Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Μην αγοράζετε τριμμένα τυριά - Τεράστια προσοχή

Ποιος είναι ο λόγος;

26 Αυγούστου 2020 14:07
Μην αγοράζετε τριμμένα τυριά - Τεράστια προσοχή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καλό θα ήταν να σταματήσετε να αγοράζετε έτοιμα τριμμένα τυριά. Ποιος είναι ο λόγος; Τι έδειξε μια έρευνα που θα βάλει τέλος στις συνήθειες μας;

Συγκεκριμένα, ορισμένοι παραγωγοί τυριού προσθέτουν υπερβολικές ποσότητες άλλων ουσιών στα έτοιμα τριμμένα τυριά και κυρίως στην παρμεζάνα. Το πιο συνηθισμένο από αυτά είναι η κυτταρίνη, μια σκόνη που παράγεται από μικροσκοπικά κομμάτια από πολτό ξύλου, ή άλλες φυτικές ίνες.

Η προσθήκη της έχει στόχο τη μείωση της υγρασίας και τον εμποδισμό των σβόλων τυριού στη συσκευασία. Ένα αποδεκτό επίπεδο κυτταρίνης είναι 2-4%, ωστόσο πολλές εταιρείες βρέθηκαν να προσθέτουν έως και 8,8%. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες συσκευασίες παρμεζάνας από αυτές που δοκιμάσθηκαν στα πλαίσια της μελέτης, δεν ήταν καν παρμεζάνα.

Αντίθετα, ήταν ένα μείγμα ελβετικών τυριών, μοτσαρέλας, λευκού τσένταρ και κυτταρίνης. Σκέτη απάτη δηλαδή. Κάπου εδώ θα πρέπει να πούμε, ότι ούτε πολλά από τα τριμμένα τυριά που διατίθενται συσκευασμένα στον πάγκο του σούπερ μάρκετ είναι άριστης ποιότητας, καθώς συχνά αποτελούν μείγμα των τελευταίων κομματιών από ένα κεφάλι τυριού, το οποίο πολλές φορές μάλιστα είναι και πολυκαιρισμένο.

Το ιδανικό είναι να τρίβετε μόνος σας το τυρί, ή να ζητάτε από τον υπάλληλο στον πάγκο των τυριών να σας τρίψει ένα κεφάλι/κομμάτι μπροστά στα μάτια σας, για να βεβαιωθείτε για την ποιότητα και τη φρεσκάδα του. Όσον αφορά το τυρί παρμεζάνα καλό είναι να προσέχετε πάντα το κεφάλι να έχει αποτυπωμένο πάνω του το λογότυπο για να είστε σίγουροι ότι έχει εισαχθεί από την Ιταλία. Σε περίπτωση που γνωρίζατε γι' αυτό το θέμα, δείτε εδώ ποιο είναι το τυρί που προλαμβάνει από καρδιακές παθήσεις.

Μούχλιασε το τυρί στο ψυγείο; Μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να το φάτε

Ετοιμάζεστε να απολαύσετε τη λαχταριστή μακαρονάδα που μαγειρέψατε, όταν όμως ανοίγετε το ψυγείο για να πάρετε το τυρί που θα τη συνοδεύσει έρχεστε αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη... Επάνω στο τυρί που σκοπεύατε να τρίψετε έχουν σχηματιστεί οι χαρακτηριστικές πρασινομπλέ κηλίδες και το χνούδι της μούχλας. Και φυσικά δεν ήταν αυτό που περιμένατε να δείτε, για να μην ξαναέρθετε λοιπόν αντιμέτωποι με κάτι τέτοιο, δείτε εδώ πώς θα το διατηρήσετε φρέσκο για μήνες στην κατάψυξή σας.

Φυσικά δεν θέλετε να πετάξετε το τυρί, είναι όμως ασφαλές να το καταναλώσετε;

Εάν πρόκειται για κάποιο σκληρό τυρί, όπως η παρμεζάνα, τότε μπορείτε να απομακρύνετε το μουχλιασμένο κομμάτι και να καταναλώσετε το υπόλοιπο.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες σκληρές τροφές, όπως το καρότο ή το σαλάμι. Εάν όμως έχει αναπτυχθεί μούχλα σε ένα μαλακό τυρί, όπως το Μπρι, τότε θα πρέπει να το πετάξετε.

«Η μούχλα είναι σαν τα αγριόχορτα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ Σούζαν Γουίτιερ, διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλινικής Μικροβιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Ακόμη κι αν την απομακρύνουμε επιφανειακά, συνεχίζει να έχει ρίζες και θα εμφανιστεί ξανά.»

Με άλλα λόγια, ακόμη και αν δεν το βλέπουμε με τα μάτια μας, η μούχλα συνεχίζει να εξαπλώνεται στις μαλακές τροφές (π.χ. ψωμί, σταφύλια), όμως στις σκληρές τροφές με πυκνή σύσταση η μούχλα συνήθως δεν διαπερνά την επιφάνεια.

Πώς πρέπει να κινηθείτε

Πετάξτε αμέσως ένα μαλακό τρόφιμο που έχει πιάσει μούχλα –ακόμη κι αν η αλλοίωση περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό μέρος του προϊόντος. Καλό θα είναι να τυλίξετε πρώτα το τρόφιμο σε μια σακούλα πριν το πετάξετε στα σκουπίδια, ώστε να αποφύγετε την εξάπλωση των σπορίων της μούχλας.

Εάν πάλι έχει πιάσει μούχλα ένα σκληρό τρόφιμο, απομακρύνετε το αλλοιωμένο τμήμα τουλάχιστον σε βάθος 2,5 εκατοστών. Προσοχή: Μην ξύσετε τη μούχλα, καθώς έτσι θα απελευθερωθούν τα σπόρια. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το προϊόν σε καθαρό δοχείο ή τυλίξτε το με καινούργια μεμβράνη.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share