Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024

Γιατί τα ξαναζεσταμένα μακαρόνια παχαίνουν λιγότερο; Δεν πάει το μυαλό σας

Το γνωρίζατε;

21 Ιουλίου 2020 14:07
Γιατί τα ξαναζεσταμένα μακαρόνια παχαίνουν λιγότερο; Δεν πάει το μυαλό σας

Έχουμε πολύ καλά νέα για τους λάτρες των μακαρονιών, μιας και πλέον μπορείτε να τα απολαμβάνετε δίχως τύψεις. Απλά πρέπει να τα ξαναζεστάνετε!

Μπορεί τίποτα να μην είναι πιο λαχταριστό από μια αχνιστή μακαρονάδα με μπόλικη σάλτσα, όμως η εκπομπή του BBC «Trust Me I’m A Doctor», που καταπιάνεται με επιστημονικά θέματα, έκανε το πείραμα και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα: τα ξαναζεσταμένα μακαρόνια είναι πιο υγιεινά και λιγότερο παχυντικά από τα φρεσκομαγειρεμένα. Ακόμα καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα μακαρόνια σε συγκεκριμένες ταβέρνες που δεν είναι οι σπεσιαλιτέ τους, για αυτόν εδώ τον λόγο.

Γιατί; Όπως και με άλλα τρόφιμα (ρύζι, λευκό αλεύρι, ζυμαρικά, πατάτες), οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα μακαρόνια μεταβολίζονται και εκτοξεύουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Όμως, όταν τα μακαρόνια παγώσουν, αλλάζει η χημική τους δομή σε κάτι που αποκαλείται «ανθεκτικό άμυλο» (resistant starch).

Αυτό γίνεται γιατί το άμυλο, όταν παγώσει, αντιστέκεται στα ένζυμα του οργανισμού μας που το διαλύουν και έτσι η γλυκόζη που απελευθερώνει (που επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας) είναι πολύ πιο ελεγχόμενη. Σύμφωνα με την Dr Denise Robertson, του πανεπιστημίου του Surrey, τα κρύα και ξαναζεσταμένα μακαρόνια ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει περισσότερο σαν φυτικές ίνες και λιγότερο σαν υδρογονάνθρακες.

Μάλιστα, τα ξαναζεσταμένα μακαρόνια είναι καλύτερα από τα απλά κρύα μακαρόνια και αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα μας κατά 50% λιγότερο σε σχέση με ένα φρεσκομαγειρεμένο πιάτο μακαρόνια.

Γεμίζει το τηγάνι της με βρασμένα μακαρόνια - Το αποτέλεσμα; Συναρπαστικό

Υπάρχει κάτι πιο χαρακτηριστικό της ιταλικής κουζίνας από τα μακαρόνια; Έχουν εφεύρει πολλού τρόπους για να τα μαγειρέψουν, και ένας από αυτούς είναι και ο παρακάτω.

Με πάνω από εκατό διαφορετικές ποικιλίες από φρέσκα και αποξηραμένα ζυμαρικά, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα τους – και όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά σε όλο το κόσμο. Πράγματι, ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει πάνω από 9 κιλά ζυμαρικών το χρόνο και βρίσκεται λίγο πιο πίσω από τους Σουηδούς και Ελβετούς.

Η δημοφιλής για τα βίντεό της, Diana Delafuente, μας παρουσιάζει μια παραλλαγή του κλασσικού πιάτου με ριγκατόνι. Ξεκινάει βάζοντας τα ριγκατόνι σε ένα τηγάνι. Αυτή τη συνταγή θα την λατρέψετε, όπως και αυτή με τα μακαρόνια σε κούπα, που μοιάζει πολύ.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share