Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2023

Κουνούπια: 7 λόγοι που τσιμπούν συγκεκριμένα άτομα

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που καθιστά έναν άνθρωπο τόσο… ακαταμάχητο στα κουνούπια;

7 Ιουλίου 2021 09:45
Κουνούπια: 7 λόγοι που τσιμπούν συγκεκριμένα άτομα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε κάθε παρέα των καλοκαιρινών διακοπών υπάρχουν τα άτομα που ταλαιπωρούνται από τα συνεχή τσιμπήματα των κουνουπιών και υπάρχουν κι αυτά που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει φαγούρα από.. το τσίμπημα αυτού του άκρως ενοχλητικού εντόμου.

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που καθιστά έναν άνθρωπο τόσο… ακαταμάχητο στα κουνούπια;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, Τζόναθαν Ντέι δύο είναι οι πιο ισχυροί παράγοντες που προσελκύουν τα κουνούπια: η όραση και η μυρωδιά. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί. Στη συνέχεια ακολουθούν οι πιθανοί λόγοι που μπορεί κάποιος να είναι… «πειρασμός» για τα κουνούπια. Επίσης, μην τρώτε αυτές τις 3 τροφές για να μην σας τσιμπάνε!

Για τα κουνούπια, όλα έχουν να κάνουν με το αίμα

Τα ρούχα

Όπως προαναφέραμε, τα κουνούπια συνήθως χρησιμοποιούν τα μάτια τους για να στοχεύσουν το επόμενο θύμα καθώς συνιστούν ιδιαιτέρως «οπτικά» έντομα, ειδικά αργά το απόγευμα. Και στοχεύουν πιο εύκολα όσους φορούν σκούρα (μπλε, μαύρο) και κόκκινα ρούχα.

Ο τύπος αίματος

Για τα κουνούπια, όλα έχουν να κάνουν με το αίμα. Τα ενήλικα κουνούπια επιβιώνουν μέσω του νέκταρ για την τροφή τους, τα θηλυκά όμως βασίζονται στην πρωτεΐνη του ανθρώπινου αίματος για την παραγωγή των αυγών τους. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, ότι κάποιες ομάδες αίματος είναι πιο ελκυστικές από άλλες.

Έρευνες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο είναι δύο φορές πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια από αυτούς με ομάδα αίματος Α, ενώ όσοι έχουν ομάδα αίματος Β βρίσκονται κάπου στη μέση. Επίσης, το 85% των ανθρώπων παράγουν μια έκκριση που σηματοδοτεί την ομάδα αίματός τους, με τα κουνούπια να προσελκύονται σε αυτούς περισσότερο, ανεξάρτητα από την ομάδα αίματος.

Αέρια

Τα κουνούπια διαισθάνονται το διοξείδιο του άνθρακα από 48 μέτρα μακριά. Έτσι, όσο περισσότερο εκπνέει κάποιος, τόσο πιο ελκυστικός γίνεται. Οι πιο μεγαλόσωμοι άνθρωποι εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Επίσης, επειδή οι άνθρωποι εκπνέουν από το στόμα και τη μύτη, τα κουνούπια ελκύονται περισσότερο από το κεφάλι, γι’ αυτό και τα ακούμε να βουίζουν γύρω από τα αυτιά μας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα κουνούπια διαισθάνονται το διοξείδιο του άνθρακα

Θερμότητα και ιδρώτας

Φαίνεται πως τα κουνούπια έχουν καλή όσφρηση και για άλλες μυρωδιές εκτός του διοξειδίου του άνθρακα και μπορούν να εντοπίσουν τα «θύματά τους» μέσω του γαλακτικού οξέος, του ουρικού οξέος, της αμμωνίας και άλλων ενώσεων που εκκρίνονται με τον ιδρώτα. Προτιμούν, επίσης, τους ανθρώπους που είναι πιο θερμοί.

