Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Μεγάλη προσοχή: Οι ημερομηνίες λήξης είναι απάτη - Δείτε πώς θα καταλάβετε αν ένα τρόφιμο έχει χαλάσει πραγματικά!

Μήπως πετάμε άδικα τα τρόφιμά μας;

9 Ιουνίου 2021 13:59
Μεγάλη προσοχή: Οι ημερομηνίες λήξης είναι απάτη - Δείτε πώς θα καταλάβετε αν ένα τρόφιμο έχει χαλάσει πραγματικά!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όλοι μας δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ημερομηνίας λήξης όταν αγοράζουμε τρόφιμα, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι όλα μια απάτη! Έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτή την ημερομηνία, που πολλές φορές πετάμε ένα προϊόν μόλις ανακαλύψουμε ότι έληξε, ακόμη και μια ημέρα πριν. Ωστόσο, πως μπορούμε να γνωρίζουμε ότι οι ημερομηνίες αυτές είναι 100% ακριβείς; Μήπως απλά πετάμε τα χρήματά μας;

Σύμφωνα με το National Resource Defense Council, οι ημερομηνίες λήξης που βλέπουμε στα προϊόντα διατροφής δεν είναι αξιόπιστες προκειμένου να καθοριστεί εάν ή όχι το φαγητό είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση.

Οι ημερομηνίες λήξης είναι απλά εκεί για να μας ενημερώσουν ότι το προϊόν δεν θα είναι στην κορυφή της φρεσκάδας του πια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση, αφού περάσει η ημερομηνία που αναγράφεται στο προϊόν. Παράλληλα δείτε και ποια τρόφιμα δεν πρέπει να βάζετε στο ψυγείο σας.

Αυγά

Υπάρχει ένα παλιό κόλπο που μπορείτε να κάνετε με τα αυγά για να καθορίσετε εάν ή όχι είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση για εσάς και την οικογένειά σας. Πάρτε ένα μπολ με κρύο νερό και τοποθετήστε τα αυγά μέσα. Αν ένα αυγό είναι ακόμα καλό θα βυθιστεί.

Οι ημερομηνίες λήξης είναι απάτη - Δείτε πώς θα καταλάβετε αν ένα τρόφιμο έχει χαλάσει πραγματικά!

Τυρί

Το τυρί υποτίθεται ότι θα μυρίζει σαν… τυρί και όχι σαν γάλα. Αυτό είναι ένα καλό κριτήριο για το αν πρέπει να το πετάξετε ή όχι. Δεδομένου ότι υπάρχουν συνήθως δύο είδη τυριών, σκληρό και μαλακό, γνωρίζουμε ότι το μαλακό τυρί είναι πιο πιθανό να χαλάσει πιο γρήγορα.

Αν εντοπίσετε ακόμη και ένα κόκκο μούχλας οπουδήποτε εντός του δοχείου με μαλακό τυρί, πετάξτε και το δοχείο γιατί έχει ήδη μολυνθεί. Ωστόσο, αν εντοπίσετε λίγη μούχλας στο σκληρό τυρί, απλά κόψτε το κομμάτι αυτό, καθώς το υπόλοιπο εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Γάλα

Εάν το γάλα σας έχει κομματάκια, αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Τυχόν ξινές οσμές που προέρχονται από το εσωτερικό του μπουκαλιού είναι μια άλλη ένδειξη, καθώς και κάθε αποχρωματισμός. Όλες αυτές οι ενδείξεις σημαίνουν ότι βακτήρια έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζονται στο γάλα.

Ψωμί

Αν νομίζετε ότι το να πετάμε ένα μουχλιασμένο κομμάτι αντί για ολόκληρο το καρβέλι είναι ασφαλές, δυστυχώς, συμβαίνει το αντίθετο. Μόλις εντοπίσετε ακόμη και ένα κομμάτι μούχλας σε μια φέτα ψωμί, θα μπορούσαν να υπάρχουν μικροσκοπικά, αόρατα σπόρια μούχλας ήδη σε όλο το καρβέλι.

Ωμό κρέας

Συχνά πετάμε το ωμό κρέας επειδή φοβόμαστε όταν αλλάζει χρώμα. Το χρώμα όμως, σύμφωνα με το USDA, δεν είναι ενδεικτικό της ασφαλής κατανάλωσής του. Είναι αν το κρέας έχει αποκρουστική μυρωδιά, ή αν το νιώθετε κολλώδες ή γλοιώδες, τότε αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το πετάξετε.

Ωμά θαλασσινά

Αν το ψάρι σας είναι γλοιώδες ή γλιστράει είναι καιρός να το πετάξετε. Το ίδιο ισχύει και αν αρχίσει να μυρίζει.

Νωπά λαχανικά

Αν το χρώμα τους έχει γίνει κιτρινωπό, είναι καιρός να τα πετάξετε. Οι δύο μόνο εξαιρέσεις γι’ αυτό είναι το σέλινο και τα κρεμμύδια, όπου μπορείτε απλά να κόψετε τα αποχρωματισμένα κομμάτια και να καταναλώσετε το υπόλοιπο.

Φρέσκα φρούτα

Όταν τα φρούτα σας αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα, τότε είναι η ώρα να τα πετάξετε.

«Ανάλωση κατά προτίμηση πριν» και «Πώληση μέχρι» δεν σημαίνει απαραίτητα και «Ημερομηνία λήξης»

Πρώτον πολλά τρόφιμα δεν αναγράφουν πάντα την ημερομηνία λήξης. Αντίθετα υπάρχουν οι όροι, «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν» και «Πώληση μέχρι», δίπλα στις ημερομηνίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι όροι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τους κανόνες ασφαλείας

«Οι διάφοροι όροι που αναγράφονται στις συσκευασίες συνδέονται με όρους που έχει θεσπίσει η εταιρεία παραγωγής για την ποιότητα του προϊόντος», δήλωσε ο Γκάρι Γουέμπερ, διευθυντής για την ασφάλεια των τροφίμων και την πρόληψη της μόλυνσης στην εταιρεία διαχείρισης κινδύνων WorldAware.

«Αυτές οι ημερομηνίες δεν σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων, με εξαίρεση τις βρεφικές τροφές. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση, το θέμα δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια του προϊόντος αλλά με την ποιότητα και την σωστή γεύση».

 Οι ημερομηνίες λήξης είναι απάτη

«Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι οι ετικέτες με την ένδειξη της ημερομηνίας, χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές για να υποδείξουν πότε το προϊόν έχει την καλύτερη γεύση», δήλωσε ο νομικός Τζόρι Λαντζ, που ειδικεύεται σε περιπτώσεις δηλητηρίασης από τρόφιμα.

Η ημερομηνία «Πώληση έως» ενημερώνει το σούπερ μάρκετ ή το παντοπωλείο πόσο καιρό μπορεί να πουλάει ένα προϊόν και η ημερομηνία «Χρήση έως» είναι η τελευταία ημερομηνία κατά την οποία ένας καταναλωτής θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το προϊόν ενώ είναι σε κορυφαία ποιότητα, δήλωσε ο Τζόρι Λαντζ στην HuffPost. «Αυτό, επίσης, δεν είναι μία ημερομηνία που έχει να κάνει με την ασφαλή κατανάλωση του προϊόντος, εκτός αν είναι βρεφική τροφή».

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share