Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022

Σοκ με τις τηγανιτές πατάτες - Ποιο τεράστιο λάθος προκαλεί καρκίνο

Μεγάλη προσοχή!

6 Νοεμβρίου 2020 09:29
Σοκ με τις τηγανιτές πατάτες - Ποιο τεράστιο λάθος προκαλεί καρκίνο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ποιο το λάθος στις πατάτες τηγανιτές που προκαλεί καρκίνο; Το τηγάνισμα ή ψήσιμο αμιλούχων τροφών, όπως το ψωμί και οι πατάτες, για πολλή ώρα σε υψηλή θερμοκρασία ενέχει κινδύνους για την υγεία, καθώς παράγεται ακρυλαμίδιο, μία καρκινογόνος ουσία.

Σύμφωνα με νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κατασκευαστές υποχρεώνονται να λάβουν άμεσα μέτρα για τη μείωση της ποσότητας ακρυλαμιδίου που προσλαμβάνουν οι καταναλωτές ημερησίως, αλλάζοντας την προετοιμασία των τροφίμων.

Ο νέος κανονισμός απευθύνεται σε εταιρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παράγουν και εμπορεύονται προϊόντα πατάτας, ψωμί, ζαχαροπλαστικής, δημητριακών για πρωινό, παιδικές τροφές, προϊόντα καφέ ή υποκατάστατα καφέ.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ακρυλαμιδίου είναι 15-50 μικρογραμμάρια, ανάλογα με το βάρος του καταναλωτή. Παράλληλα τηγανίστε τις πατάτες δύο φορές και θα πάθετε πλάκα με αυτό που θα συμβεί.

Τηγανιτές πατάτες τα λάθη που κάνουμε και προκαλούν καρκίνο

Τι αποκαλύπτει η έρευνα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης εντόπισε υψηλή ποσότητα ακρυλαμιδίου, που ανέρχεται στα 250-3900 μικρογραμμάρια ανά κιλό τροφίμου, σε τρόφιμα πλουσία σε υδατάνθρακες που είχαν ψηθεί για αρκετή ώρα, όπως οι τηγανητές πατάτες, τα τσιπς, το ψωμί και οι φρυγανιές.

Η ποσότητα αυτή θεωρείται αρκετά επικίνδυνη για την υγεία, καθώς προκαλούνται μεταλλάξεις στον οργανισμό. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καθώς προκαλεί τη δημιουργία αδενωμάτων και αδενωκαρκινωμάτων στο θυρεοειδή και στα γεννητικά όργανα.

Στον άνθρωπο, το ακρυλαμίδιο είναι δυνητικά καρκινογόνος, ενώ ο καρκίνος που έχει προκληθεί από αυτή την ουσία, δεν μπορεί να ανιχνευθεί άμεσα.

Ο αγγλικός Οργανισμός Τυποποίησης Τροφίμων (FSA), συμβουλεύει τους καταναλωτές να βγάζουν τις πατάτες και το ψωμί, αμέσως μόλις αποκτήσουν χρυσό χρώμα, για να μειωθεί η πρόσληψη ακρυλαμιδίου.

Οι τηγανητές πατάτες πρέπει να καθαρίζονται και να μένουν στο νερό για αρκετή ώρα, στη συνέχεια να βράζονται και μετά να τηγανίζονται για λίγο και όχι να ξεροψήνονται.

Ο ΕΦΕΤ συνιστά τη μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων που έχουν τηγανιστεί ή ψηθεί για αρκετή ώρα και να προτιμούν το βρασμό ως τρόπο μαγειρέματος.

17χρονος έφαγε τηγανιτές πατάτες - Δεν πίστευαν ούτε οι γιατροί αυτό που του συνέβη

Ένα απίστευτο περιστατικό έχει προκαλέσει σοκ στην ιατρική κοινότητα, με έναν 17χρονο να τρώει τηγανητές πατάτες και να μην πιστεύουν αυτό που του συνέβη!

Το 17χρονο αγόρι έχασε την όρασή του και ένα μέρος της ακοής του, λόγω της διατροφής του! Το τραγικό γεγονός επιβεβαίωσε και ο NHS, ο Εθνικός Φορέας Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς πρόκειται για το πρώτο περιστατικό. Επίσης, πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο λάδι δύο φορές, για αυτόν εδώ τον σοβαρό λόγο.

Η είδηση επιβεβαίωθηκε μάλιστα στην εφημερίδα Plymouth Live και από την γιατρό, Denize Atan, η οποία σχολίασε: «Καθημερινά ο νεαρός λάμβανε ένα μεγάλο ποσοστό από συγκεκριμένα τρόφιμα. Η έλλειψη βιταμινών προκάλεσε ανεπανόρθωτες βλάβες».

17χρονος έτρωγε τηγανητές πατάτες και έμεινε τυφλός

Το κακό είχε ξεκινήσει όταν το παιδί ήταν 14 ετών καθώς διαμαρτυρόταν για κούραση. Αμέσως διαπιστώθηκε έλλειψη βιταμίνης Β12 ωστόσο οι ενέσεις και η θεραπεία δεν μπόρεσαν να αντιστρέψουν την κατάσταση. Επί μια πενταετία έτρωγε μόνο λουκάνικα, πατάτες τηγανιτές και και πατατάκια!

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share