Για παράδειγμα, μια έντονη προπόνηση αυξάνει τη συγκέντρωση γαλακτικού οξέος και θερμότητας στο σώμα, ενώ γενετικοί παράγοντες «επηρεάζουν την ποσότητα του ουρικού οξέος και άλλων ουσιών που εκκρίνονται φυσιολογικά, καθιστώντας κάποιους ανθρώπους πιο ευάλωτους στον εντοπισμό από τα κουνούπια», σημειώνουν οι ειδικοί.

Ζωντανό δέρμα

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο τύπος και η ποσότητα των βακτηρίων που υπάρχουν στο δέρμα ενός ανθρώπου μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην προσέλκυση των κουνουπιών. Το δέρμα μας έχει το δικό του μικροβίωμα, το οποίο δημιουργεί κι ένα ξεχωριστό άρωμα.

Σε μία μελέτη, ομάδα ανδρών χωρίστηκε σε αυτούς που προσέλκυσαν πολύ τα κουνούπια και σε όσους λιγότερο. Οι πρώτοι, λοιπόν, είχαν περισσότερα από ορισμένα βακτήρια στο δέρμα τους αλλά λιγότερα από τους δεύτερους. Ο παράγοντας των βακτηρίων θα μπορούσε, επίσης, να εξηγήσει γιατί κάποια κουνούπια «επιτίθενται» στους αστραγάλους και τα πόδια, περιοχές που αποτελούν εστίες συσσώρευσης βακτηρίων.

Εγκυμοσύνη

Μπορεί οι εγκυμονούσες να ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων που δε θέλουν σε καμία περίπτωση να τις τσιμπήσει κουνούπι, η αλήθεια όμως είναι ότι κάποια είδη των εντόμων αυτών προσελκύονται ιδιαίτερα από τις γυναίκες που κυοφορούν. Μία μελέτη στην Αφρική διαπίστωσε ότι οι έγκυες είναι δύο φορές πιο ελκυστικές για τα κουνούπια που φέρουν το παράσιτο της ελονοσίας, με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, βρήκαν ότι οι γυναίκες στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης τους εξέπνεαν 21% μεγαλύτερο όγκο αέρα, αλλά και ότι η κοιλιά των εγκύων ήταν πιο ζεστή, προσθέτοντας και το στοιχείο της θερμότητας στην εξίσωση της προσέλκυσης των κουνουπιών.

Μπύρα

Τα κουνούπια έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στη μπύρα. Σε μια μελέτη οι ερευνητές βρήκαν ότι τα κουνούπια που «τριγύριζαν» τους συμμετέχοντες μετά την κατανάλωση μπύρας ήταν πολλά περισσότερα από πριν. Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι αυτό οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα του ιδρώτα σε αιθανόλη και στην υψηλότερη θερμοκρασία του δέρματος λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ, χωρίς, όμως, να μπορούν να βρουν τον ακριβή συσχετισμό.

Κουνούπια: 7 λόγοι που τσιμπούν συγκεκριμένα άτομα

Πείτε αντίο στα κουνούπια! 7 φυτά που θα προστατέψουν εσάς και την οικογένειά σας από τα τσιμπήματα

Με τους καλοκαιρινούς μήνες να πλησιάζουν γρήγορα, πολλοί από εμάς έχουμε έτοιμο το εντομοαπωθητικό σπρέι και τα κεριά κιτρονέλλας.

Τα κουνούπια μπορούν να εισβάλουν στο γκαζόν και στο σπίτι μας μέσα σε λίγες ώρες, κάτι που είναι εξαιρετικά ενοχλητικό, αλλά όχι πια! Δες ένα τρομερό κόλπο για να τα εξαφανίσετε τα κουνούπια όλο το καλοκαίρι!

Με αυτά τα χρήσιμα φυτά, θα μπορείτε να απολαύσετε το χρόνο σας έξω στην αυλή σας και να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτούς τους λίγους μαγικούς μήνες του καλοκαιριού.

Θυμάρι

Το θυμάρι είναι ένα από τα φυτά που απομακρύνει τα παράσιτα όπως τα κουνούπια. Η μυρωδιά του κρατά τα τσιμπήματα των κουνουπιών πάνω του και θα αφήσουν το σπίτι ή την αυλή σας να μυρίζουν υπέροχα!

