Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

7 τροφές που μας προμηθεύουν με περισσότερο σίδηρο από το κρέας

Μεγάλη προσοχή

27 Οκτωβρίου 2020 16:42
7 τροφές που μας προμηθεύουν με περισσότερο σίδηρο από το κρέας
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Όταν ακούς «σίδηρο», ο νους σου πάει στο κρέας. Και όμως υπάρχουν άλλες τροφές και μάλιστα φυτικές με περισσότερο σίδηρο από αυτό. Για χάρη σύγκρισης, να πούμε ότι μια μπριζόλα των 225γρ. περιέχει περίπου 6,5 mg σιδήρου. Ενώ, δείτε 10 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται στην κουζίνα σας.

1. Σπανάκι
18mg/ 3 φλιτζάνια

2. Φασόλια σόγιας
7mg/ 2 φλιτζάνια

3. Κόκκινα φασόλια
8mg/ 2 φλιτζάνια

4. Κάσιους
8ml/ φλιτζάνι

5. Φακές
7mg/ φλιτζάνι

6. Βρώμη
8mg/φλιτζάνι

7. Τόφου
7,2mg/ φλιτζάνι

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος. Μία μικρή έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει αναιμία, ενώ η χρόνια έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια κάποιου οργάνου.

Σκέτος θάνατος: 9+1 τροφές που πρέπει να βγάλετε αμέσως από τη διατροφή σας

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν κάποια τρόφιμα που νομίζουμε, ότι είναι υγιεινά αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι! Το Athensmagazine.gr, μετά τα καρκινογόνα τρόφιμα -δείτε εδώ αναλυτικά τη λίστα-, βρήκε 10 τροφές, οι οποίες "καταστρέφουν" τον οργανισμό μας.

Και δεν είναι ότι κάνουν κακό στην υγεία, αλλά, ότι οι περισσότεροι θεωρούμε ότι είναι... διαίτης, ότι τρώγοντας τα δηλαδή δεν καταναλώνουμε και πολλές θερμίδες, ενώ στην πραγματικότητα τρώγοντας τα λαμβάνουμε αρκετά μεγάλες ποσότητες και αλατιού και ζάχαρης.

Παρακάτω παρουσιάζονται 10 από αυτά:

Granola

Η Granola ακούγεται σαν μια υγιεινή επιλογή πρωινού, αλλά έχει πολλές θερμίδες, και κάποια έχουν και πολύ ζάχαρη. Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν να φτιάξετε τη δικό σας σπιτική granola για μια πιο υγιεινή επιλογή.

Γιαούρτι με γεύσεις

Τα γιαούρτια με γεύσεις περιέχουν πολύ ζάχαρη. Προτιμήστε ένα απλό γιαούρτι και βάλτε μέλι ή δική σας σπιτική μαρμελάδα.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να φαίνονται σαν μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση από τα γλυκά, αλλά αυτό είναι πολύ καλό για να είναι αλήθεια, δυστυχώς. Έχουν πολύ ζάχαρη και πολλά συντηρητικά για να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους.

Τρόφιμα χωρίς ζάχαρη

Ορισμένες τροφές χωρίς ζάχαρη περιέχουν ασπαρτάμη, η οποία έχει συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους. Όλα τα γλυκαντικά έχουν υποβληθεί σε κάποιο είδος χημικής διαδικασίας, και κάποια από αυτά προκαλούν ερεθισμό του στομάχου.

Τα αναψυκτικά διαίτης

Τα τεχνητά γλυκαντικά στο αναψυκτικά διαίτης δίνουν αίσθημα κορεσμού, αλλά προκαλούν και άνοδο της ινσουλίνης που μπορεί να οδηγήσει σε αποθήκευση λίπους.

Μπάρες δημητριακών

Ακούγονται υγιεινές, φαίνονται υγιεινές, αλλά περιέχουν ζάχαρη.

Χυμοί φρούτων

Οι χυμοί φρούτων είναι γεμάτοι με ζάχαρη. Και δεν περιέχουν τις πολύτιμες ίνες που μπορεί να προσλάβει κανείς τρώγοντας κανονικά φρούτα.

Δημητριακά

Μπορεί να νομίζετε ότι είναι ένα υγιεινό σνακ, αλλά αν δεν είναι ολικής αλέσεως, τα δημητριακά με σάκχαρα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Ποπ κορν

Αν φάτε μια σακούλα ποπ κορν τότε θα ξεπεράσετε με μιας τη ημερήσια δόση αλατιού. Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ενέχει διάφορους κινδύνους όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Hummus

Φτιάχνεται από ρεβύθια είναι δυνατόν να είναι ανθυγιεινό; Είναι. Το έτοιμο Hummus περιέχει αλάτι και λιπαρά και κάποια περιέχουν μάλιστα και πάρα πάρα πολύ αλάτι.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share