορεί να παραμείνει κρυφό από το τατουάζ σας και να μην το παρατηρήσετε εύκολα. Το να έχετε αρκετά τατουάζ στο δέρμα σας δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος σε αυτά τα σημεία.

10. Ελέγξτε το εσωτερικό του στόματος σας

Ξαπλώστε μια φορά το μήνα και ανοίξτε το στόμα σας. Κρατήστε ένα καθρέφτη και ελέγξτε τον ουρανίσκο, την γλώσσα και το εσωτερικό των μάγουλων σας. Βλέπετε έντομα σκούρα σημάδια; Μήπως υπάρχει έλκος που δεν έχουν θεραπευτεί ακόμα και μετά από τρεις εβδομάδες; Αν ναι, τότε αυτό ίσως υποδηλώνει την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που καπνίζουν συχνά μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε κάτι τέτοιο.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share