Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Αυγά, πατάτες και άλλες 3 τροφές που αδυνατίζουν και χορταίνουν

Ποια άλλα τρόφιμα είναι στη λίστα;

21 Οκτωβρίου 2020 09:35
Αυγά, πατάτες και άλλες 3 τροφές που αδυνατίζουν και χορταίνουν

Ξέρετε ποιες είναι οι τροφές που αδυνατίζουν και χορταίνουν; Το Athensmagazine.gr τις βρήκε και σας τις παρουσιάζει αναλυτικά παρακάτω, όπως έκανε και με τα τρόφιμα που προκαλούν καρκίνο.

Αν χρειαζόταν να περιγράψουμε το τέλειο φαγητό, τα χαρακτηριστικά του θα ήταν τα εξής: υγιεινό, νόστιμο, μεγαλύτερο από ένα μεζέ και αρκετό για να αισθανόμαστε γεμάτοι και να καταπολεμήσουμε την πείνα μας για ώρες.

Παρακάτω αναφέρονται τα τρόφιμα, τα οποία θα σας βοηθήσουν να μην πεινάτε:

Ψητή πατάτα

Η πατάτα έχει άδικα ενοχοποιηθεί και στην πραγματικότητα είναι ένας ισχυρός ρυθμιστής της πείνας. Σε μια μελέτη που μέτρησε τον δείκτη κορεσμού σε 38 τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων του καστανού ρυζιού και του ψωμιού ολικής αλέσεως, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν πληρέστεροι όταν κατανάλωσαν πατάτες και έφαγαν μικρότερη ποσότητα φαγητού δύο ώρες μετά την κατανάλωσή τους.

Αν και οι πατάτες είναι συχνά από τα τρόφιμα που επιλέγετε να αποφύγετε, επειδή θεωρείται ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αυτό είναι λάθος. Αντίθετα, οι ψητές πατάτες είναι πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο, δηλαδή σε υδατάνθρακες που επιβραδύνουν την απελευθέρωση σακχάρου στο αίμα και σας χορταίνουν.

Αυγά

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Saint Louis διαπίστωσε ότι οι λαοί που έτρωγαν αυγά για πρωινό καταναλώνανε 330 λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας από εκείνους που έτρωγαν ένα κουλούρι. "Τα αυγά είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που είναι μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης, μιας και περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας και δεν μπορεί να παράγει", λέει ο Joy Dubost, RD, εκπρόσωπος της Academy of Nutrition and Dietetics. "Μόλις ξεκινήσει η πέψη, αυτά τα αμινοξέα προκαλούν την απελευθέρωση των ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη".

Ελληνικό γιαούρτι

Οι ερευνητές του Harvard εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 120.000 ανθρώπων για 20 χρόνια και διαπίστωσαν ότι το γιαούρτι ήταν από τις καλύτερες τροφές για την απώλεια κιλών, εφόσον οι πρωτεΐνες του αυξάνουν τον κορεσμό, μειώνουν την πρόσληψη τροφής και διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά.

Κινόα

Η κινόα περιέχει ένα από τα υψηλότερα ποσά πρωτεΐνης και φυτικών ινών (ανά μερίδα -6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 6 γραμμάρια φυτικών ινών). "Η πρωτεΐνη ενεργοποιεί την ορμόνη γκρελίνη, η οποία μεταφέρει στον εγκέφαλο ότι είμαστε χορτάτοι και οι φυτικές ίνες ενεργοποιούν την καταστολή της όρεξης των ορμονών του εντέρου".

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Προκαλούν πολύ έντονα το αίσθημα πληρότητας, το οποίο προέρχεται από την υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν και την απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Επιπλέον, ο συνδυασμός τους με γάλα ή γιαούρτι παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία θέλει περισσότερο χρόνο για να περάσει μέσα από το πεπτικό σύστημα, που σημαίνει ότι βοηθάει να μην πεινάσετε και να χορτάσετε.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share