Φροντίστε να φυτέψετε θυμάρι σε ξηρές περιοχές με πολλή ηλιακή ακτινοβολία, ώστε να μπορεί πραγματικά να ευδοκιμήσει!

Θυμάρι

Γκαζόν κιτρονέλλας

Αυτή η λύση δεν αποτελεί έκπληξη για όσους γνωρίζουν τα αντίστοιχα κεριά που κρατάν μακριά τα κουνούπια το καλοκαίρι! Η κιτρονέλλα είναι ένα κύριο συστατικό σε πολλές μορφές απωθητικών, αλλά τώρα μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα φυτεύοντας την στην αυλή σας.

Η μυρωδιά του χόρτου θα κρατήσει τα κουνούπια μακριά και θα είστε σε θέση να απολαύσετε το χρόνο σας έξω χωρίς απωθητικά σπρέι.

Βασιλικός

Παρόλο που η γεύση του βασιλικού είναι έντονη στα γεύματα και η μυρωδιά του μας αρέσει πολύ, τα κουνούπια τείνουν να σκέφτονται διαφορετικά! Απλά τοποθετήστε μερικά φυτά βασιλικού κοντά στην αυλή σας και σύντομα θα μπορείτε να απολαύσετε ένα σπίτι χωρίς παράσιτα.

Μέντα

Η φρέσκια μέντα είναι ιδανική για παγωτά, τσάι και smoothies, αλλά είναι επίσης ιδανική για την απομάκρυνση των κουνούπια. Φυτέψτε μέντα σε μικρότερες ατομικές γλάστρες σε όλο το σπίτι σας και θα απαλλαγείτε μια για πάντα από τα κουνούπια.

Μέντα

Λεβάντα

Αν και οι μέλισσες έλκονται από την λεβάντα, τα κουνούπια την αποφεύγουν! Φυτέψτε λεβάντα στην αυλή σας ως αρωματικό και απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά έντομα!

Λεμονόχορτο

Το λεμονόχορτο είναι ένα ισχυρό αποτρεπτικό κουνουπιού! Αναπτύσσεται γρήγορα, που σημαίνει ότι παίρνετε ταχύτερη ανακούφιση από τα κουνούπια.

Λεμονόχορτο

Δυόσμος

Ο δυόσμος είναι μια μεγάλη προσθήκη στον κήπο σας και θα σας προστατεύσει από τα ενοχλητικά κουνούπια ενώ είστε έξω!

Δείτε το βίντεο για να μάθετε να φτιάχνετε φυσικά εντομοαπωθητικά!

Μεγάλη Προσοχή: Θα πάθετε σοκ μόλις μάθετε από τι φτιάχνεται το φιδάκι για τα κουνούπια!

Κατά κανόνα παρασκευάζεται από μία αποξηραμένη σκόνη πύρεθρου και συνήθως η καύση αρχίζει από το εξωτερικό άκρο της σπείρας και προχωράει με αργούς ρυθμούς προς το κέντρο.

Είναι φθηνό και εύκολο στη χρήση, ενώ η διάρκειά του υπολογίζεται γύρω στις 8 ώρες. Παρά τις βελτιώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο καπνός που παράγεται από την καύση μίας σπείρας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός για την υγεία.

Είναι φθηνό και εύκολο στη χρήση, ενώ η διάρκειά του υπολογίζεται γύρω στις 8 ώρες

Υπολογίζεται ότι ένα φλεγόμενο πηνίο παράγει την ίδια ποσότητα σωματιδίων που παράγουν 75-137 αναμμένα τσιγάρα και εκπέμπει τόση φορμαλδεΰδη όση απελευθερώνεται από 51 τσιγάρα.

