Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Προσοχή: Τροφές για την πνευμονική λειτουργία πρώην καπνιστών

Αν καπνίζατε, δώστε βάση!

2 Απριλίου 2021 12:29
Προσοχή: Τροφές για την πνευμονική λειτουργία πρώην καπνιστών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ποιες είναι οι τροφές που βοηθούν τους πρώην καπνιστές να αποκαταστήσουν την πνευμονική τους λειτουργία; Το Athensmagazine.gr θα σας παρουσιάσει όσα πρέπει να ξέρετε, όπως έκανε και με τα τρόφιμα που "κόβουν" μαχαίρι την όρεξη.

Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που κόβουν το κάπνισμα και ακολουθούν μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ντομάτες και φρούτα, ιδίως μήλα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκαταστήσουν την πνευμονική τους λειτουργία που έχει επηρεαστεί από το τσιγάρο.

Τροφές - Πόσες ντομάτες και φρούτα πρέπει να τρώνε οι πρώην καπνιστές;

Σύμφωνα με έρευνα, οι ενήλικες που κατά μέσον όρο έτρωγαν περισσότερες από δύο ντομάτες ή περισσότερες από τρεις μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών ημερησίως είχαν μια πιο αργή μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από μία ντομάτα ή λιγότερο από μία μερίδα φρούτων, αντίστοιχα, σε καθημερινή βάση.

τρόφιμα που πρέπει να τρώνε πρώην καπνιστές

Η λειτουργία του πνεύμονα αρχίζει να μειώνεται γύρω στην ηλικία των 30 ετών. Η κακή λειτουργία των πνευμόνων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου του πνεύμονα.

Τι είπαν οι ερευνητές

"Μια διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία φυσικής γήρανσης του πνεύμονα ακόμα και αν δεν έχετε καπνίσει ποτέ", δήλωσε επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας του Bloomberg.

Η Garcia-Larsen και η ομάδα της εξέτασαν τη διατροφή και την λειτουργία των πνευμόνων σε περισσότερους από 650 ενήλικες από τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Μ. Βρετανία το 2002 και πραγματοποίησαν δοκιμές πνευμονικής λειτουργίας στην ίδια ομάδα συμμετεχόντων 10 χρόνια αργότερα.

τροφές για πρώην καπνιστές

Διαπίστωσαν μια πιο εντυπωσιακή σχέση μεταξύ διατροφής και πνευμονικής λειτουργίας μεταξύ των πρώην καπνιστών. Αναλυτικότερα, υπήρχε περίπου 80 ml πιο αργή πτώση στην πνευμονική λειτουργία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, εκείνων των πρώην καπνιστών, των οποίων η διατροφή ήταν εξαιρετικά πλούσια σε ντομάτες και φρούτα.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι τα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή τους είναι ευεργετικά για την αποκατάσταση της πνευμονικής βλάβης που προκαλείται από το κάπνισμα.

"Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φυσικής πτώσης της πνευμονικής λειτουργίας με το πέρασμα του χρόνου. Μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην αποκατάσταση των βλαβών που προκαλούνται από το κάπνισμα", δήλωσε η Garcia-Larsen.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share