Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

8 τροφές που "ξεβουλώνουν" με φυσικό τρόπο τις αρτηρίες

Δώστε τεράστια προσοχή!

15 Σεπτεμβρίου 2020 08:00
8 τροφές που
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αποκαταστήστε την καλή λειτουργία της καρδιάς σας και διατηρήστε την υγιή με μια ποικιλία τροφών που έχουν την ικανότητα να αποφράσσουν και να καθαρίζουν τις αρτηρίες από τη συσσώρευση πλάκας, να μειώνουν την αρτηριακή σας πίεση, και να μειώνουν τις φλεγμονές των αγγείων, τους κύριους ενόχους της καρδιαγγειακής νόσου. Το Athensmagazine.gr λοιπόν, ανακάλυψε 8 τρόφιμα που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας, και σας τα παρουσιάζει παρακάτω, όπως έκανε και με τις τροφές που "ξυπνούν" τον καρκίνο.

Πολλές από τις τροφές που παραθέτουμε σε αυτή τη λίστα περιέχουν ωφέλιμα λιπαρά, αντιοξειδωτικά, και διαλυτές φυτικές ίνες που κάνουν καλό, όχι μόνο στην καρδιά σας, αλλά σας βοηθούν να διατηρείτε υγιή το δέρμα, τα μαλλιά, την παραγωγή ορμονών και την λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Με τις τροφές αυτές θα αισθάνεστε ευεξία, θα έχετε περισσότερη ενέργεια, και θα βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών που προκαλούν παρενέργειες.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Σπαράγγια

Είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά για τον καθαρισμό των αρτηριών, τα σπαράγγια περιέχουν φυτικές ίνες και μέταλλα, όπως επίσης και αρκετές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Κ, Β1, Β2, C, και Ε. Τα σπαράγγια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη των θρόμβων του αίματος που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές καρδιαγγειακές νόσους. Μαγειρέψτε τα σπαράγγια στον ατμό ή φάτε τα ωμά για να πάρετε τη μέγιστη δυνατή ποσότητα βιταμινών από αυτά!

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα ακόμα λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνη Κ που βοηθά στην πρόληψη της αγγειακής αποτιτάνωσης (ασβέστωσης) ή την σκλήρυνση των αρτηριών. Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά συστατικά του μπρόκολου μπορούν επίσης, να βοηθήσουν στην πρόληψη της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιακές παθήσεις. Αυτό το σούπερ υγιές λαχανικό προσφέρει φυτικές ίνες φιλικές για την καρδιά που βοηθούν στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση του στρες, που μπορούν να προκαλέσουν εκδορές (και τελικά συσσώρευση πλάκας) στα αρτηριακά τοιχώματα.

Κράνμπερι

Τα Κράνμπερι (Cranberries) είναι άλλη μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας μειώνοντας την LDL και αυξάνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης HDL. Ο χυμός μούρων περιέχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλη τροφή, εκτός από τα κόκκινα και μαύρα σταφύλια που έχουν παρόμοια περιεκτικότητα. Απολαύστε καθαρό βιολογικό χυμό μούρων καθημερινά και προστατεύστε, έτσι, την καρδιά σας προσέχοντας την υγεία σας.

Ρόδι

Είναι γνωστό για τα αντιοξειδωτικά φυσικά συστατικά του, που προστατεύουν το κυκλοφορικό σύστημα από τις βλαβερές οξειδώσεις που μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση πλάκας και επικίνδυνες θρομβώσεις στο αίμα. Το ρόδι, επιπλέον, διεγείρει με φυσικό τρόπο την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στο αίμα, το οποίο βοηθά στην διαστολή των αρτηριών και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Προσπαθήστε να τρώτε φρέσκα ρόδια ή απολαύσετε τον φυσικό χυμό τους.

Οι σπόροι Chia (Τσία)

Μπορείτε να τους συμπεριλάβετε καθημερινά σε μια διατροφή που προάγει την καλή λειτουργία της καρδιάς. Οι φυτικές ίνες και το α-λινολενικό οξύ που περιέχεται σε μόλις 60 γραμμάρια σπόρων Chia μπορούν να βοηθήσουν στο να κρατήσετε τις αρτηρίες σας καθαρές, αφού ρυθμίζουν την πίεση του αίματος, μειώνουν την LDL χοληστερόλη, μειώνουν τα τριγλυκερίδια και αυξάνουν την HDL χοληστερόλη. Επίσης, επειδή η καθημερινή άσκηση είναι ένας άλλος, επίσης, εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσετε και να διατηρήσετε την υγεία της καρδιάς και να ξεβουλώσετε τις αρτηρίες, οι σπόροι Chia είναι διπλά αποτελεσματικοί. Οι επιπλέον πρωτεΐνες και τα θρεπτικά συστατικά που παίρνει ο οργανισμός σας από αυτή την υπερτραφή σας βοηθάνε στην προπόνηση και σας δίνουν τις απαραίτητες δυνάμεις που χρειάζεστε.

Λιναρόσπορος

Μία από τις καλύτερες πηγές α-λινολενικού οξέος (ALA), ο λιναρόσπορος, είναι γνωστός για την ικανότητά του να μειώνει την αρτηριακή πίεση και τις φλεγμονές, βοηθώντας να παραμένουν οι αρτηρίες καθαρές από την πλάκα βελτιώνοντας, επίσης, την υγεία της καρδιάς. Προσθέστε λιναρόσπορο στα smoothies σας ή πίνετε καθημερινά ένα κουταλάκι λάδι λιναρόσπορου.

Καρπούζι

Δεν είναι μόνο νόστιμο, το καρπούζι είναι ακόμη ένα φρούτο που κάνει καλό στην καρδιά σας. Ως μια εξαιρετική φυσική πηγή του L-κιτρουλλίνη αμινοξέος, το καρπούζι μπορεί να καθαρίσει τις αρτηρίες μειώνοντας την πίεσης του αίματος και να μειώσει τις φλεγμονές.

Όπως το ρόδι, έτσι και το καρπούζι, διεγείρει φυσικά την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου, το οποίο βελτιώνει περαιτέρω την καλή λειτουργία των αρτηριών και την αρτηριακή πίεση.

Δημητριακά Ολικής Αλέσεως

Βγάλτε από τη διατροφή σας τους "λευκούς" υδατάνθρακες και βάλτε σε αυτή δημητριακά ολικής αλέσεως για να προάγετε την υγεία της καρδιάς σας. Τροφές όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά σίτου ολικής αλέσεως, καφέ ρύζι, κινόα, κριθάρι και βρώμη έχουν από καιρό αποθεωθεί για το ρόλο τους να βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, διατηρώντας τις αρτηρίες καθαρές, και μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών παθήσεων.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share