Πολλοί έχουν συνδέσει τη χρήση του με τον καρκίνο του πνεύμονα, η χρήση όμως του εν λόγω εντομοαπωθητικού από έμπειρο κατασκευαστή δεν εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους. Γιατί όμως είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στο φιδάκι; Παρακάτω ακολουθούν κάποια συστατικά του που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό:

Πύρεθρο

Ένα φυσικό υλικό σε μορφή σκόνης, που προέρχεται από ένα είδος χρυσάνθεμου. Αν και θεωρείται γενικά ασφαλές, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, ερεθισμό στο δέρμα ή τα μάτια και φλεγμονή. Σε περίπτωσης κατάποσης, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα της γλώσσας και των χειλιών, σπασμούς, μυική μαρμαρυγή, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και θάνατο.

Πύρεθρο

Πυρεθρίνες

Εκχύλισμα από τις εντομοκτόνες χημικές ουσίες που βρίσκονται στο πύρεθρο. Έχουν γενικά καρκινογόνα δράση σε ζώα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες και σε παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ)

Ένα προαιρετικό πρόσθετο, που προλαμβάνει υην οξύδωση του πυρεθροειδούς κατά την καύση. Όταν βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις, μπορεί να προκαλέσει βλάβη του ήπατος και ημικρανίες.

Είστε αλλεργικός στο τσίμπημα κουνουπιών; Αυτά είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα!

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, η επαφή με ένα κουνούπι πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον έξι δευτερόλεπτα για να προκαλέσει αντίδραση.

Για να αποφύγετε τα τσιμπήματα από κουνούπια, οι ειδικοί συμβουλεύουν:

 • Φοράτε ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του δέρματος, όπως παντελόνια και μπλούζες με μακριά μανίκια.
 • Καταναλώνετε τροφές που απωθούν τα κουνούπια (π.χ. σκόρδο).
 • Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικό.
 • Ελαχιστοποιήστε τις μυρωδιές από φαγητά (π.χ. μην τα αφήνετε εκτεθειμένα σε τραπέζια και πάγκους, βάζετέ τα στο φούρνο ή την κουζίνα).
 • Μένετε μακριά από σημεία που συγκεντρώνουν κουνούπια (σκιερά και υγρά μέρη) ειδικά από το απόγευμα και μετά και νωρίς το πρωί.

Η φυσιολογική αντίδραση στο τσίμπημα κουνουπιού είναι τα κόκκινα, πρησμένα εξανθήματα που προκαλούν φαγούρα. Εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά από το τσίμπημα και μπορεί να χρειαστούν έως και 10 μέρες για να εξαφανιστούν, σύμφωνα με την Kara Wada, επίκουρη καθηγήτρια αλλεργίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Δείτε με την ευκαιρία κι αυτό: Τέλος τα κουνούπια: Ένα τρομερό κόλπο για να τα εξαφανίσετε όλο το καλοκαίρι!

Είστε αλλεργικός στο τσίμπημα κουνουπιών;

Όταν τα δερματικά εξανθήματα συνοδεύονται από εμφανές πρήξιμο, τοπική άνοδο της θερμοκρασίας, κοκκίνισμα και φαγούρα ή πόνο, καθώς και πυρετό, πρόκειται για το λεγόμενο σύνδρομο Skeeter, μια αρκετά έντονη αλλεργική αντίδραση στο τσίμπημα του κουνουπιού.

Σπανιότερα, τα εξανθήματα εξελίσσονται σε φουσκάλες με υγρό. Τα μικρά παιδιά, τα άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι ταξιδιώτες που εκτίθενται σε ασυνήθιστα είδη κουνουπιών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν το σύνδρομο Skeeter.

Δεν υπάρχει τεστ που ανιχνεύει την αλλεργία στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Ο γιατρός εξετάζει τα συμπτώματα και δίνει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με τη βαρύτητά τους.

Αν πρόκειται για απλά τσιμπήματα, δεν συντρέχει λόγος θεραπείας, αν όμως έχετε συμπτώματα, όπως πρήξιμο στα βλέφαρα, ή έχετε άλλες αλλεργίες, είναι πιθανό να χρειαστείτε αντιισταμινικά.

Μια σπανιότερη μορφή αλλεργίας από τσιμπήματα κουνουπιών είναι η αντίδραση σε όλο το σώμα.

