Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Κέικ και ψωμί είναι μερικές από τις επεξεργασμένες τροφές που προκαλούν καρκίνο - Προσοχή

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή!

12 Δεκεμβρίου 2020 13:20
Κέικ και ψωμί είναι μερικές από τις επεξεργασμένες τροφές που προκαλούν καρκίνο - Προσοχή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Γάλλοι ερευνητές εντόπισαν μία συσχέτιση των υψηλά επεξεργασμένων τροφών με την εμφάνιση καρκίνου, κατατάσσοντας τροφές, όπως είναι το κέικ, οι κοτομπουκιές και το ψωμί στην κατηγορία των «άκρως» επεξεργασμένων τροφών.

Έρευνα που διεξήχθη σε 105.000 άτομα, έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων κατά άτομο, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, με τους ειδικούς να συνιστούν ως καταλληλότερο μέτρο πρόληψης την υγιεινή διατροφή.

«Άκρως» επεξεργασμένες τροφές αποτελούν:

  • τα ευρείας παραγωγής τυποποιημένα ψωμιά και ψωμάκια για τοστ
  • οι μπάρες σοκολάτας και τα γλυκά
  • τα αναψυκτικά
  • τα κεφτεδάκια, τα πουλερικά και οι ψαροκροκέτες
  • τα μακαρόνια και οι σούπες στιγμιαίας παρασκευής
  • τα κατεψυγμένα ή τα προμαγειρεμένα φαγητά
  • οι τροφές που αποτελούνται κυρίως από σάκχαρα, έλαια και λίπη

Όπως είναι ήδη γνωστό, η διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα στην εμφάνιση του καρκίνου. Στην κατάταξη με τις συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, το κάπνισμα βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Ακολουθεί το σωματικό βάρος, με τη διαπίστωση ότι το να είναι κάποιος υπέρβαρος αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες της ασθένειας, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως το επεξεργασμένο κρέας αυξάνει ελάχιστα τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Όμως τι γίνεται με τις «άκρως» επεξεργασμένες τροφές;

Μία ομάδα του πανεπιστημίου της Σορβόννης διεξήγαγε μία έρευνα για να ανακαλύψει τι τροφές καταναλώνει περισσότερο ο κόσμος. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο British Medical Journal, έδειξαν ότι αν αυξηθεί η αναλογία των επεξεργασμένων τροφών στη διατροφή μας κατά 10%, τότε αυξάνεται και το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου κατά 12%.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας:

  • Κατά μέσο όρο, το 18% της διατροφής που ακολουθούσαν τα άτομα καταλαμβανόταν από «άκρως» επεξεργασμένες τροφές
  • Κατά μέσο όρο, υπήρχαν 79 περιπτώσεις καρκίνου σε 10.000 άτομα κάθε χρόνο
  • Η αύξηση της αναλογίας επεξεργασμένων τροφών κατά 10%, θα οδηγούσε σε εννέα ακόμη εμφανίσεις καρκίνου σε 10.000 άτομα κάθε χρόνο

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι τα εν λόγω αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η ραγδαία αύξηση κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών ενδέχεται να αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στις επόμενες δεκαετίες.

Ωστόσο, ανέφεραν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να επαληθευθούν και από άλλες μελέτες μεγάλης κλίμακας και πως η έρευνα έπρεπε να εξακριβώσει την πιθανή αυτή συσχέτιση. Στο σημείο, δείτε εδώ πώς να επιλέγετε τα τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share