Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

Πρασινίζει ο κρόκος του αυγού όταν το βράζετε; Μεγάλη προσοχή

Προσοχή

1 Ιουλίου 2020 20:34
Πρασινίζει ο κρόκος του αυγού όταν το βράζετε; Μεγάλη προσοχή
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Πολλές φορές σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως το βραστό αυγό αποκτάει ένα πράσινο χρώμα στον κρόκο τους. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Ενώ, ένας άνδρας στη Χαβάη, ήρθε αντιμέτωπος με μια μεγάλη έκπληξη καθώς εργαζόταν στην αυλή του. Μέσα σε ένα κούτσουρο μπαμπού, αντίκρυσε κάτι πολύ περίεργα αυγά.

Ας τα πάρουμε με την σειρά. Κατά την διάρκεια του βρασίματος το αυγό σκληραίνει. Η διαδικασία βρασίματος ουσιαστικά μεταβάλλει την μορφή του αυγού καθώς η ανεβασμένη θερμοκρασία στην οποία βρίσκεται αλλάζει την χωρική δομή που έχουν αρχικά στο εσωτερικό του οι πρωτεΐνες του. Συγκεκριμένα, οι πρωτεΐνες συγκεντρώνονται όλες σε ένα σημείο και πήζουν μαζί δημιουργώντας ένα πολύ πυκνό δίκτυο μεταξύ τους.

Οι πρωτεΐνες που βρίσκονται μέσα στο αυγό περιέχουν θείο. Όταν το θείο ενώνεται με το υδρογόνο κατά την διάρκεια της βράσης παράγεται το υδρόθειο, ένα τοξικό αέριο που πράσινο χρώμα. Η αποκρουστική μυρωδιά του σάπιου αυγού οφείλεται ακριβώς σε αυτό το στοιχείο, το υδρόθεο. Πρόκειται για ένα αέριο που αν βρεθεί σε μεγάλη ποσότητα, το ότι μυρίζει άσχημα είναι το λιγότερο. Το υδρόθεο είναι δηλητηριώδες και εύφλεκτο. Και είναι αυτό που προσδίδει πράσινο χρώμα στο αυγό όταν βράζεται. Δεν το πετάμε…

Πρασινίζει ο κρόκος του αυγού

Σημαίνουν όλα αυτά πως αν δούμε πράσινο χρώμα στο βρασμένο μας αυγό, μάλλον πρέπει να το πετάξουμε; Κάθε άλλο. Διότι η ποσότητα υδρόθειου που απελευθερώνεται στο αυγό είναι τόσο μικρή που δεν δημιουργεί απολύτως κανένα κίνδυνο για την υγεία.

Άλλωστε, ο κρόκος του αυγού περιέχει σίδηρο, ο οποίος μέσα από την βράση απελευθερώνει φωσφβιτίνη, η παρουσία της οποίας είναι ένας επιπλέον λόγος για αυτό το πράσινο χρώμα. Πολλές φορές μάλιστα, θα δείτε κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει και με τα τηγανιτά αυγά όταν χρησιμοποιείτε τηγάνι σιδήρου.

Για να απαντήσουμε λοιπόν στο αρχικό ερώτημα: όχι, το πράσινο χρώμα που συναντάμε στα βραστά αυγά δεν είναι κάτι για το οποίο χρειάζεται να ανησυχούμε. Για την ακρίβεια, η γεύση που παίρνει το αυγό σε αυτό το σημείο είναι και πολύ νόστιμη και μπορούμε να την απολαύσουμε χωρίς κανέναν φόβο και χωρίς καμιά ενοχή.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share