Αυτός ο τύπος απειλητικής για τη ζωή αντίδρασης, είναι πολύ πιο κοινός σε τσιμπήματα εντόμων, όπως οι μέλισσες και οι σφήκες.

Αν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα μετά από τσίμπημα κουνουπιού, συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό.

Κουνούπια: Η συνταγή - θαύμα που θα σας γλυτώσει μια για πάντα από τα ενοχλητικά τους τσιμπήματα!

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή, αλλά φέρνει μαζί του πολλά έντομα, όπως τα κουνούπια, που τσιμπάνε και κουβαλάνε ασθένειες και που... μεταξύ μας δύσκολα θα γίνουν «cyborg» όπως οι κατσαρίδες που οι επιστήμονες λένε ότι θα σώζουν στο μέλλον... ζωές!

Έτσι, όλοι ψάχνουμε μια λύση για να τα κρατήσουμε μακριά. Δείτε αυτή την χειροποίητη συνταγή για φυσικά εντομοαπωθητικά κεριά μέσα σε γυάλινο βάζο!

Κουνούπι τσίμπημα

Υλικά:

 • Γυάλινα βαζάκια
 • Λεμόνια
 • Λάιμ
 • Νερό
 • Φρέσκο δεντρολίβανο
 • Ρεσό
 • Έλαιο λεβάντας
 • Έλαιο κεδρόξυλου
 • Έλαιο θυμαριού
 • Έλαιο λεμονιού

Οδηγίες:

 1. Κόψτε τα λεμόνια και τα λάιμ σε φέτες και βάλτε από δύο φέτες σε κάθε βάζο.
 2. Προσθέστε δύο κλαράκια δεντρολίβανου.
 3. Γεμίστε τα βάζα με νερό μέχρι το σημείο που στενεύουν.
 4. Προσθέστε 10 σταγόνες από κάθε αιθέριο έλαιο σε κάθε βάζο, συν μια ακόμα φέτα λεμόνι ή λάιμ.
 5. Βάλτε από ένα ρεσό σε κάθε βάζο.
 6. Ανάψτε τα και απολαύστε!

Τα κουνούπια σας τσιμπάνε περισσότερο από άλλους; Δείτε τον λόγο και τι να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε

Τα κουνούπια σας τσιμπάνε περισσότερο από άλλους; Διαβάστε παρακάτω τον λόγο αλλά και τι να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε! Από τα 3.000 και πλέον είδη κουνουπιών, μόνο στα περίπου 200 είδη αρέσει να τσιμπάνε τους ανθρώπους. Και τσιμπάνε μόνο τα θηλυκά κουνούπια! Διαβάστε επίσης 5 τρόπους για να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά και μερικές φορές επικίνδυνα κουνούπια

Αρχίζουν να εμφανίζονται όταν ο καιρός ζεσταίνει και τα αυγά τους αρχίζουν να εκκολάπτονται. Γνωρίζετε ότι τους αρέσει το νερό; Λίμνες, λακκούβες, ή ακόμα και το μπολάκι του σκύλου μπορούν να γίνουν εστία αναπαραγωγής κουνουπιών. Τους αρέσει η υγρασία πάρα πολύ, του είδους που υπάρχει σε υγρά ή βαλτώδη μέρη. Αλλά γνωρίζετε γιατί τα κουνούπια αγαπούν κάποιους ανθρώπους περισσότερο από άλλους;

Τι σας κάνει ελκυστικούς στα κουνούπια

Η αίσθηση όσφρησης των κουνουπιών θα μπορούσε να συγκριθεί με τους καρχαρίες, και η όρασή τους βασίζεται στο χρώμα. Έχοντας αυτό κατά νου, μάθετε μερικά πράγματα που σας κάνουν ένα δελεαστικό σνακ: το διοξείδιο του άνθρακα που αποβάλλετε με την αναπνοή, τα βακτήρια, τα ρούχα, η μυρωδιά του σώματος, και η μπύρα.

