Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Κρατάτε το ελαιόλαδο από τις τηγανητές πατάτες; Μην το ξανακάνετε ποτέ!

Προσοχή!

20 Ιουνίου 2020 20:54
Κρατάτε το ελαιόλαδο από τις τηγανητές πατάτες; Μην το ξανακάνετε ποτέ!

Όλοι ξέρουν πως τα τηγανητά δεν είναι και ότι καλύτερο για την υγεία μας. Δεν γίνεται όμως να αντισταθούμε γιατί είναι τόσα τα φαγητά που γίνονται στο τηγάνι ή τη φριτέζα και είναι πεντανόστιμα. Όσοι χρησιμοποιούν φριτέζα συνήθως χρησιμοποιούν και ελαιόλαδο. Υπάρχει ένας μύθος πως το λάδι από τις τηγανητές πατάτες μπορεί να διατηρηθεί για καιρό στο σκεύος το οποίο τηγανίστηκαν και να χρησιμοποιηθεί ξανά. Κι όμως αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος! Ένα ακόμη λάθος σχετικά με το ελαιόλαδο κάνουμε κατά την αποθήκευσή του, δείτε εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να το βάζετε κοντά σε παράθυρα.

Για ποιο λόγο όμως πρέπει να πετιέται το ελαιόλαδο από τις τηγανητές πατάτες; Το λάδι που παραμένει σε ένα σκεύος για καιρό οξειδώνεται με αποτέλεσμα να δίνει στις πατάτες μας μια περίεργη και πικρή γεύση. Εκτός όμως από αυτό, το ελαιόλαδο στο οποίο έχουν τηγανιστεί οι πατάτες έχει απορροφήσει αρκετό από το άμυλο τους με αποτέλεσμα αν τηγανίσετε οτιδήποτε άλλο να αυξήσετε τις θερμίδες του τουλάχιστον στο διπλάσιο.

Συνεπώς την επόμενη φορά που θα τηγανίσετε πατάτες ή πετάξτε το λάδι σας αμέσως ή κρατήστε το σε σκιερό μέρος και χρησιμοποιήστε το αποκλειστικά για πατάτες. Θυμηθείτε ποια ήταν η τελευταία φορά που τηγανίσατε, τσεκάρετε το χρώμα του λαδιού και ανάλογα πράξτε.

Κρατάτε το ελαιόλαδο σας σε τενεκέ για πολύ καιρό; Μην το ξανακάνετε ποτέ!

Όπως έχουμε ξαναπεί το ελαιόλαδο είναι το χρυσάφι της Μεσογείου και η χώρα μας φημίζεται για την παραγωγή του. Είναι πολλά όμως τα λάθη που κάνουμε και καταστρέφουμε ένα τόσο θαυματουργό προϊόν, τόσο στο μαγείρεμα του όσο και κατά την αποθήκευση του τα λάθη είναι αμέτρητα. Για παράδειγμα, δείτε εδώ για ποιο λόγο απαγορεύεται να βάζετε το λάδι σας κοντά σε ένα παράθυρο.

Ακόμη ένα λάθος που κάνουμε είναι πως θεωρούμε ότι το ελαιόλαδο δεν έχει ημερομηνία λήξης και συνήθως προμηθευόμαστε μεγάλες ποσότητες τις οποίες αποθηκεύουμε ναι μεν σε σκιερό μέρος αλλά σε τενεκέδες. Γιατί όμως κάτι τέτοιο είναι λάθος;

Το ελαιόλαδο έχει μέγιστη διάρκεια ζωής 24 μήνες μετά παίρνει μια πικρή γεύση και αναγκαστικά θα το πετάξετε. Συνεπώς το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να υπολογίσετε τη μέση ποσότητα κατανάλωσης ελαιολάδου για ολόκληρη τη χρονιά και να μην κάνετε υπερβολές.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share