Όσο πιο μεγαλόσωμο το άτομο, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα αποβάλλει κατά την εκπνοή, και είναι γεγονός ότι τα κουνούπια μπορούν να μυρίσουν την αναπνοή από απόσταση 45 μέτρων! Σε ορισμένες περιοχές, προτιμώνται οι έγκυες γυναίκες, δεδομένου ότι αποβάλλουν υψηλότερα επίπεδα CO₂.

Δεν είναι δύσκολο να εντοπίσουν ροή του διοξειδίου του άνθρακα, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Οι άνθρωποι που ασκούνται, που μόλις ήπιαν μια μπύρα, ή μεταβολίζουν τη χοληστερόλη γρήγορα, αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα.

Το αλκοόλ ή το τρέξιμο ενισχύει τον μεταβολισμό σας, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, κάνοντάς σας στόχο στα κουνούπια. Σε άλλες περιπτώσεις, οι πόροι σας βοηθούν να σταλούν όλα τα σωστά μηνύματα στα κουνούπια.

Η φυσική μυρωδιά του σώματός σας μπορεί να προσελκύσει ή να απωθήσει τα κουνούπια με βάση τα γονίδια. Τα κουνούπια αγαπούν τους οργανισμούς που έχουν ορισμένες μυρωδιές στην επιφάνεια του δέρματος, όπως γαλακτικό οξύ, ουρικό οξύ, βακτηρίδια, και ιδρώτας.

Επιπλέον, τα ανοιχτόχρωμα ρούχα τείνουν να απωθούν τα κουνούπια, ενώ τα σκούρα χρώματα όπως το μαύρο και το μπλε τα προσελκύουν. Το κόκκινο χρώμα προσελκύει την προσοχή τους, όπως κάνουν οι κινούμενοι στόχοι.

Πως να αποφύγετε το τσίμπημα των κουνουπιών

Τι μπορεί να αποκρούσει τα κουνούπια

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά σας. Πρώτα απ” όλα απαλλαγείτε από τα λιμνάζοντα νερά, αλλά και κουρέψτε το γρασίδι σας. Στα κουνούπια αρέσει να κάθονται σε ψηλά χόρτα και μπορούν εύκολα να τσιμπήσουν έτσι τα πόδια και τους αστραγάλους σας.

Μην περιμένετε πολλές ώρες για να κάνετε ένα ντους για να απομακρύνετε τα βακτήρια, τον ιδρώτα, και άλλες οσμές που τα κουνούπια βρίσκουν ελκυστικά.

Να φοράτε χοντρά ρούχα για να αποφύγετε το τσίμπημα μέσα από λεπτά υφάσματα και να φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα. Χρησιμοποιήστε απωθητικά σπρέι που περιέχουν DEET (τουλάχιστον 24%) ή πικαρδίνη, ή κάποιο φυσικό προϊόν που περιέχει έλαια λεμονιού, λεμονόχορτο, ή ευκάλυπτο.

Λάβετε υπόψη ότι τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ωρών της ημέρας, όπως την αυγή και το ηλιοβασίλεμα. Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους με τον κλιματισμό ή τους ανεμιστήρες σε λειτουργία. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες για να τα απωθήσετε. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε προϊόντα με σιτρονέλα, μέντα, ή σε σοβαρές περιπτώσεις, παγίδες.

Πώς να αντιμετωπίσετε το τσίμπημα των κουνουπιών στο σπίτι

Αν αναπόφευκτα καταλήξετε να σας τσιμπήσουν, υπάρχουν πολλά σπιτικά γιατροσόφια που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το οίδημα και τον κνησμό. Ο πάγος βοηθάει στο οίδημα και μπορεί να παρέχει κάποια ανακούφιση στον κνησμό.

Αλείψτε μηλόξιδο αμέσως μετά το τσίμπημα. Θα βοηθήσει με την ερυθρότητα, το οίδημα, και την φαγούρα. Αιθέρια έλαια όπως λεβάντα, ευκάλυπτος και μέντα μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν την αλόη, το μέλι, ή πάστα με μαγειρική σόδα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share